lørdag 21. mars 2009

Dagbladet tar sjanser

Dagbladet spanderer like godt sin førsteside på en Kristin Halvorsen som "jubler over rekordmåling" basert på en måling utført av Synovate.

På s. 4 og 5 inne i avisen smøres overskriften "Kristin tar igjen Erna" ut. Og i ingressen heter det at "Mens Kristin Halvorsen jubler, er Erna Solberg stum etter å ha mistet halvparten av velgerne det siste året".

Tallene, som oppslaget baserer seg på, er oppsiktsvekkende nok. SV ligger på 9,9 og Høyre har stusselige 11,5. De rødgrønne regjeringspartiene oppnår totalt 51,6 prosent av stemmene og hele 91 mandater.

Problemet, for både Dagbladet og Synovate, er imidlertid at de er de eneste som har målt rødgrønt flertall denne måneden. Alle øvrige åtte meningsmålinger som er blitt utført til nå i mars, viser et klart borgerlig flertall. Og ingen er i nærheten av 9,9 på SV, alle andre har partiet mellom 6 og 7 prosent. Mens Høyre på de andre målingene varierer mellom 13,2 og 15,6 prosent.

Det inntrykket som Dagbladet i dag forsøker å skape, nemlig at SV og Høyre pr i dag ligger omtrent side om side i oppslutning og at det er rødgrønt flertall, er derfor antagelig totalt misvisende. Med mindre alle andre målebyråer tar feil, og Synovate har rett. For meg er det uforståelig at ikke medier, i noe større grad, kan være såpass rause og etterrettelige at de også skuer litt til andre målinger og ikke bare presenterer sine egne målinger som den eneste, hele og fulle sannhet.

Jeg har flere ganger tidligere i mine månedlige gjennomganger av de nasjonale meningsmålingene, tatt for meg Synovates systematiske avvik.
Så egentlig hadde jeg tenkt å la Synovate og Dagbladet få litt fred.

Men slike oppslag fører til at jeg, i folkeopplysningens tjeneste, må herje litt med Dagbladet i neste Minerva-analyse også.

7 kommentarer:

 1. Kanskje noen av Dagbladets journalister har et håp om at SV skal gjøre det bra? Da blir det ekstra fristende å legge vekt på akkurat denne målingen. Men nå er jeg sikkert slem. Journalistikk er sikkert helt objektivt.

  SvarSlett
 2. Journalistikk er aldri objektivt! Siden journalister (faktisk) også er subjekter...

  SvarSlett
 3. Jeg synes Synovate (i likhet med flere andre institutter)lever farlig dersom de ønsker å bli tatt seriøst som meningsmåler.

  Det er også verdt å merke seg avviket på tallene til Frp. Synovate gir partiet en oppslutning på 23,4%, mens Opinion uken før gir Frp, 30,9%. Det er så store avvik at det snart er på tide at de går kritisk gjennom metoder.

  Det er i alle fall umulig å gjøre seriøse analyser på enkeltmålinger og jeg skjønner nesten ikke politikere som gidder å svare på dette.

  SvarSlett
 4. Jeg stiller spørsmålstegn ved Synovates erindringskorrigering ift. FrP. Dvs at de tror at mange mennesker lyver når de sier at de stemte Frp sist og prøver å "kontrollere for" dette når de vekter. Det må være hovedårsaken til at de (nesten) alltid ligger desidert lavest på FrP.

  ANB-leverandøren Opinion ligger (morsomt nok) derimot nesten alltid desidert høyest på FrP og lavest på Ap. Det må være frustrende for Dagsavisen Arne Strand å stadig kommentere slike målinger...

  SvarSlett
 5. Men hva er konfidensintervallet på din måling av hva man aldri skal si til en dame? (Har en tilsvarende selv, i skrivende stund har vel ca 14 uttalt seg om regjeringsalternativer etter valget...)

  SvarSlett
 6. Hehe - feilmarginene i den "målingen" min er massive! Så enorme at det egentlig ikke er noe annet en pur underholdning. Dessverre er enkelte partimålinger også i ferd med å bli nettopp det...

  Du mangler et par alternativer i avstemningen din, Liv-Marit: Høyre+senstrum og ren Ap.

  SvarSlett
 7. Hm, ja. Mange metodiske feil i undersøkelsen ja. Men morsomt å teste ut funksjonalitet på Blogger!

  SvarSlett