mandag 22. juni 2015

Høyre favoritt i 16 storkommuner. Ap i 13. Bygdeliste i 1. Og MDG på vippen i 8?

Jeg holder Høyre nå som favoritt til å få topposisjonen i 16 av de 30 største kommunene våre etter valget. Mens Ap har et tak på 13 av dem. Bygdelister i Porsgrunn og på Hamar kan komme til å spille en viktig rolle. Det kanskje aller mest interessante er imidlertid at MDG fort kan komme på vippen i sju-åtte storkommuner.  

Det er nå under tre måneder igjen til høstens kommunevalg. Og det kommer stadig mer informasjon om velgerpreferansene i mange av kommunene våre, mens andre kommuner fortsatt ikke er målt. Jeg gjorde en vurdering av situasjonen for en måned siden i de 20 største kommunene. Nå har jeg utvidet analysen til å omfatte de 30 største, og vurderingen er oppdatert med den siste opinionsutviklingen.

Oslo: Sentio/Klassekampens måling, tatt opp tidlig i juni, viste 32-27 rødgrønt (inkl MDG). Respons/Aftenposten fra forrige uke, ga 30-29 borgerlig. Den målingen indikerte klart Ap-fall og Høyre-vekst. Også NRKs nedbrutte nasjonale tall gir borgerlig ledelse; 30-29. Siste TV2-prognose, basert på nasjonale tall, var 31-28 borgerlig. Mine egne prognosetall, basert både på lokale og nasjonale målinger, samt siste valg, viser nå 30-29 rødgrønt. Min vurdering er at det nå er svært jevnt i hovedstaden. Høyre var neppe særlig lei seg for at Ap ønsker innføre eiendomsskatt, for her får de en god mobiliseringssak i valgkampen servert. Jeg heller fortsatt svakt til rødgrønn seier og maktskifte og Raymond Johansen som ny byrådsleder, men dette var klarere for et par måneder siden.

Harald Schjelderups samarbeidsevner avgjør?
Bergen: Infact/Bergensavisen hadde 35-32 rødgrønt (inkl MDG) på sin måling tatt opp 8. juni. Målingen var bekymringsfull for Høyres del, med lav lojalitet og høyt velgertap til Ap. Høyre og de borgerlige har nærmest gjort sitt ytterste for å servere valget til opposisjonen gjennom smått utrolig intern uro. Respons-målingen fra mai viste et klart høyere Høyre-nivå, men likevel 34-33 rødgrønt. Mine tall viser nå også 34-33 rødgrønt, mens TV2 hadde borgerlig flertall på sine prognosetall. Den aller ferskeste målingen av Respons/BT fra forrige uke gir hele 36-31 i rødgrønn favør, men det positive for Høyre er at Drevland-saken ikke ser ut til å ha rammet partiet ytterligere. Når det roer seg mer ned, så har Høyre et potensial til å øke. Med den infoen som pr nå foreligger, er det i mine øyne ca 50-50 om det blir rødgrønt flertall i Bergen, med MDG på vippen, eller borgerlig flertall, med KrF på vippen. Foreløpig uvisst hva både MDG og KrF evt. vil gjøre i en slik situasjon. Et syltynt tips på maktskifte og Harald Schjelderup (Ap) som ny byrådsleder, siden han trolig kan samarbeide med begge, mens dagens byrådsleder Martin Smith-Sivertsen trolig vil ha tyngre for å få til allianse med MDG.

Trondheim: I likhet med Oslo, har Ap falt markant også her på fersk Respons/Adressa-måling. Men det rødgrønne flertallet er ikke truet, det er fortsatt massive 43-24 i favør av dagens styrende rødgrønne blokk (inkl KrF). Så dette ligger åpenbart an til å bli fire år til med Rita Ottervik (Ap) som ordfører og kanskje Hilde Opoku (MDG) som varaordfører, MDG vokser sterkt i storbyene og er nå målt til hele ni prosent i Trondheim og åtte i Oslo.

Stavanger: Ikke noen ny info herfra. Siste lokalmåling fra mars viste 38-29 borgerlig. Og jeg har også klart klart borgerlig flertall på mine prognosetall, men alle fire partiene H+Frp+KrF+V må til. Noe usikkert hva Frp gjør her, men fire år til med Christine Sagen Helgø (H) er fremdeles det klart mest trolige.  

