onsdag 26. august 2009

Høyres dag

Dette har vært en stor dag for Høyre. 125 års jubilanten er nå i siget på målingene -to nye i dag bekreftet den trenden. I de viktige TV-debattene på NRK fikk partiet forsyne meg hele den blå banehalvdelen alene på sentrale temaer som skatt, innvandring og skole. Frp glimret helt med sitt fravær.

Skattedebatten tok Per Kristian Foss hjem, selv om jeg har sett ham bedre. Kristin Halvorsen og Knut Arild Hareide gjorde en middels figur, mens Petter Stordalen skrek så høyt at jeg ikke helt fikk med meg hva han egentlig sa.

Og jammen ble kvelden også avrundet uten Frp. Med Erna Solberg mot Jens Stoltenberg. I en duellform som man forventer at Stoltenberg greit skal ta hjem. For denne typen dueller er hans paradegren. Men han ble presset fra første stund. Kriminalitet og de økte grove innbruddene turnerte han ikke bra, mens Solberg framstod trygg og sikker. Hun gjorde imidlertid en stygg tabbe ved å stille Stoltenberg et par spørsmål som medførte at han kom over på offensiven igjen.

Temaet asyl er kinkig for begge. Fordi de begge har en delt velgermasse å ta hensyn til. Noe som betyr at begge må være litt liberale og litt strenge på en gang. Dette er imidlertid et klart hjemmebanefelt for Solberg og hun øste ut kunnskap, mens Stoltenberg noe febrilsk prøvde å vri debatten over på regjeringsalternativer. Det var ikke vellykket.

På temaet trygd så ble det jevnt i mine øyne. Mens Stoltenberg som ventet var meget god når han fikk snakke om arbeid og håndteringen av finanskrisen. Her kombinerer han engasjement og sterk kunnskap på en god retorisk måte.

Når programleder Korme ba duellantene karakterisere hverandre, så synes jeg Solberg kom best i fra det. Stoltenberg fikk egentlig bare sagt at han hadde respekt for Solberg minst fem ganger, mens Solberg framhvet at han var god på økonomi og sterk på å fortelle om de økonomiske sammenhengene.

Regjeringsalternativer burde være lett match for Stoltenberg. Men det ble det faktisk ikke. Fordi han overspilte "borgerlig rot"-kortet. Solberg valgte å fokusere på politikk i stedet for spill, og det tjente hun klart på.

Alt i alt ble det en poengseier til Solberg. Og det er overraskende. Hun har virkelig fått dreis på denne valgkampen sålangt. Også godt hjulpet av at Siv Jensen og Frp sliter. Spørsmålet er om trenden holder seg hele veien inn. Tre uker i politikk er bortimot en hel evighet....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar