lørdag 12. september 2009

Aps oppslutning blir en nøkkel

Aps størrelse blir helt avgjørende for valgutfallet. De ligger og vipper i en rekke valgkretser. Enkelt sagt så tror jeg at de må over 34 prosent for å berge det rødgrønne flertallet. Kanskje også over 35. Men utslagene lokalt er det viktigste, jeg skal ta dere med på Aps muligheter i alle fylker:

Oslo: Ap tok 6 i 2005 og ligger inne med 6 nå også. Deres nr 6, Hadia Tajik, er vippet litt ut og inn på mine prognoser, men er nå inne med OK margin. Noe skikkelig sikkert stikk er hun imidlertid ikke. Lokalmålinger antyder at Ap kan klare 7 i Oslo, det har jeg liten tro på.
Konklusjon: Ap ender på 6, men døren holdes ørlite på gløtt for 5 eller 7.

Akershus: Ap plukket 5 sist og det ser ut til å bli 5 igjen. Det er en viss sjanse for 6, men da må det massiv moblisering og økning i sluttfasten til.
Konklusjon: Ap får trolig 5, med en viss mulighet for 6.

Østfold: 3 sist. Her har Ap en meget god mulighet til å plusse på til 4. Men fjerdenominerte Wenche Olsen må se opp for Høyres nr 2 Tage Pettersen som kommer som en kule nå. Også KrFs Hjemdal har en viss sjanse.
Konklusjon: Ap får 3 eller 4.

Hedmark: 4 sist og Ap får 4 igjen. Bankers.

Oppland: 4 sist. Men 4. mandatet er høyst usikkert. Min tidligere seminarelev Stine Renate Håheim er ikke inne på mine tall nå pga Høyres vekst sender Olemic Thommessen inn på fast plass.
Konklusjon: Ap får 3 eller 4. Tror mest på 3.

Buskerud: 4 sist. Fjerdenominerte Laila Gustavsen kjemper en intens kamp mot Frps nr 3 Ida Maria Holen. Det ser ut til å kunne gå Aps vei.
Konklusjon: Ap får 3 eller 4. Det lukter mest 4.

Vestfold: Ap ser ut til å kunne bli størst. Men vil det holde til å forsvare sine 3? Akkurat nå er svaret ja, men Høyres Anne Gro Olafsen er på frammarsj kan snyte Steinar Gullvåg for stortingskonfekten.
Konklusjon: Ap får 2 eller 3. 50-50.

Telemark: Aps nr 3, Sigvalg Oppebøen Hansen, er i ferd med å tape kampen mot Høyres Torbjørn Røe Isaksen. Men kan Frps nedgang redde Oppebøen ved at Frps nr to, Kåre Fostervold noe overraskende ryker? Jeg tror mest på et nei der.
Konklusjon: Ap får 2 eller 3. Tror mest på 2.

Aust-Agder: 2 sist. Men det ene mandater ser ut til å overtas av Høyress Svein Harberg.
Konklusjon: 1 eller 2. Det går mot 1.

Vest-Agder: Kan Ap ta igjen Frp som fylkets største parti og plukke med seg to? Jeg tror svaret blir nei, men holder muligheten litt åpen.
Konklusjon: 1 eller 2. Mest sannsynlig 1.

Rogaland: 3 sist og det klart mest sannsynlige scenarioet nå også. Dog en liten sjanse for 4.
Konklusjon: 3 eller 4. Mest sannsynlig 3.

Hordaland: 4 sist, men bra mulighet for 5. Jeg har Ap på vippen her, men pt på 4. Rotterace i Hordaland om sistemandatet.
Konklusjon: 4 eller 5. Ca 50-50.

Sogn og Fjordane: 2 sist. Og høyst sannsynluig 2 nå også. Men en liten sjanse for at Høyre-bølge kan rote det litt til for Ap her.
Konklusjon: 1 eller 2. Mest trolig 2.

Møre og Romsdal: 2 sist, men bra mulighet for 3. Jeg tror imidlertid at Venstre Leigf Helge KOngshaug kommer til å blokkere nr
3 Tove Lise Torves stortingsplass.
Konklusjon: 2 eller 3. Tror mest på 2.

Sør-Trøndelag: 4 sist. Ser ut til å bli 4 nå også, men fjerdenominerte Eva Kristin Hansen kan ikke føle seg helt sikker. For Høyres nr 2, Lars Tvete, kan komme til å stelle i stand noe her.
Konklusjon: 3 eller 4. Mest trolig 4.

Nord-Trøndelag: 2 sist. God mulighet for 3 for Ap. Kjemper mot SV.
Konkusjon: 2 eller 3. 3 er mest sannsynlig.

Nordland: 4 sist. Frp har lenge ligget an til å frariste Ap et av mandatene, men ser langt bedre ut for Ap her nå.
Konklsujon: 3 eller 4. Mest trolig 4.

Troms: 3 sist. Tredjenominerte Tove Karoline Knutsen ligger pt inne på sistemandatet. Hun måse litt opp for SVs Lena Jensen og Sps Nordahl.
Konklusjon: 2 eller 3. Mest trolig 3.

Finnmark: 2 sist. Har en bra mulighet på 3, men enten Høyre eller Frp kan komme til å blokkere dette. Tror mest på Høyre.
Konklusjon: 2 eller 3. Holder en knapp på 2.


Mellomscenarioet for Ap gir i sum 60 mandater (-1 fra sist). I verste fall blir det 51 mandater og med stang inn overalt blir det 69. Vi snakker altså om en forskjell på utrolige 18 mandater! Jeg tror at de rødgrønne vil kunne trenge at Ap drar hjem ca 65 mandater for å beholde flertallet (forutsetter da at SV og Sp plukker 10 hver). Litt mindre hvis SV og Sp gjør det bedre, og litt mer hvis de gjør det dårligere. Går det? Det kan gå med maksimalt sluttspurt. Men jeg tror det skal mye til. Svaret her blir helt avgjørende. Og svaret foreligger om to dager....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar