søndag 13. september 2009

Valgresultatet: Et tips

Jeg tror nå, basert på siste info, at valget ender slik:

Rødt 1,7
SV 6,4 11 mandater
Ap 33,0 62 mandater
Sp 6,0 10 mandater
KrF 6,3 10 mandater
V 5,9 9 mandater
H 17,6 30 mandater
Frp 21,9 37 mandater
Andre 1,2

86-83 i borgerlig mandatfavør. Stoltenberg blir sittende, for å vente på borgerlig avklaring. Og avklaringen kommer - etter et par uker med diverse samtaler. Frp gir etter og bidrar til å sette inn en Solberg-ledet regjering av H+KrF+V.

Hva tror du?

25 kommentarer:

 1. Jeg kan vedde med deg om at scenariet du kommer med om at FrP gir etter ikke vil stemme. Tør du det? :)

  SvarSlett
 2. Hvis du først tør å vedde på at du kommer/ikke kommer inn fra Østfold, så kan vi vedde om Frp gir etter...

  SvarSlett
 3. Nei, jeg har ikke påstått at jeg kommer inn, men jeg har sagt at muligheten er der selvom det ser vanskelig ut med meningsmålingene, men man vet aldri. Men du spår at FrP vil gi etter og støtte en Bondevikregjering, og jeg regner jo med at du har tro på det du spår og dermed må du vel kunne vedde litt? :)

  SvarSlett
 4. Venstre får altså like stor oppslutning som sist, men ett mandat mindre? Vel, jeg er også redd det går litt dårligere, sånn blir det gjerne når H er i medvind. Det var de jo ikke sist, for å si det mildt.

  SvarSlett
 5. Ut i fra magefølelse(eller kanskje bare ønsketenkning) så tror jeg du ligger for høyt på FrP og for lavt på Ap.

  Men skulle tipset ditt gå inn, så tror jeg du tar feil om FrP. Det vil være et politisk selvmord hvis FrP går bort og støtter en regjering hvor FrP selv ikke er en del av regjeringen. Jeg tipper vi da vil få en ren Ap regjering som sitter i fire år.

  SvarSlett
 6. Wiborg: Trenger ikke støtte aktivt. Men bidra til å felle Stoltenberg er jo en forusetning for en borgerlig regjering. Så sant han ikke velger å kaste kortene. Og det gjør han nok ikke.
  OK: Kommer du inn, så skal jeg spandere en bedre middag på deg.
  Og gir Frp etter, så spanderer du på meg?

  O: Venstre kan få alt fra 9-11 mandater med samme res. som sist.

  Slaaen: Det var da ikke noe selvmord for Frp å støtte H+KrF+V i 2001? Frp gikk jo massivt fram i 2005...

  SvarSlett
 7. Svein Tore: FrP vil aktivt jobbe for å felle Stoltenberg, FrP vil fremme mistillitsforslag allerede valgnatten hvis det blir borgerlig flertall, Høyre har sagt de vil støtte FrPs mistillitsforslag. Men hvis FrP gir etter så spanderer jeg middag.

  SvarSlett
 8. Tror du treffer på mye. SV s lave nivå, Høyres vekst. Jeg tror du er litt optimistisk på Venstres vegne, løftet de fikk sist valgkamp gjenskapes ikke nå: tror de skal ned 0,5 pp i forhold til deg. Jeg holder fast på tidligere tips om ytterligere FrP fall tror de skal ned 1 pp og får 20,9. Jeg har fremdeles tro på AP løft i sluttfasen. De har den suverent sterkeste valgmaskinen på personlig kontakt på husbesøk og arbeidsplasspåvirkning de skal opp 1.5 pp i forhold til ditt tips.Det er jo ikke kjempestore forskjeller i oppslutningstips, men antakelig klart nok til å vippe flertallet i rødgrønn retning, men jeg er definitivt ikke villig til å vedde annet enn knapper og glansbilder på min spådom (og håp).

  Steinar

  SvarSlett
 9. Mistillitsforslag må stilles i stortingssalen, såvidt meg bekjent.
  Men - har du gitt opp å komme inn, Wiborg? SMI målte jo Frp til rundt 40 i Østfold for et par mnd siden..

  Steinar: 34,5 på Ap synes jeg høres mye ut. Men vi får se..kanskje de havner et sted i mellom her og da blir det i så fall fintelling til langt på natt...

  SvarSlett
 10. Jeg mener det er vesens forskjell på situasjonen nå og situasjonen i 2001. Hagen hadde låst seg gjennom løftet om "Morna Jens!" Valget sto mellom å bryte sitt løfte til velgerne eller å støtte en Bondevik II. Resultatet vet vi.

