tirsdag 18. august 2009

Ernas store comeback

Det ble den tabloide tittelen på VGs ringerunde til valgekspertene Aarebrot, Skartveit og Marthinsen i går kveld (eller skal vi heller si "eksperter"..? hehe...). Min samtale ble VG-fyren ble, i sedvanlig stil, kokt ned til et par setninger. Siden jeg fulgte NRK-debatten i går litt grundigere enn ellers da jeg visste at VG skulle ha noen kommentarer, så skal jeg fylle på med litt mer her:

Stoltenberg, Solberg og Sponheim kom best ut av debatten. Høybråten, Jensen og Halvorsen var middels. Mens Navarsete var fryktelig svak - druknet helt.

Det var klart mer fart i Stoltenberg i går - viste langt mer entusiasme noe som han tjener på. Morsomt når han raljerer med Siv Jensens "TV-milliarder". Men han overspilte litt, må passe seg slik at det ikke bikker over i latterliggjøring og utdriting. Da får Jensen fort en sympatieffekt. Jensen var ikke dårlig, men skuffet noe. Solberg var den som klart overrasket mest i positiv retning. Også fordi man ikke har så høye forventninger til henne i slike debatter. Var særlig smart å fokusere på Høyres beste sak; skole og skolebarn, når hun ble spurt om visjon og gruppe man vil heise.

Halvorsen sliter med Ap/Stoltenberg i miljøsaken. Lofoten blir åpenbart den store miljøsaken i denne valgkampen og SV er klin avhengig av å få opp troverdigheten sin blant velgerne på sin kjernesak. Men SVs politikk blir stadig "skutt ned" av Ap og Sp. Sikkert skuffende for mange miljøbevisste velgere at hun ikke kan gi noen garanti mot boring i nord. Dette miljørommet som SVs kamelsluking har skapt, er Venstre store mulighet til å markere seg. Synes Sponheim var dyktig her - mye klarere enn Halvorsen.

Jeg er overrasket over at skatt er så langt framme i denne valgkampen til nå. Det er en sikker vinner for de blå (H, Frp) og en sikker tapersak for de rødgrønne. Det som synes å være litt i ferd med å skje er at sysselsetting/trygghet, som "alle" trodde skulle bli det store i denne valgkampen pga finanskrisen, blir mindre viktig pga at finanskriseeffekten er i ferd med å ebbe ut. I så fall kan Ap miste noe av det "krisetillegget" de har fått i velgernes øyne pga deres store troverdighet som styringsparti.

Synes at programleder Bjurstrøm hadde den beste replikken i går, etter at sprikene på rødgrønn side på miljø ble synliggjort:
- Er det dette dere kaller rotet på borgerlig side. (eller noe i den dur..)
Jeg synes også at Høybråten kjørte Stoltenberg godt på "skinningen i eldreomsorgen".

Totalinntrykket er at dette var jevnt mellom blokkene. Tror ikke at debatten flyttet noe særlig med stemmer noen veier. Og jevne runder holder ikke for de rødgrønne, de må ha noen klare seire skal de ta dette -siden de borgerlige nå har et klart grep på målingene. Virker som om Stoltenberg må dra litt for mye av lasset alene. Den entusiasmen som jeg så hos dem i 2005, virker å være litt borte nå. Kanskje fordi forsvarsposisjon er en langt vanskeligere rolle enn angrepsposisjon.

Når det gjelder sakene som ble tatt opp (som jeg i grunn tror er det aller viktigste ift. stemmegivning), så var det egentlig tre:

Regjeringsspørsmålet - plussak for de rødgrønne. Men som sagt - de må passe seg litt med raljereringen fordi det er store sprik på rødgrønn side også.

Oljeboring - Ap har et håpløst stanpunkt å gå inn i en valgkamp med her. Det ødelegger også for SV. Venstre kan utnytte dette, mens Frp og H drar boringstilhengere.

Skatt - Plussak for borgerlige. Men hvem av Frp og H vil tjene mest? Pt deler de "eierskapet" i velgernes øyne her. H er avhengig av at Frp ikke stikker av med "skattevelgerne" i for stor grad for å komme i mål med et anstendig resultat.

Oppdatert: Disse vurderingene ble også gitt til Nettavisen. Saken kan du nå lese her.

4 kommentarer:

 1. Jeg fulgte helt sikkert ikke like grundig med som deg, og jeg kan ikke akkurat si at jeg liker formatet. Det er noe tv2 over hele greia, og hva er det med 20 sekunders applaus etter helt intetsigende innlegg fra en av partilederne?

  Ellers syns jeg som vanlig at Stoltenberg var best, han er skapt for slike debatter. Det må være en fantastisk dag for Erna Solberg, ikke at jeg syns hun var spesielt god - det meste virket forhåndsprogramert, men å få en slik forside i avisene er vel akkurat det Høyre trenger nå.

  Høybråten var bra, og Sponheim var på sitt vanlige. Halvorsen trives ikke i Stoltenbergs skygge og hvor statsministeren kommer med geniale stikk mot de borgelige så blir det rabiat fra finansministeren. Navarsete var direkte svak, og det var tydelig at hun ikke hadde vært i en partilederdebatt før.

  Siv Jensen opptrer ikke som en statsministerkandidat og det tjener vel de andre borgelige partiene på. Ellers helt greit, og det virket som hun var mest opptatt av å tale til grunnfjellet enn å skaffe seg nye velgere.

  SvarSlett
 2. Hva tror du om Norstats 9% til SV og deres 42-16 i favör av Jens ?

  SvarSlett
 3. Elling:
  Alle andre målinger utført i august viser et SV på rundt 7. Jeg er derfor noe skeptisk til Norstats 9,2 i dag. 0,3 på Rødt er selvsagt også bare tull - de ligger rundt 1,5.

  42 prosent til Jens som statsminister er vel omtrent som forventet. Bortimot alle rødgrønne velgere svarer vel ham, så i det perspektivet så er 42 snarere et faresignal. For 42 vil jo ikke gi noe flertall.

  SvarSlett
 4. Svein Tore,
  har du tilgang på spontane reaksjoner fra den skandalöse forestillingen NRK vartet opp med ikveld ? Kan man se hvordan det kan påvirke tallene i stort ?

  SvarSlett