Ukebrevet Mandag Morgen hadde i går en interessant artikkel om politiske kommentatorers rolle i valgkampen. De har sendt ut spørsmål til politikere og partiansette (vi får dessverre ikke vite til hvor mange og til hvilke). 83 stykker har svart. Av disse så mener samtlige (!) at vi (for jeg er nevnt..) påvirker valgresultatet. Og hele en av fire tror vi har mye eller ganske mye innvirkning på valgresultatet.
Det er selvsagt relativt smigrende å bli tillagt såpass mye makt. Men jeg er redd politikerne overdriver betydningen av kommentatorene en smule. For velgerne legger først og fremst vekt på politikk og saker når de legger stemmene sine i urnene. Og da spiller det nok totalt sett relativt liten rolle hva Marie Simonsen mener i Dagbladet eller hva Kyrre Nakkim framholder på NRK. Folk kan tenke sjæl, for å låne et uttrykk fra EU-valgkampen i 94.
Dette betyr ikke at ikke mediene, og vi som leverer analyser og kommentarer til dem, ikke betyr noe (oops..der ble det mye ikke...). For valgkamp er i stor grad medievalgkamp. Særlig er TV sentralt. Og dette totalbildet er selvsagt også kommentatorene en del av. Men kommentaotrene utgjør ikke noe mer enn en liten bit. Så kan vi diskutere hvor viktig denne lille biten er. Jeg tror ikke at den er allverdens viktig.
I den senere tid har jeg fått en del pepper både her på bloggen og på Twitter, for ikke å være nøytral nok. Sør-Trøndelags fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap), som jeg forøvrig har nominert til en av landets beste bloggere, har vært den aller krasseste kritikeren. Han er sitert på følgende:
– Du ikler deg en autoritet som nøytral valganalytiker i det politiske ordskiftet, og det er du jo ikke. Det er uprofesjonelt. De blander inn egen politisk synsing og demagogi. Når er du fagmann og når er du politiker?
Og videre:
- Det blir et problem når man smykker seg med en vitenskapelig tittel og uttaler seg utover det som er faget. Det er som om en botani-professor skulle
uttale seg om veiutbygging.
Mitt tilsvar kom ut i denne formen i artikkelen:
- Ingen mennesker er nøytrale, vi er alle levende subjekter. Jeg synes det blir litt meningsløst å skulle avkreve partipreferanser. Man er enig og uenig med partiene i ulike saker, og skal man da stå frem og fortelle hvilke man saker man er enig med dem
i og hvilke ikke? spør Marthinsen, og understreker at han ikke er medlem i noe politisk parti.
Jeg registrerer også at 2 av 3 av de spurte i MandagMorgens undersøkelse er enige med mitt syn om at man ikke kan kreve flagging av politisk ståsted fra den enkelte kommentator.
Interessant nok har MandagMorgen også spurt politikerne om hvor de tror noen av de mest framtredende kommentatorene (igjen..beærende!) hører hjemme i det politiske landskapet. Svarene ser slik ut (tall i prosent):
Kyrre Nakkim (NRK): 35 Borgerlig 26 Rødgrønn 39 Vet ikke
Marie Simonsen (Dagbladet): 75 Rødgrønn 6 Borgerlig 19 Vet ikke
Magnus Takvam (NRK): 41 Rødgrønn 15 Borgerlig 44 Vet ikke
Arne Strand (Dagsavisen): 84 Rødgrønn 0 borgerlig 17 Vet ikke
Harald Stanghelle (Aftenposten): 53 Borgerlig 22 Rødgrønn 25 Vet ikke
Hanne Skartveit (VG): 32 Borgerlig 28 Rødgrønn 40 Vet ikke
Stein Kåre Kristiansen (TV2): 78 Borgerlig 4 Rødgrønn 20 Vet ikke
Bernt Aardal (valgforsker): 41 Rødgrønn 15 Borgerlig 44 Vet ikke
Frank Aarebrot (valgforsker): 73 Rødgrønn 13 Borgerlig 14 Vet ikke
Hanne Marthe Narud (valgforsker): 27 Rødgrønn 12 Borgerlig 61 Vet ikke
Anders Todal Jensen (valgforsker): 14 Rødgrønn 10 Borgerlig 77 Vet ikke
Svein Tore Marthinsen (valganalytiker): 23 Borgerlig 5 Rødgrønn 72 Vet ikke
Jeg vil her tilføye at det er en smule overraskende at 13 prosent av politikere/partiansatte tror at Ap-medlemmet Aarebrot tilhører den borgerlige siden...
Vil du lese mer om dette, så må du skaffe deg ukebrevet.
Oppdatert: Ukebrevet har nå lagt ut deler av artikkelen på bloggen sin, med bakgrunnsinfo fra undersøkelsen. Bra!
Uenig at Magnus Takvam skulle ha noen rød/grønn tendens. Jeg mener at han er meget god på - nettopp - å ikke avsløre egne oppfatninger. Han er en av de aller beste politiske kommentatorene vi har, og burde derfor ha fortjent en langt høyere vet-ikke prosent.
SvarSletthmmm, "avsløre"? Dersom Takvam har en oppfatning og klarer å snike inn dette i sin kommentarer uten å bli avslørt, er han jammen dyktig.
SvarSlettMen at Nakkim blir oppfattet som borgerlig av 35% erjo snodig.
Selv unngår jeg å høre på kommentatorer som Nakkim, Strand, Kristiansen og Skartveit. Jeg synes rett og slett de er mindre oppegående enn publikum. Det er oppsiktsvekkende uinteressant det de leverer.
Jeg tror heller ikke noe særlig på at kommentatorene skulle ha så mye påvirkningskraft. Det er vel mer politikernes noe paranoide og selvopptatthet som kommer til uttrykk (uuæææ - de har mer makt enn oss - urettferdig).
SvarSlettMen jeg skulle gjerne hørt Marthinsens forklaring på hva som ligger i den noe merkelige tittelen valganalytiker. For dette er vel noe strengt tatt alle som vil kan kalle seg..? Kanskje du kunne utdype...?
Hvordan kan du regne med at folk ikke tenker på deg som høyrevelger når bloggen din er sponset av partiet høyre, Marthinsen???
SvarSlett