Bærum: Fersk Infact-måling herfra i helgen viste Høyre på litt lavere nivå enn Sentio-målingen fra februar. Uansett tar Lisbeth Hammer Krogh (H) og co dette greit i havn i Høyre-bastionen. Interessant at MDG måles til sju prosent også her.

Kristiansand: Respons-målingen fra mars for Fædrelandsvennen viste 32-21 borgerlig. Det borgerlige flertallet virker stabilt her, og Aps eneste mulighet ligger trolig i å lokke KrF over på sin side, f.eks med en ordførerpost, for å få til maktskifte. Høyres ordførerkandidat Harald Furre gjelder som klar favoritt til å overta partikollega Arvid Grundekjøn sitt ordførerkjede.

Fredrikstad: Infact-målingen fra april er fortsatt det siste lokale herfra. Den ga 48 % til Ap og 30-23 rødgrønt mandatflertall. Jeg har 29-24 på mine tall nå. Jon-Ivar Nygård (Ap) fortsatt klar favoritt til å ta dette hjem.

Sandnes: Mars-målingen av Respons for Aftenbladet viste 28-21 borgerlig. Men siden Ap+SV+Sp+Frp+PP har et noe uortodoks samarbeid her, så blir det misvisende å tenke tradisjonelle blokker. Samarbeidsalliansen har 28 mandater mandater inne på målingen, og komfortabelt flertall. I så fall kan Stanley Wirak (Ap) plusse på fire år til som ordfører. H+KrF+V sin mulighet ligger i å få Frp over, eller støtte seg på Sp+MDG. Det meste tyder pr nå på at Frp avgjør igjen i Sandnes.

Tromsø: 27-16 i rødgrønn favør på Infact/Nordlys-målingen medio juni. Høyre har ikke hentet seg inn etter etter tumultene og Høyre-nedturen i kjølvannet av at den populære ordføreren Jens Johan Hjort foretok en overraskende manøver og trakk seg etter nominasjonsstrid. Høyre måles dog konsekvent lavest av Infact av byråene for tiden, så nivået kan være noe bedre enn den målingen viste. Men alle piler peker pr i dag i retning maktskifte. Jarle Aarbakke (Ap) som ny ordfører og Kristin Røynmo (Ap) som ny byrådsleder i parlamentarisk styrte Tromsø, er brukbare tips - men vervene blir selvsagt gjenstand for forhandlinger etter valget.

Drammen: 31-18 borgerlig er siste lokalmåling fra mars herfra. Det borgerlige flertallet virker stabilt, og Tore Opdal Hansen er fortsatt klokkeklar favoritt til å plusse på med ytterligere fire år i ordførerstolen.

Asker: Det rene Høyre-flertallet borte på Infact-målingen sist helg. Men likevel 29-18 borgerlig. Jeg har Høyre noe høyere enn Infact, og enda større borgerlig ledelse. Virker opplagt at Lene Conradi (H) får fire år til.

Sarpsborg: 27-16 rødgrønt på Infact-målingen i april. Lite spenning om utfallet her. Dette tar Sindre Martinsen Evje (Ap) og co greit.


Skien
: Venstre havnet på vippen etter forrige valg og valgte samarbeid med de rødgrønne   AP+SV+Sp i bytte mot varaordførerposten. Foreløpig ingen lokalmålinger i år, men jeg har fortsatt tynt rødgrønt flertall (uten MDG) på mine tall. Hedda Foss Five (Ap, bildet) og co kan dog gjøre lurt i å ha god dialog med MDG for marginen ned er ikke større enn at et en utvidelse av styringsgrunnlaget i den retningen kan bli en nødvendighet.



Skedsmo
: Også her har Venstre varaordføreren og et samarbeid med de rødgrønne. Den første lokalmålingen er rett rundt hjørnet. Mens vi venter på den, viser mine prognosetall nå 24 av 47 mandater og dermed hårfint flertall for den styrende Ap+SV+Sp+V-blokken. Venstre kan bli tungen på vektskålen igjen, og velger nok atter en gang rødgrønt. Men også her kan MDG melde seg på i en mulig vippeposisjon. Ole Jakob Flæten (Ap) fortsatt favoritt til å få fire år til som ordfører.

