onsdag 6. mai 2009

Digital spørretime: Solhjell vrir seg unna

Kunnskapsministeren stiller til digital spørretime mellom kl 13 og 15 i dag. Interessant eksperiment - jeg kommer nok til å hive inn et spørsmål.

Oppdatert:
Mitt spørsmål ble følgende:
Ved regjeringsdannelsen fikk SV gjennomslag for partiets "kongstanke" om å slå sammen barnehgager, grunnskole og høyere utdanning til et "superdepartement". Etter valgfiaskoen i 2007, fikk superminister Djupedal sparken og departementet ble igjen splittet mellom deg og Aasland. Hvorfor gikk dette så fryktelig galt? Og er denne fiaskoen en del av årsaken til at SV har mistet det sterke velgergrepet som partiet tidligere hadde på skole?

Så får vi se om ministeren i det tidligere "superdepartementet" vil svare...

Oppdatert 2:
Det ville han. Her er svaret:
- Superdepartementet består, med heile utdanningsløpet frå barnehage til høgare utdanning i same hus. Seinast i dag fekk vi bekrefta kor viktig det var å få barnehage inn der, fordelingskommisjonen peikar på at barnehae er den viktigste delen av utdanningsløpet for å gje alle like muligheiter. Det er særleg viktig å sjå samanhengen mellom skule og barnehage. Eg synest det fungerer godt med to statsrådar, fordi feltet samla sett er enormt og fordi vi då får sett sterkt fokus både på dei yngste og forskinga.


Min kommentar: Jeg registrerer at Solhjell atter en gang trekker fram barnehagens fortreffeligheter (de av oss som velger å være hjemmearbeidende med barna gir altså ikke barna like gode muligheter som andre barn??). Og han vil ikke svare på hvorfor partiet har mistet helt velgergrepet i skolesaken. 2007-splitten, der Djupedal ble utpekt som syndebukk, var en åpenbar erkjennelse av at SVs tanke var helt feilslått. Man gikk da i praksis tilbake til det gamle (selv om dette formelt sett fortsatt er ett departement).

Konklusjon: Solhjell vred seg unna dette som en glatt ål. Altså har vi definitvt med en politiker å gjøre...:-)

5 kommentarer:

 1. Veldig interessant spørsmål.
  Regner med at du poster et evnt. svar..

  SvarSlett
 2. Er du hjemme med barn nå forresten? Det er min drøm. Solhjell skal ikke få kloa i barna mine fra de er ett år gamle.

  Ser stadig ut til flere stortingspolitikere vil ha obligatorisk barnehage for de aller minste. Lurer på når opprøret mot den tanken starter.

  SvarSlett
 3. Er hjemme med en på tre måneder. Har tenkt å fortsette med det noen år til.
  Barndommen blir i større og større grad institusjonalisert. Barneoppdragelsen blir i økende grad statens oppgave, mens foreldrenes ansvar blir pulvisert.
  Sterke politiske krefter jobber nå for å gjøre barnehagen obligatorisk - fem-åringer først og så vil de mindre barna komme etter. Dette er et a4-samfunn jeg ikke vil ha, og noe jeg alltid kommer til å kjempe i mot! Nå er det på tide å begynne å anerkjenne foreldres rett til selv å bestemme hva som er best for seg og sine barn.

  SvarSlett
 4. Er du hjemme med en på tre måneder? Det er jo Sondre Olsen helt imot, det er jo mor som er viktigste omsorgsperson helt til barnet fyller to år. Kom deg i arbeid, og send mor hjem, så blir Sondre fornøyd!

  SvarSlett
 5. Vi er hjemme begge to.
  Dessuten er jeg i arbeid! Å ta vare på en sønn på tre måneder er fint, men også slitsomt - jeg har aldri vært så sliten før. I tillegg til dette arbeidet, skal en prøve å få til gode valganalyser også...
  Men det er jo selvvalgt!

  SvarSlett