  Jensen derimot har lovet, eller riktigere sagt garanttert både muntlig og skriftelig til sine velgere at det blir INGEN borgelig regjering uten FrP. Det betyr at hun i motsettning til Hagen må bryte sitt løfte for at en H/KrF/V regjering skal se dagens lys. Det tror jeg vil være et politsk selvmord...

  SvarSlett
 11. Problemet er den skriftlige erklæringen som Siv ga om at Frp ikke vil støtte et budsjettforslag fra en regjering de ikke selv er med i. Dette kan medføre flere regjeringsskifter og stor ustabilitet i den neste stortingsperioden.

  SvarSlett
 12. Slaaen og Arve: Politikere bryter da løfter hele tiden. Carl I Hagen lovet sine velgere før valget i 1985 å ikke bidra til en sosialistisk regjering. Vi husker hvordan det løftet endte...og Frp gikk sterkt fram i 1989.

  Må da være bedre for Frp å ha en regjering de kan innflytelse over/på enn en regjering de ikke har innflytelse over?

  SvarSlett
 13. Med den sammensetninga der blir det fort en ren AP-regjering som vil legge seg veldig tett mot sentrum. SP blir det naturlige samarbeidspartiet sammen med Venstre/KrF som mest sannsynlig vil opptre som blokk og presse AP vekselvis på sine hjertesaker.

  Så blir spm om AP kaster korta i løpet av perioden, eller om den står løpet ut.

  For landet er det uansett ikke nødvendigvis ille å få plassert FrP og SV på sidelinja.

  SvarSlett
 14. Willoch fremmet kabinettspørsmål i trygg forvissning om at Hagen ikke ville kunne stemme for en avgiftsøkning på bensinavgiften, så her var det Willoch som ønsket avløsning for å slippe å rydde opp i kaoset han hadde skapt. Så dette er heller ingen relevant sammenligning med dagens situasjon.

  Jeg kan på samme måte selvsagt si at det må være bedre for Venstre å ha en regjering der de kan få innflytelse enn en regjering de ikke har innflytelse over. Jeg tror nok at en Bondevik III mer er en ”våt drøm” enn at den har rot i virkeligheten.

  SvarSlett
 15. Mitt mottips:
  Rødt 1,6(0)
  SV 7,5(13)
  AP 32,4(61)
  SP 6,3(10)
  KrF 6,5 (11)
  V 5,7(10)
  H 15,8(26)
  FrP 22,4 (38)

  Altså 85/84 i borgerlig favør og ikke 86/83

  Bård Standal

  SvarSlett
 16. Jens har jo sagt flere ganger i klartekst (uten reservasjoner i form av vedtatte mistillitsforslag )at han går av om han får flertallet imot seg. Hvordan han kan gå i fra dette, forstår jeg knappest. Helt sikkert er poenget med denne manöveren dobbelt : tvinge fram en permanent splitt hos de borgerlige OG bruke krutröyken som avledning for å kvitte seg med de to damene. Og det er nöyaktig dette som Frp subsidiärt önker, dvs en ren Apregjering, om ikke en borgerlig regjering lykkes.

  SvarSlett
 17. Jeg blir alltid fasinert over hvordan Frp'ere tenker, og har ofte lurt på om det er kunnskapsløshet eller taktikk som gjør at de havner så langt fra virkeligheten.

  De to forutsetningene for regjeringsskifte virker klare, H+Krf+V blir større enn Frp. Og Siv Jensen har nærmest garantert at hun vil støtte et mistillitsforslag mot dagens regjering. Dermed vil det allerede i kveld bli klart at det er flertall for å felle de rødgrønne.

  Høyre vil så måtte velge side. Jeg regner med det blir en landstyrebehandling, og Høyre har egentlig bare et valg - velger de frp så vil de også si nei til å sitte i regjering. Det skjer neppe.

  Da er det klart for regjeringsforhandlinger, nærmest uavhengig av hva Frp sier. De kan selvsagt snu og si at de ikke vil stemme for mistillitsforslag. Men da sitter de med svarteper. Det bryter også med Siv Jensens uttalelse om at de stemmer for det de er for og mot det de er mot. Jeg regner med at Frp er for å skifte ut de rødgrønne.

  Dermed får vi regjeringsskiftet, og så er spørsmålet om den får en lengere levetid. Vil Ap forhandle budsjett med den nye regjeringen? Frp har garantert at de ikke vil det, men det er vel ingen tidsfrist på den - så allerede neste år så kan vel Frp inngå forlik uten at det blir sett på som løftebrudd? De kan jo ikke sette seg på sidelinjen hele perioden?