Bodø: En borgerlig koalisjon av H+Frp+KrF+V, støttet av Sp, styrer Bodø. Denne konstellasjonen får 20 av 39 mandater på forrige ukes Infact-måling og dermed knapt flertall. MDG er også her oppe og lukter på en vippeposisjon. Helt åpent i Bodø, jeg har tidligere hellet svakt i retning maktskifte og Ida Maria Pinnerød (Ap) som ny ordfører - men har nå bikket svakt i favør av fire nye år for Ole Henrik Hjartøy (H).

Ålesund: Høyre styrer, støttet av Frp, Venstre og Tverrpolitisk liste. Ingen målinger herfra i år, jeg har fortsatt 25 (av 49) mandater til H+Frp+V på mine tall. Ap må klare å samle alle de andre, inkl KrF, til et alternativ hvis de skal ha reelt håp om maktskifte. Øystein Tvedt (H) er favoritt til å etterfølge Bjørn Tømmerdal som ordfører.

Sandefjord: Høyre manglet to mandater på rent flertall her sist. Bjørn Ole Gleditch (H) er ordfører, støttet av Frp, KrF og Pensjonistpartiet. Byen er ikke målt siden forrige valg, mine tall viser nå 23 (av i alt 39) mandater til H+Frp+KrF og greit flertall. Dette bør Gleditch ta.  

Arendal: Bred borgerlig allianse, som også inkluderer Sp, styrer Arendal. Forrige måling er fra september i fjor. Mine tall viser relativt klart borgerlig overtak. Høyres nye ordførerkandidat, Geir Fredrik Sissner, har fremdeles et favorittstempel.

Larvik: Styringskonstellasjonen ligner Skien og Skedsmo, med Ap i front, Venstre med varaordføreren, og støtte av SV og Sp. Høyre underpresterte her sist pga mye indre uro. Lokalmålingen av Infact medio juni viser at Høyre har frisknet til i Larvik, noe som har medført at balansen er forrykket i borgerlig retning. Opposisjonspartiene H+Frp+KrF har 18 av 35 mandater inne og knapt flertall. Larvik Venstres frontfigur, Hallstein Bast, opplyser på min Facebook-side at Venstre kan samarbeide i begge retninger i år. Jeg har tidligere hatt Rune Høiseth (Ap) som knapp favoritt til å plusse på med fire år til, men basert på siste info heller jeg nå i viss favør av Bjarne Steen (H).

Karmøy: Høyre-styrt kommune, støttet av Frp og KrF. Ingen målinger her siden forrige valg, jeg har 28 av 45 mandater til H+Frp+KrF og komfortabelt flertall. Opposisjonens mulighet ligger trolig i å tilby KrF og Leif Mavlin Knutsen en ordførerpost, ala 2007-2011. Aase Simonsen (H) ligger fremdeles klart best an til å forsvare ordførervervet.

Tønsberg: Borgerlig kommune. Petter Berg (H) ordfører, med Frp og KrF som alliansepartnere. De tre partiene plukket 21 av 39 mandater ved 2011-valget. Lokalmålingen fra mars viste kun 17 mandater og flertallet borte. Men med Venstre, så var det knappe 20-19 til de borgerlige. Jeg har et noe klarere borgerlig overtak på mine tall; 22-17, men Berg kan måtte utvide grunnlaget i retning f.eks V for å beholde makten. Får et relativt klart tips av meg.   

Haugesund: Også her Høyre-ordfører, Petter Steen jr, støttet av Frp og KrF. Siste måling her fra februar i år viste 24 (av i alt 49) mandater til de tre styringspartiene og dermed flertallet borte. Jeg har dem noe høyere, 26, og tror de tre har en bra sjanse til å beholde flertallet. Steen har frasagt seg gjenvalg, noe som kan redusere sjansen deres noe, men den nye toppkandidaten Jarle Utne-Reitan gjelder likevel som favoritt.
  


