søndag 23. august 2009

Veddemål med Frank Rossavik

Jeg ble utfordret av Morgenbladets samfunnsredaktør Frank Rossavik til et veddemål. Og jeg lot ikke utfordringen gå fra meg. Forutsetningen for veddemålet er følgende: De rødgrønne taper flertallet, og det blir dermed borgerlig (eller "borgerlig") flertall.

Fortsetter Stoltenberg likevel, så taper jeg.
Blir det morna Jens, så må han punge ut.

Dumt av meg? Eller blir dette som å plukke rangla fra en baby?

13 kommentarer:

 1. FrP taper til sofaen på oppløpssiden. Det blir ikke-sosialistisk flertall med sentrum større enn FrP og du vinner :)

  SvarSlett
 2. Like taking candy from a baby. Ønsker deg lykke til ;-)

  SvarSlett
 3. Ella: Tror du at Frp vil støtte en H+KrF+V-variant da...?

  SvarSlett
 4. Nei, jeg synes det er et fair veddemål - altså at sannsynligheten er rundt 50%. Kanskje fortsetter Stoltenberg en stund eller kanskje han velger å gå av.

  Jeg håper dere har formulert veddemålet litt mer presist enn det som framgår her? Vinner du kun dersom Stoltenberg sier fra om at han går av allerede på valgnatta, eller vinner du også hvis han blir felt noen uker inn i neste Stortingsperiode?

  SvarSlett
 5. Til Svein Tore: Som statsviter er du sikkert klar over at vi har negativ parlamentarisme i Norge. Det betyr at en H/Krf/V regjering godt kan leve uten noe "støtte" fra Frp.
  Poenget er om Frp vil legge inn et mistillitforslag for å få Stoltenberg kommer tilbake.
  Men ført må selvfølgelig Stoltenberg levere inn en avskjedssøknad, og H/Krf/V bli større en Frp.

  Arve Edvardsen

  SvarSlett
 6. Bjørn: Jeg vinner om han går av, enten det skjer valgnatta eller noen uker etterpå.

  Edvardsen: Er fullstendig klar over det, ja. Men jeg er bortimot sikker på at Stoltenberg ikke går av valgnatta, nesten uansett resultat (han har gått Gro-skolen og da klamrer man seg til makten så lenge det går..). Og det betyr at det må komme en avklaring på borgerlig side. Blir H+KrF+V-størst, og disse tre vil regjerere sammen, så er de avhengig av at Frp foretrekker dem framfor Ap.

  SvarSlett
 7. kan hende vi har forskjellige erfaringer med å plukke rangla fra en baby. Jeg tror du vinner veddemålet. Men d blir fryktelig jevnt dette her.

  SvarSlett
 8. Hehe, ja å plukke rangla fra en baby kan være vanskelig nok! Altså omtrent som å sette sammen en borgerlig regjering....

  SvarSlett
 9. Ikke uenig at det antakelig skal mye til at Stoltenberg går valgnatten. Det måtte i tilfelle være kombinasjonen at de rød-grønne mister flertallet OG at Ap samtidig gjør et dårlig valg. Eller at Stoltenberg leverer avskjedssøknad bare for å vise at de borgerlige ikke kan samarbeide. Kanskje særlig hvis stafettpinnen skulle gå til Siv Jensen.

  Ellers kan selvfølgelig Frp støtte et mistillitsforslag mot Stoltenberg uten dermed å "støtte" en påfølgende ny borgerlig regjering som hun selv ikke er med i.

  Arve Edvardsen

  SvarSlett
 10. Rossavik har nok gjort en kjempedeal her, og kan le hele veien til banken, puben eller uansett hvordan form premien skal betales ut;)

  Bookmakere har som regel noenlunde peiling, og oddsen ligger på under 1,5 (altså 67% sjanse eller mer) for at Stoltenberg er statsminister 1.januar. Nå kan det selvsagt tenkes at det blir en Frp-regjering som blir felt og at Stoltenberg tilbake før 1.januar, men det er vel ikke så veldig mange prosent sjanser for det.

  SvarSlett
 11. Nå må du huske at bookiene ikke har bakt inn forutsetningen om at de rødgrønne taper flertallet da, slik vi har.

  SvarSlett
 12. Begge tar feil. Rødgrønne mister flertall, Ap beholder regjeringsmakten, men Jens går av! Han orker ikke tanke på å lede en mindretallsregjering gjennom et uregjerlig storting. Det er noe som krever statsmannskunst og diplomati på høyt nivå. Jens overlater derfor roret til Norges Politiske Lys: Jonas Gahr Støre!

  SvarSlett
 13. Neida, JGH blir landbruksminister, og Sylvia Brustdad stepper opp som Arbeiderpartiets Lysende Stjerne med Kjell Inge Røkke som politisk rådgiver og veskebærer. Torbjørn Jalgland gjør comeback i regjeringen, denne gangen som likestillingsminister, og Anniken Huitfeld forvises til utenriksdepartementet, med særlig ansvar for vår nabo i vest, det rebellske Vestlandet. Rolf Terje Klungland, med sitt gode forhold til LO, tar over AiD, og Hadia Tajik fortsetter lynkarrieren, blir noe overraskende Norges første brune justisminister. Gro Harlem Brundtland repatrieres, og nyter sitt otium som kystminister med verdens minste portefølje. Gerd Liv Valle får sin renessanse som utviklingsminister, og gifter seg med Ingunn Yssen i en vakker seremoni i domkirken. Trond Giske rykker opp til finansminister, og kulturbudsjettet øker over natten til 10 prosent av BNP. Rosenborg får statlig krisepakke, og blir i løpet av få år verdens største fotballklubb.

  Lurer på hvor mye jeg hadde fått i odds for dette scenariet...

  SvarSlett