  Det blir en turbulent høst, men det politiske landskapet vil nok roe seg ned når regjerings og budsjettspørsmålet er avklart. Den regjeringen som sitter da har gode sjanser for å bli sittende. Men i verste fall så vil få to regjeringsskifter i høst, og det vil være for mye av det gode..

  SvarSlett
 18. Mitt tips;

  AP 33,8 (64)
  Sv 6,1 (9)
  Sp 6,1 (11)
  Krf 6,6 (10)
  V 5,7 (10)
  H 18,1 (29)
  Frp 20,8 (36)
  Rødt 1,7 (0)
  Andre 1,2 (0)

  SvarSlett
 19. Hei, jeg er veldig begeistret for disse analysene dine. Om dette holder helt inn og det blir et knapt borgelig flertall, spanderer jeg middag. Hvis du vil.

  Hadde vært artig å snakke med deg om slike analyser du gir. Ikke mange som er så konkrete som deg på dette området. Men nå er jeg pessimist og frykter Ap kommer mye sterkere enn du tror. En voldsom valgkampmaskin er i gang...

  Hilsen Eirik Mathisen

  SvarSlett
 20. Bigboyen: To regjeringsskifter i løpet av høst høres noe drøyt ut. Men jeg tror at de som avskriver en borgerlig regjering og hevder at det blir "Jens uansett" forregner seg.

  Mathisen: Takk for det. Det er nok ikke så mange som holder på på denne måten, nei. Jeg tror at Ap er bedre mobilisert enn hva de bruker å være, derfor tror jeg ikke de får noe toprosentsløft i sluttfasen denne gang. Men Aps opplsutning blir ett av valgkveldens hovedspørsmål. Kanskje det aller viktigste med tanke på alle de kretsene som Ap ligger og vipper i.
  Middag hadde vært bra!

  SvarSlett
 21. Skal ikke kommentere prognosen for valgresultatet, men gi en honnør for mang gode analyser! Godt med et "friskt pust" blant valgekspertene og med kommentarer som er rimelig faktabasert. Da spiller det mindre rolle om man er enig eller ei!

  SvarSlett
 22. Syversen: Takk! Ja, du tror vel på KrF på 7-tallet. Men du kommer nok inn på utjevning uansett...

  SvarSlett
 23. ...sjansen er vel der, men kanskje Venstres 2. mandat blir en utfordring dersom det ryker blant de faste mandatene.

  SvarSlett
 24. bigboyen : Er det noen som er utaktiske, så er det bondevikingene ( dine kompiser går jeg ut i fra) Om Jens går, peker Kongen på Siv og IKKE ERNA. Frp byder da inn i kraft av störste opposisjonsparti. Om V og/eller Krf velter borgerlige regjeringsforhandlinger, kommer Jens tilbake. Dette spetaklet er da forårsaket av Sponheim personlig om V sitter på vippen ELLER av Ap som burde ha visst bedre enn å gå av i utgangspunktet. Jens gjör dette for å komme i enda bedre posisjon overfor damene sine, evt kvitte seg med dem. Det er meget vanskelig å se hvordan Frp kan få svarteper om parlamentarisk skikk og bruk fölges.

  Bondevik ble bare sjef fordi H som störste kjöttvekt tillot dette - Petersens störste feil ( og muligens störste årsaken til Höyres fall). Frp har ikke tillatt at Erna får gå foran Siv. Dere bondevikinger tror dere vel i stand til å bryte skikk ogbruk som det passer dere. I såfall kommer Frp bare å henge ut dere som svarteper for nettopp dette.

  SvarSlett
 25. Da har jeg forsøkt meg på en analyse og en stor grad av tipping:

  Tror på 88 - 81 i rødgrønn favør og da med ett mandat til Rødt i Oslo.

  Ap 35,5 (66)
  R 1,2 (1)
  SV 7,5 (11)
  Sp 6,3 (10)
  KrF 6,1 (7)
  V 5,2 (6)
  H 16,2 (29)
  Frp 21,3 (39)

  Det er mer magefølelse enn sterk analyse som ligger til grunn for min fordelig på hele landet. Kan Nord-Trøndelag best og tror det i år blir et nøkkelfylke. Kan bli 5 - 1 i rødgrønn favør i år hvis SV sikres utjevningsmandatet. Men det kan nok også gå til Venstre, KrF eller Høyre.

  SvarSlett