Porsgrunn: Øystein Kåre Beyer (Ap) ordfører, med litt uortoks støtte av KrF, H og Frp. Han har nå frasagt seg gjenvalg, så Ap stiller med den tidligere statssekretæren Robin Kåss som toppkandidat. By- og Nærmiljøpartiet fikk 18 prosent av stemmene her sist og stiller på nytt, noe som gjør Porsgrunns politiske landskap mindre forutsigbart og vrient å predikere. Ingen målinger i år. Ap blir trolig klart største parti, og Kåss bør ha en bra sjanse til å føre Ap-tradisjonen videre i byen.    

LørenskogBåde de røde (Ap+SV) og de borgerlige (H+Frp+KrF+V) fikk 23 mandater sist. Lokallisten "Lørenskog i våre hjerter" kom på vippen med sitt ene mandat og valgte Ap-samarbeid, noe som ga ordfører Åge Tovan (Ap) makten i fire nye år. Han har frasagt seg gjenvalg, noe som kan være en fordel for Høyre og deres frontkandidat Turid Kristensen. Den første målingen siden valget er ventet denne uken. Mine prognosetall viser at begge blokkene må belage seg på samarbeid med MDG og/eller LIH for å skape flertall. Jeg holder Ragnhild Bergheim (Ap) som tynn favoritt om ordførervervet, men dette er åpent.

Ringsaker: Eneste lille spenningsmomentet her er om Ap får rent flertall eller ikke. På lokalmålingen i februar fikk Ap 58 prosent. Jeg har partiet litt lavere, men likevel rent flertall. Anita Ihle Steen har sittet åtte år som ordfører. Det blir minst fire til.
Willy Kvilten stiller ukumulert
Ullensaker:  Enorm Frp-oppslutning i flyplasskommunen de siste valgene med 41 prosent i 2007 og 36 prosent i 2011. Den populære Frp-ordføreren Harald Espelund (Frp) har frasagt seg gjenvalg, noe som isloert sett kan bety en nedgang på rundt ti prosentpoeng for Frp pga tapt ordførereffekt. Dette bør gi særlig Høyre og Ap mulighet for bedre valg. Høyre har glemt å kumulere sine fem toppkandidater her, noe som gir velgerne all makt mht. sammensetning av partiets nye kommunestyregruppe. Frp har basert sitt styre på samarbeid med Høyre, KrF og til dels Venstre. En lokalmåling viste tilnærmet dødt løp mellom blokkene. Jeg har nå 23 av 45 mandater til H+Frp+KrF+V. Går Venstre inn for et samarbeid andre veien, så kan det ligge en åpning for Aps nye frontkandidat Janka Holstad og maktskifte. Både MDG og den nye Bygdelisten kan også komme til å spille en rolle. Men jeg holder det pr i dag for mest sannsynlig at det borgerlige flertallet holder, og et svakt tips i retning Willy Kvilten (H) som ny ordfører, forutsatt at KrF og V støtter ham, og ikke Tom Staahle (Frp), i eventuelle ettervalgsforhandlinger.

Moss: Høyre doblet nesten sin oppslutning her sist og fikk 38 prosent. Tage Pettersen (H) er populær ordfører, støttet av Frp, KrF og V. Foreløpig ingen lokale tall å støtte oss på, men jeg har 21 (av 39) mandater inne til den borgerlige styringsblokken på mine tall og dermed flertall. Pettersen bør kunne få fire år til som ordfører.    

Halden: Høyre-styrt kommune med Thor Edquist som ordfører, støttet av KrF, V, Sp, PP og MDG. Men MDG ble fristilt i 2013. Denne konstellasjonen har ikke flertall på den ferske lokalmålingen her. Regnes Frp inn, så er det imidlertid borgerlig flertall. KrF+V+Sp+PP holder neppe som grunnlag for Edquist og co slik det ligger an nå. De må trolig gjenoppta samarbeidet med MDG eller orientere seg i retning Frp for å etablere flertall i kommende periode. Ap-topp Kirsti Myrli kan ikke avskrives, men jeg holder pr i dag en knapp på at Edquist får fire år til.   

Gjøvik: Tradisjonelt rødgrønt samarbeid her med Bjørn Iddberg (Ap) som ordfører, støttet av SV og Sp. Ingen målinger herfra i år, jeg har 25 (av 43) mandater inne for de rødgrønne og dermed solid flertall på mine prognosetall. Kan ikke tenke meg annet enn at ordføreren heter Iddberg også etter høstens valg.


