onsdag 11. mars 2009

Bør vi bore i Lofoten og Vesterålen?

Sterke krefter jobber nå iherdig for å sette i gang med oljeboring i de meget fiskerike områdene rundt Lofoten og Vesterålen. Er dette veien å gå?

Oljeboring i disse fiskerike områdene, kan bli en het sak i valgkampen. Partiene er splittet. Ap, FrP og store deler av Høyre går inn for boring. Mens de andre går i mot. Kanskje er det store oljeverdier å hente på disse feltene. Verdier for milliarder på milliarder av kroner.

Jeg synes at den oljen bør ligge der den ligger. For evig og alltid. Fordi Norge i stedet bør bruke våre ressurser på å utvikle fornybare energikilder. Særlig bør vi ha all verdens gode muligheter til å erverve oss teknologi som kan få fart på produksjon av vind- og bølgekraft.

Olje er en energikilde som fører med seg CO2-forurensing. Dette fyrer opp klimaendringene. I årtier har vi nå tjent oss søkkrike på eksport av slik forurensing. Derfor bør vi nå gå en annen vei. Jeg synes faktisk at vi har en moralsk forpliktelse til det.

Vi bør fase ut de oljefeltene som er på hell og ikke starte nye. Derimot bør vi opprettholde vår gassproduksjon. Sammen med vannkraft og vind/bølger/sol, bør dette utgjøre vår energiproduksjon. Fordi det er mest framtidsrettet.

Fisk er mye viktigere enn olje.

Hva synes du? Bør vi kjøre på med mer olje? Eller er det nok nå?

2 kommentarer:

 1. Enig. Bevisbyrden for at konsekvensene ved oljeutvinning ikke rammer fisk og miljø må ligge på de som vil utvinne olje, ikke på fiskere, turistnæringen og de som er opptatt av miljø.

  SvarSlett
 2. Tja...

  I utbygging og infrastruktur er det ikke så stor forskjell på olje og gass, slik at landinngrep er ikke noe man vil se det på. For Vindkraft og Bølgeenergi er det noe man vil se i motsetning til olje/gassinstallasjoner som i større og større grad nå ligger underhavoverflaten med et lite landanlegg.

  Gass forurenser også, faktisk like mye som olje så det er ikke et argument i miljøsammenheng. Men det du har rett i er at spørsmålet om hva skal vi leve av når oljen tar slutt trenger et annet svar enn turisme.

  Vi har mange nok resurser her i landet til å investere i teknologiutvikling for fornybare energikilder. Og dette er vel veien man bør gå også.

  SvarSlett