onsdag 12. august 2009

Tenk om Frp lykkes

Skribenten, statsviteren og den partiløse valganalytikeren trekker opp et aldri så lite tankeeksperiment på kronikkplass i Aftenposten i dag. Vær med meg et lite øyeblikk inn i den tankeverdenen. Sånn helt fordomsfritt. Uansett hva slags partitilknytning du har eller ikke har...

Hva ser du? Fullstendig utopiske tanker - eller faktisk en viss reell mulighet?

7 kommentarer:

 1. Tenk om.... himmelen faller i hodet på oss i morgen? Tenk om tyngdekraften egentlig bare er en bløff...?

  Dette blir vel litt vel hypotetisk? For det flertallet av oss som ikke tror på FrPs politikk blir det litt merkelig å skulle ta utgangspunkt i "Hva om de har den beste politikken likevel?"

  Hvis verden skulle vise seg å være helt annerledes enn jeg tror vil det antageligvis være dumt å stemme som jeg gjør... Inntil noen overbeviser meg om noe annet antar jeg at jeg i det minste har forstått noe og lar være å stemme FrP.

  SvarSlett
 2. Sverre ! Norge trenger en rehab. Slike omstillinger har vært gjennomført i Sveits på 70tallet, i Australia og New Zealand på 80tallet og senest i Danmark. Sverige er til tross for høyere skatter bedre administrert enn Norge men dårligere enn Finland. Det er ikke pengene det står på men kompetansen og viljen til å levere.

  SvarSlett
 3. Først litt selvkritikk!
  Jeg har lurt på om jeg ikke likte spørsmålet, siden jeg ikke likte svaret.

  Og så et spark!
  Jeg tror at det skal sies uttrykkelig med en gang at jeg sikkert kan bli karakterisert som en venstreeorientert forståsegpåer som ikke klarer å tenke nye tanker. Jeg antar at det er noe som er bare forbeholdt høyreorienterte(?) såkalte eksperter, forståsegpåere eller høyreorienterte mediefolk.

  Jeg tviler ikke på at det er ting frp kan lykkes med i regjering. F.eks å betale milliarder for bompengepasseringer - her er det jo bare snakk om å bruke penger. de må jo overtale sine borgerlige venner til det. Mindre vanskelig vil det nok bli for de å bruke mer penger på kontantstøtte, som i alle fall har krfs støtte. Forutsetningen er jo at de kan pøse ut av oljepengene, mer enn handlingsregelen kan tilsi.

  Det kan jo selvsagt hende, men jeg har forsøkt å lese kronikken, og jeg konkluderer med at du kanskje ikke besvarer ditt eget spørsmål godt nok.

  I farta skal jeg kommentere noen enkeltpunkter.

  - Vant sommeragendaen.
  helt sikkert - men vant de flere velgere? lite tyder på det.

  - kritikk for at man tar sommerferie i ustabile velgertider
  er vi ikke preget av stabilitet i målingene siden mars/april, mens ser man over 2-3 valg har det vært mer ustabilt. og er det egentlig så galt at vi ikke har valgkamp i 4 måneder?

  Jeg synes du kanskje kunne ha kuttet ned på noe i kronikken, for å diskutere litt hvordan det partiet, som er mest mislikt, kan komme til å bli elsket - f.eks av krf velgere og venstrevelgere. det er jo de som i størst grad skal bidra til at frp får suksess. Jeg synes du skulle forklare hvordan vi får borgerlig samarbeid om frps alkoholpoltikk, miljøpolitikk, innvandringspolitikk eller økonomiske politikk (den som høyre kaller kasinoliberalime).

  Til slutt gir du et slags svar - og det er at du ikke tror de kommer til å lykkes. Jeg lurer da på hva som var det egentlige poenget med kronikken. Du konkluderer med det samme som oss andre.

  Så litt om det som er bra.
  Jeg synes du i de siste linjene får fram en problemstilling som er god - hva er de politiske prosjektene til de ulike partiene? Hva er Høyre og APs politiske prosjekter? De har definitivt noen. Jeg synes f.eks det er verdt å diskutere hvorfor miljøpolitikken ikke er et politisk prosjekt som løfter skikkelig. Og når sist hørte du en storingskandidat snakke om Norges rolle i internasjonal politikk (bortsett fra EU/EØS/bistand).

