onsdag 4. mars 2009

Hvem lekker?

Jens Stoltenberg nekter å ta ansvaret for at den regjeringen han leder, gikk inn for hijab i politiet. I stedet prøver han tåkeleggingstaktikk og roing. Er det ikke snart på tide å ta et lederansvar? Og: Hvem i all verden er det som lekker hemmelige regjeringsnotater til VG?

Igjen markerer VG seg som Norges beste nyhetsavis. Gjennom god journalistikk avslørte avisen 4. mars at både satsminister Jens Stoltenberg, justisminister Knut Storberget og resten av regjeringen allerede i januar konkluderte med å si ja til hijab i politiet. Etter hvert som saken møtte offentligheten og det ble tydeligere og tydeligere at motstanden mot dette var meget stor, startet man diverse pinlige retrettøvelser.

Jens Stoltenberg trakk seg helt ut av offentligheten i denne saken, og lot Knut Storberget ta all skyld. Ei heller noen andre i regjeringen kom Storberget til unnsetning. Han ble stående igjen mutters alene for å forsvare noe som ikke kunne forsvares. 20. februar kom han ned fra sin vinterferie i et famøst forsøk på å legge saken død via en meget merkverdig pressekonferanse. På direkte spørsmål om han hadde konkludert i saken den 4. februar, svarte Storberget:
- Nei. Nei.

Er de opplysningene som VG har fått fra et internt regjeringsnotat korrekte, så framførte justisministeren her en blank løgn som, i likhet med den forrige statsråden som løy – Manuala Ramin Osmundsen, bør få den følgen at Storberget får sparken. Samtidig er det pinlig at en statsminister så til de grader bedriver et tåkeleggingsspill som alle andre ser er fullstendig meningsløst. Hvorfor ikke bare si det som det? Nemlig at regjeringen var for hijab, men ombestemte seg da man så den sterke motstanden forslaget møtte.

Jeg er forundret over hvorfor regjeringen ikke kan stå på det man er for, men i stedet snur kappen etter vinden i sak etter sak. Fra regjeringshold blir ofte FrP beskyldt for å bedrive rendyrket populisme, men selv tør man altså ikke stå oppreist og kjempe for de sakene man tror på. Dette er fryktelig feigt og viser en regjering som driver rundt uten å innta det lederskapet en regjering bør innta. Her har Jens Stoltenberg et opplagt hovedansvar, et ansvar som han altså ikke tar.

I tillegg er det grunn til å stille spørsmål om hvem som lekker topp hemmelige regjeringsnotater til VG. Slik notater er det kun statsrådene og noen få departementstopper som har tilgang til. Er det noen i regjeringens maktsenter som har en egeninteresse av å svekke både Storberget og Stoltenberg mest mulig? Lekker noen bevisst for å styrke sin egen posisjon slik at man står klar den dagen Stoltenberg og Storberget er borte?

Jeg stiller i alle fall spørsmålet. Så får hver og en leser selv tenke sitt.

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Det er en viktig forskjell fra Osmundsen-saken. Slik jeg oppfattet den, så var det en statsråd som løy ikke bare for folket, men også for statsministeren. Min forståelse av hijab-saken er at her er det en statsminister som ofrer en statsråd. Og som heller ikke beskytter statssekretæren og rådgiveren. Det ser ut som en veldig stygg sak.

    SvarSlett