torsdag 14. mai 2009

Valganalyse Hordaland - en smakebit

Jeg har brukt denne dagen til å studere Hordaland (jada, litt sær syssel..jeg vet..men det er jobben min) og har gjort ferdig en analyse av vår tredje største valgkrets. Analysen inneholder bl.a. ferske prognoser over både partioppslutning og mandatrekkefølge. Dette kommer snart på Minerva.

Men her er en liten smakebit for de aller mest utålmodige:
.....
Alle de tre rødgrønne partiene sliter med oppslutningen i fylket. Det mest påfallende er Aps svake stilling. Riktignok står regjeringspartiet en god del sterkere her enn i nabofylket Rogaland i sør. Men partiet må like fullt finne seg i å score om lag fem prosentpoeng lavere blant velgerne i Hordaland i.f.t. landsgjennomsnittet. Det er flere årsaker til dette. Relativt få velgere ansatt i offentlig sektor er en ulempe for partiet. Dessuten er Hordalands forholdsvis store andel høyt utdannede velgere, ei heller noe gunstig velgerdemografisk innslag for Ap.

I tillegg er det også slik at motkultur (avholdsbevegelse, religion og målsak), i motsetning til i de fleste andre fylker, fortsatt spiller en viss rolle for en del Hordaland-velgeres stemmegivning. Selv om betydningen av dette elementet er klart svekket sammenlignet med tidligere. Motkulturbetydningen bidrar også til å forstå at KrF ligger en del høyere her enn gjennomsnittlig. Også Venstre, Høyre og FrP ligger noe høyere i Hordaland enn på landsbasis, mens situasjonen er omvendt for SV og Sp.

I sum fører dette til at velgerne i Hordaland heller forholds klart i borgerlig retning. Selv om Rødts relativt sterke posisjon kompenserer den borgerlige vridningen noe. Ved valget i 2005 stemte 54,4 prosent av Hordalands velgere på Venstre, KrF, Høyre eller KrF. Mens 43,8 prosent puttet stemmesedler for enten Ap, SV, Sp eller Rødt i valgurnen.
.....

Fortsettelse følger...

2 kommentarer:

  1. Heisann,

    i år stiller Det Liberale Folkepartiet opp i 3 fylker (Rogaland, Hedmark og Oslo). Dersom du skal gjøre en valganalyse av en av disse fylkene hadde det vært kjekt om du kunne inkludert DLF.

    SvarSlett
  2. Den analysen kan jeg like godt ta her:
    DLF er sjanseløs i både Rogaland, Hedmark og Oslo.

    SvarSlett