  Kanskje har du rett i at den politiske debatten har stivnet litt i formen. Men fri og bevares - etter å ha vært i noen debatter med frp'ere synes jeg ikke at den tar seg opp når man møter argumentene deres. Her er det mye personangrep, sutring, offerrolle å registrere. Og liten vilje til å bidra til å forklare hvordan de skal gjennomføre alle løftene sine.

  SvarSlett
 4. Det blir litt for høyt flyvende for meg, men jeg tror du glemmer den største (og eneste?) muligheten for at Frp-regjeringen blir en suksess.

  Det er vedtatt at Frps velgere vil bli skuffet når de ser at mesteparten av Frp sin politikk ikke blir gjennomført. Men hva om det er feil? Det her er velgere som gjennom over 10 år har fått dårlig betalt for sine stemmer, og som likevel har fortsatt å stemme på partiet. Om de nå får regjeringsmakt og greier å få gjennom noen symbolsaker, så kan det vel tenkes at Frp-velgerne vil bli fornøyde siden de ikke er bortskjemt med politisk gjennomslag?

  Og en annen ting som nærmest er vedtatt er at Frp har mange protestvelgere, men hva om å være Frp'er er blitt endel av identiteten? Da vil de hele tiden lete etter grunner til å støtte og forsvare Frp i stede for å gå til et annet parti som protest. Jeg tror det er menneskelig psykologi bak, akkurat som når jeg sier til ei venninne at hun er bra dum om hun involverer seg med han fyren der - da kan du banne på at hun vil beholde på han så lenge som overhode mulig for å redde ansikt. Frp'ere har fått høre at de er dumme og vet ikke hva som er best for seg selv når de stemte Frp, og da er det så mye prestije at jeg ikke ser bort fra at støtten vil holde seg bra inntil de eventuelt gjør noe så dumt at velgerne sier at nok er nok.

  Jeg tror ikke på de som sier at bare gi Frp makt og se de drite seg ut. For det er ikke sikkert at skjer.

  SvarSlett
 5. Sverre: Morsom kommentert!

  Sten Magne: Grundige innvendinger. Må nøye meg med å kommentere et par av dem:
  -Vant flere velgere: Frp lå på 26 i snitt i juni og 27,5 i juli. Altså ingen tung framgang, men framgang.

  - Partier må slåss for sine velgere hver eneste dag. Slik bør det også være. Men de fleste av oss er vel glad for at mediene ikke rydder alle flatene for politikerne mer enn fire/fem uker annethvert år ja...

  Poeng: En forfatter bør ikke forklare hva som var poenget med noe som han/hun skriver. Da blir noe av poenget borte....nemlig at leserne selv skal tolke og tenke. Men et stikkord her er like fullt at vi alle kan ha godt av at noen nye tanker bringes inn. For hvor mange analyser av mulig Frp-suksess i regjering har du hørt/lest...?

  Hvilket Prosjekt har Ap og H da? Etter din oppfatning. Slå ring om velferdsstaten (Ap). Bedre veier (H)....??

  Bigboyen: Så det du sier er egentlig at Frp har kommet for å bli det norske poltiske landskapet. Og forbli stort...?

  SvarSlett
 6. Frp får aldri rent flertall, knapt nok sammen med H. Dermed blir det en rekke kompromisser, og Frps politikk blir temmelig utvannet før den blir satt ut i praksis. Helt hypotetisk heldigvis.

  SvarSlett
 7. FRP kan sikkert meget godt lykkes i regjering fordi de uhemmet kan bruke enda mer av oljeformuen nå. De kan veldig godt finne på å kjøpe seg gjenvalg ved neste valg ved å helle penger over et hvert samfunssproblem og aldri foreta ansvarlige prioriteringer. På kort sikt vil det være kjempepoplulært, på langsikt enormt skadelig for landet.

  SvarSlett