Hamar: Morten Aspeli (Ap) ordfører på Hamar, støttet av SV, Sp, KrF og PP. Flertallet deres er borte på siste måling her. Hamar virker i øyeblikket dønn åpen, og By- og Bygdelistas oppslutning er ikke så lett å måle. Einar Busterud (bildet) har gjort comeback, og det kan gi BBL vind nok i seilene til at han tar tilbake ordførermakten han mistet i 2011. Et svakt tips fra meg på ham som ny ordfører.      

torsdag 18. juni 2015

Borgerlig valgseier i Danmark?

Lars Løkke Rasmussen (V). Taper valget,
vinner regjeringsmakten?
Valgdag i Danmark i dag. De borgerlige har et lite overtak.

Nå er den korte, danske valgkampen slutt og tiden er inne for at velgerne skal få si sitt.

I starten av valgkampen gikk jeg igjennom partiene og stillingen på målingene. Har valgkampen beveget opinionen?

I tabellen nedenfor har jeg sammenlignet tre dager; en dag i starten av valgkampen, en omtrent på midten og en mot slutten.




Det første som slår meg når jeg studerer tallene, er hvor stabilt opinionsmønsteret er. Valgkampen har forløpt uten store hendelser av noe slag, og velgerne sier omtrent det samme til målebyråene nå som for et par uker siden.

To små tendenser
Det er dog antydning til to små tendenser; på venstresiden har Sosialdemokratene falt et drøyt prosentpoeng, omtrent det samme som det nye partiet Alternativet har steget. På høyresiden har Dansk Folkeparti falt nesten ett prosentpoeng, omtrent det samme som Liberal Allianse har steget. I sum er blokkstillingen dønn stabil på 50,5 - 49,5 i borgerlig favør.      

Når jeg regner om prosent til mandater får jeg 88 borgerlige og 87 rødgrønne. Da er de fire mandatene fra hhv Grønland og Færøyene holdt utenom. Dette er valgkretser som ikke måles, og derfor må vi basere forhåndsprediksjon herfra på antagelser. Det er dog ventet at utfallet på Grønland vil bli 2-0 til røde og 1-1 på Færøyene. I så fall blir det totalt sett 90-89 til de røde. Men 1-1 også på Grønland kan ikke utelukkes.    

Alternativet overmålt og Venstre undermålt?
Valget ser altså ut til å bli ekstremt jevnt, hva usikre velgere bestemmer seg for i dag, vil avgjøre. Jeg heller dog i mot at det ikke vil bli fullt så jevnt som det nå ser ut og tror det blir borgerlig valgseier, av to hovedårsaker: Venstre har trolig den største stemmereserven. I dag kan spørsmålet om regjeringsmakt bli avgjørende for at en del gjerdesittere, når det kommer til stykket, tross alt vender seg til det største opposisjonspartiet som beste garantist for å få et styringsdyktig alternativ til dagens sosialdemokratisk ledede regjering på beina. Husk også at Venstre ble kraftig undermålt ved forrige valg.

Jeg er dernest usikker på om Alternativet virkelig vil få 5 prosent av stemmene slik de i dag ligger an til. De har en del unge og usikre velgere blant sympatisørene sine, og det er ikke gitt at de faktisk vil gå å stemme på et nytt parti valgdagen. Oddsen på Venstre-leder Lars Løkke  Rasmussen er noe fallende hos bookmakerne og er nå nede i sjiktet 1,6-1,7 mot 2,2-2,3 for statsminster Helle Thorning Schmidt. Ofte gir bettingmarkedet en meget god pekepinn på resultatet.    

Tips: 91-88 borgerlig
Basert på situasjonen på målingene og antagelsen om en liten borgerlig bris på valgdagen, så ser mitt forhåndstips slik ut. Her har jeg også sammenlignet et eventuelt slikt valgutfall med valget i 2011.







I prosenter får jeg 52-48 til borgerlig blokk. Når jeg regner om til mandater, blir utfallet 91-88 i borgerlig favør. I så fall blir det maktskifte med Lars Løkke Rasmussen som ny statsminister.

Partimessig ser valget ut til å få fire vinnere: Alternativet, Dansk Folkeparti, Liberal Allianse og Enhetslisten. Og fire tapere: Sosialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre og Konservative.

