tirsdag 5. mai 2009

Bommer Høyre på strategien?

Det mest interessante som kom ut av kveldens møte mellom Erna Solberg og et 20-talls bloggere, var at Høyres partileder gikk langt i å hevde at partiet vil forsøke å markere seg på et meget bredt spekter av saker. Bl.a. veier, eldreomsorg, helse osv. Fokuset på Høyres beste saker blant velgerne, skatt og skole, skal åpenbart tones ned.

Er det inntrykket som her ble skapt riktig, så tror jeg at det er en total strategisk feilvurdering. Etter mitt skjønn har Høyre nå sitt livs sjanse til å styrke sin velgerposisjon som Norges beste skoleparti. For debatten på skolefeltet har dreiet i klar Høyre-retning de senenste årene, bl.a. som et produkt av nedslående PISA-undersøkelser. Det er Høyres kunnskapsskole som nå er inn, mens SVs og den sosialdemokratiske trivelsesskolen er ut.

Dette bør Høyre kunne utnytte til det maksimale i denne valgkampen. En fersk undersøkelse som er gjort på oppdrag fra Ap, viser at skole (som vanlig) er meget viktig for norske velgeres partivalg.

Skal virkelig Høyre rote vekk denne gedigne muligheten?

5 kommentarer:

 1. Er dette virkelig en riktig gjengivelse av Høyres valgkampstrategi? Fikk dessverre ikke vært med på bloggtreffet i ettermiddag. Men stemmer dette, kan jeg ikke skjønne hvordan partiet skal klare å vinne tilbake en eneste velger... Hjelpes meg...

  SvarSlett
 2. Jeg tolket henne i alle fall klart i den retningen. Og jeg ser at Minerva-kollega Jan Arild Snoen, som også var til stede, gjorde samme observasjon:
  http://www.minerva.as/?vis=artikkel&fid=3027&id=0505200920285429227&magasin=ja&t=Bloggermøte%20med%20Erna

  SvarSlett
 3. Jeg tror Høyres joker uten tvil er skole (og forskning), videre næringspolitikk.
  Skattelette for folk flest tror jeg ikke blir et spørsmål i valgkampen i det hele tatt.
  Vei og eldreomsorg har FRP eierskap på, så det kan de nok også glemme.

  Innvandring blir nok en het potet på landsmøtet. Det blir spennende og se hva de kommer frem til der. Og om det kan bli en sak de kan score på i valgkampen (selv om også det er en typisk frp-sak)

  Helgens landsmøte vil nok avklare og tydeliggjøre mange av Høyres standpunkter, og de vil nok fremstå tydeligere (noe de ikke gjør nå).

  SvarSlett
 4. Det kan kanskje vært greit å understreke at Erna først og femst snakket om de politiske saker i går, ikke minst knyttet til det stortingsvalgprogrammet som skal vedtas kommende helg. Det er resultat av et omfattende arbeid og fortjener den utdypingen Erna ga - gitt at man også er interessert i selve politikken.

  Når det gjelder taktikk og strategi var det ikke hovedpoenget - selv om noen primært var opptatt av å stille de spørsmålene - og mindre av politikken. Vil anbefale å følge med i valgkampen - da kommer svaret på strategien :-)

  SvarSlett
 5. Solberg framholdt klart og tydelig at Høyre vil søke å øke bredden i sakene man fronter og dermed tone fokuset på penger, skatt og skole. Er dette korrekt, så tror jeg Høyre gjør en gedigen bommert. Og det vil jeg formidle til alle Minervas lesere i morgen (pluss en hel annet snadder)!

  Vi var opptatt av å stille spørmål om både strategi og politikk, vi. Begge deler er meget viktig!

  SvarSlett