mandag 2. mars 2009

Østfold

Denne valganalytikeren jobber nå med en valgprognose for Østfold. I dette fylket er Ap og FrP svært dominerende.

Hvorfor tror du at det er slik?

6 kommentarer:

 1. Jeg antar at den økonomiske konfliktlinjen står sterkt i Østfold, og at Arbeiderpartiet tradisjonelt har hatt stor oppslutning i et fylke med mye industri. Så står vel det lavkirkelige miljøet sterkt der, og mange der har kanskje gått til FrP? Jeg mener å ha sett statistikker som viser at andelen med høyere utdannelse er lavere enn landsgjennomsnitt(?) og dette gjør vel at partier som feks Høyere og Venstre står litt svakere. Men dette blir jo en veldig forenkling...

  SvarSlett
 2. Ja, jeg har også merket meg at østfoldinger har noe lavere utdannelse enn snittet. Det er en demografisk fordel for både Ap og FrP. Lavkirken står sterkt i noen østfold-bygder, men totalt sett for fylket ikke noe særlig sterkere enn snittet, tror jeg. KrFs opplsetutning i Østfold ligger også klin på snittet.
  Høy industrialiseringsgrad er også åpenbart en fordel for Ap og til dels FrP. I tillegg virker det også som om FrP scorer særlig høyt i den type befokningsstruktur som Østfold har med mange små byer.

  SvarSlett
 3. Ja det kan du spørre om og det har jeg lurt på mange ganger også.

  Det er ikke lett på være sentrumspolitiker i Østfold. Hva APs oppslutning angår så er vel Sarpsborg med å dra opp den statistikken betraktelig, der styrer AP så å si alene.

  Ap har stor oppslutning i alle byene, men det er litt spennende at FrP, Høyre og KrF tok over i Fredrikstad etter sist valg, mens AP fortsatt styrer Sarpsborg. I praksis fungerer dette området som én by, og jeg er spent på hva årsaken er til at det ble et maktskifte i Fredrikstad men ikke i Sarpsborg. Sarp er nok tradisjonelt mer industri-by, men likevel..
  Blir spennende å se om et par år, hvordan velgerne dømmer den de nye makthavernes innsats for byen. Store deler av Østfolds innbyggere bor i Nedre Glomma (Sarpsborg+Fredrikstad) så velgerne her vil jo sette sterkt preg på hvordan fylket tar seg ut på statistikken.

  SvarSlett
 4. Jeg tror vi ser flere ting her. Både at det gamle AP-hegemoniet i tradisjonelle industribyer som både Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden har mistet noe av grepet, men også at AP og FrP slåss om de samme velgerne i de deler av befolkningen med lavest utdanningsnivå. Svært mange av de som tidligere stemte AP, og det var mange, gir nå sin stemme til FrP fordi enkeltsakene er viktigst.Man har dermed fått to store partier og de andre sliter med å nå fram hos velgerne. I en av Østfolds nabokommuner har f.eks situasjonen vært at Ap/FrP har regjert sammen i flere perioder. De gjør det fortsatt, men nå sammen med et Høyre som blir mer og mer usynlig til tross for at de har ordføreren.

  SvarSlett
 5. Du er nok inne på noe vesentlig, Ella. Sarpsborg er Ap-land framfor noe i Østfold. Partiet fikk hele 42,6 prosent ved siste stortingsvalg og 48,7 ! ved siste kommunevalg. Industrialiseringen er noe høyere i Sarp enn i Fredrikstad, men likevel er Ap-dominansen oppsiktsvekkende stor.
  Ved forrige lokalvalg var det en tendens til at velgerne faktisk belønnet de styrende mange steder. I motsetning til det som ofte er vanlig, nemlig at de styrende blir straffet.

  Jeg laget en anaylse av dette fenomentet for Minerva:
  http://www.minerva.as/?vis=artikkel&fid=3016&id=061120071317379883&magasin=ja

  Dina:
  Du har rett i at FrP og Ap konkurrer om mange av de samme velgerne. Samtidig så bør man ikke tape av syne at FrP er en enda sterkere velgerkonkurrent for Høyre.

  Kommunesamarbeidet mellom Ap og FrP som du peker på, er ikke særlig utbredt ellers i landet og Ap der har vel også høstet massiv kritikk fra sentralt Ap-hold - bl.a. fra Martin Kolberg?

  En liten språklig bemerkning til sist: Partier kan vel ikke "regjere" i et system med formannskapsmodell...? :-)

  SvarSlett
 6. Det er kun en språklig formulering.. I den kommunen jeg kjenner best, regjeres og herjes det over en lav sko, og flertallet gjør akkurat som de vil.

  SvarSlett