Godt valg, Danmark!

   

torsdag 4. juni 2015

Tynt borgerlig flertall i Danmark

To uker før valget i Danmark er det tilnærmet dødt løp mellom blokkene.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (Soc) har skrevet ut nyvalg i Danmark. Valgdagen er 18. juni. Våre nordiske naboer i sør praktiserer en form for oppløsningsrett der statsministeren fritt kan skrive ut et slikt nyvalg, men valget må senest avholdes fire år etter siste valg.

Dette åpner for taktiske vurderinger fra statsminsterens side om hvilket tidspunkt som er gunstigst for å vinne gjenvalg. Siden den røde blokken vant et marginalt flertall ved forrige valg, og også regjeringsmakten, har opposisjonsblokken hatt et klart flertall inne på det aller meste av målinger i inneværende valgperiode. Men opinionsutviklingen denne våren har vært positiv sett med regjeringens øyne; de har knappet innpå det borgerlige forspranget. Derfor var det ikke overraskende at Thorning-Schmidt tok sjansen på nyvalg nå.

179 medlemmer skal velges inn i Folketinget, inklusive to fra Færøyene og to fra Grønland. 135 mandater fordeles etter forholdstallsprinisppet og modifisert St. Lague beregningsmetode, med 1,4 som første delingstall (slik vi har også her i landet) i ti valgkretser.

I tillegg har Danmark 40 utjevningsmandater. For å være med i kampen om utjevningsmandatene, må partiet oppnå minst to prosent av stemmene. Sperregrensen er altså lavere enn i Norge (fire prosent), noe som bedrer den proporsjonale sammenhengen mellom avgitte stemmer og mandater.

Danske velgere har i hovedsak ti partier å stemme på:

Socialdemokratene: De hadde, i likhet med søsterpartiene i Norge og Sverige, sin storhetstid på 50- og 60-tallet. Men dominerte aldri så mye som i nabolandene. Har ligget rundt 25 prosent de seneste årene. Dannet regjering etter valget i 2011, sammen med Sosialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.

Venstre: Liberal-konservativt parti, med røttene i bondebevegelsen. Vært det klart største partiet på borgerlig side de siste 20 årene, og har gjennom store deler av 2000-tallet vært Danmarks største parti med 25-30 prosent oppslutning. Dominerende styringsparti i denne perioden, men sliter mer nå, og ligger for tiden rundt 20 prosent.

Dansk Folkeparti: Danmarks høyrepopulistiske parti, dannet i 1995, med utbrytere fra Fremskrittspartiet. DF har rendyrket sin innvandringsmotstand mer enn Frp her hjemme. Har stort sett ligget på mellom 10 og 15 prosent ved valgene, men har vært Danmarks største parti på flere enkeltmålinger både i fjor og i år. Ligger nå rundt 18 prosent.

Enhedslisten: Folketingets mest venstreorienterte parti. Har røttene i kommunisme, sosialisme og fagbevegelse. Ønsker friere innvandring og økt skatt, men har de senere årene også profilert seg som et grønt parti. Stort sett ligget mellom 2 og 3 prosent ved valg, men fikk et markant oppsving ved siste valg til nesten 7 prosent. Ligger i dag på 8-9 prosent på målingene.

Sosialistisk Folkeparti: SVs søsterparti. Høydepunkt på 80-tallet med 11-15 prosent oppslutning. Falt tilbake til 6-9 prosent deretter, men med et sporadisk hopp til 13 ved 2007-valget. Ligger nå på 6-tallet. Var med i regjeringen, men brøt ut i 2014 fordi de var uenige i salget av aksjene i energiselskapet DONG til amerikanske Goldman Sachs. Fungerer som et støtteparti til Soc+RV-regjeringen.

Radikale Venstre: Sosialliberalt parti og Venstres søsterparti. Men i motsetning til Venstre her hjemme, så valgte RV å inngå et regjeringssamarbeid med venstresiden etter forrige valg. Sitter forsatt i regjering. Lå stort sett i sjiktet 7-8 prosent på 50- og 60-tallet, fikk et markant løft mot slutten av 60- og utover 70-tallet og oppnådde 11-15%. Falt deretter tilbake og har stort sett ligget på 5-6 prosent de siste 30 årene, men så 9-tallet i 2005 og ved siste valg. Stort målesprik pt, måles til alt fra 4 til 7 prosent.

Det konservative Folkeparti: Partiet som tradisjonelt har stått Høyre nærmest. Har en lang partihistorie, oppslutningen lå jevnt i sjiktet 17-21 prosent fram til 70-tallet, da partiet stupte helt ned mot 5-tallet i 1975. Fikk et oppsving mot slutten av 70-, utover 80-, og starten av 90-tallet, for en stor del under ledelse av Poul Schluter. Falt tilbake til 8-10 prosent en periode, før de nådde et foreløpig bunnpunkt på 5 prosent ved siste valg.

Liberal Allianse: Ble dannet av utbrytere fra Radikale Venstre og Det konservative Folkepartiet i 2007. Fikk 3 prosent i 2007 og 5 prosent i 2011. Ønsker mindre skatt og byråkrati og mer personlig frihet. Måles til mellom 6 og 8 prosent nå.

Kristendemokratene: KrFs søsterparti har aldri maktet etablere seg som et betydningsfullt parti i det danske politiske landskapet. Ble stiftet i 1970 og har stort sett ligget på 2-valget i de fleste valg, med et toppunkt i 1975 da de fikk drøyt 5 prosent. Har havnet under sperregrensen ved de tre siste valgene og måles nå til under 1 prosent.

Alternativet: Flunkende nytt parti, stiftet i 2013. Har en grønn profil og ønsker både sosial, økonomisk og kulturell omstilling - basert på kollektiv samhandling. De fleste målinger viser at de ligger på 3-tallet.


Når jeg sammenholder snittet av målingene publisert 4. - 5. juni og sammenligner det med valgresultatet for fire år siden, så ser opinionsituasjonen og utviklingen slik ut:



Det ligger altså an til noen markante velgerbevegelser. Valget ser ut til å få to store seierherrer: Dansk Folkeparti og nystartede Alternativet. Mens også Enhetslisten, Liberal Alliance og Socialdemokratene vil være fornøyd med en framgang noe tilsvarende det de ligger an til nå. Valgets store tapere ser ut til å bli Radikale Venstre, Venstre og SF.

Går vi fra partiperspektivet og over i blokkperspektivet, så er det et visst grunnlag for å regne de fem partiene Enhetslisten, Sosialistisk Folkeparti, Socialdemokratene, Radikale Venstre og Alternativet inn i en rød(grønn) blokk. Disse har nå til sammen en oppslutning på 49,2 prosent, mens den borgerlige blokken av Liberal Allianse, Konservative, Krisendemokratene, Venstre og Dansk Folkeparti har 50,8 prosent på mine tall. Det er altså et knapt borgerlig flertall.

Et usikkerhetsmoment her er Radikale Venstre. Skulle de få et så elendig valgresultat som det ligger an til, så er det ikke gitt at de vil fortsette i regjering med Socialdemokratene. Legg merke til at også ex-regjeringspartner SF ser ut til å bli straffet kraftig for regjeringsdeltakelsen. I så fall føyer dette seg inn i et vanlig mønster som vi ser i en rekke land; regjeringspartier går som regel tilbake.

90-89 borgerlig
Både Alternativet og Konservative virker å ha såpass med margin ned til sperregrensen, at det synes rimelig sikkert at de vil klare den. Derimot virker Kristendemokratene sjanseløse på å komme seg opp på to prosent, ergo kan ikke den borgerlige blokken regne med at deres stemmer blir omsatt til mandater. I så måte har de røde en fordel av at blokken deres (trolig) vil bestå av fem Folketingspartier mot fire (trolige) for den borgerlige siden.

Jeg får 90-89 i borgerlig favør når jeg regner om partienes oppslutning til mandater. I så fall blir det maktskifte i Danmark. Jeg tror Socialdemokratene bør kunne mobilisere ytterligere i de siste to ukene, men jeg har en mistanke om at de andre partiene på rød i sum kan falle noe tilbake. Husk også at ved forrige valg ble Venstre klart undermålt. 

Et tynt tips på borgerlig seier er min vurdering akkurat nå.