tirsdag 13. oktober 2009

- Feil, Marthinsen!

Mens vi venter på statsbudsjettet; her er et leserbrev som står på trykk i dagens Drammens Tidende. At jeg pekte på det faktum i lørdagens avis at KrF, V, H og Frp fikk 50 000 flere stemmer enn regjeringspartiene Ap, SV og Sp har åpenbart falt innsenderen noe tungt for brystet. (Min replikk er forøvrig avsendt).


Feil, Marthinsen!

Svein Tore Marthinsen presenterer seg som statsviter og valganalytiker i lørdagens DT, og hevder der blant annet: «til tross for at de borgerlige opposisjonspartiene fikk 50.000 flere stemmer» enn den fortsatte rødgrønne regjeringa. Men dette ikke er riktig. Professor i statsvitenskap, Bernt Aardal, har tilbakevist at det er valgordninga som gjorde at vi fikk en rødgrønn regjering. Stipendiat i statsvitenskap, Anders Ravik Juspskås, skriver i Dagbladet 22.09.09: Stemmene fra Rødt, NKP og Miljøpartiet de grønne sammen med stemmene fra Ap, SV og Sp fikk en oppslutning fra 1 339 977 nordmenn. Alle disse støtter en rød-grønn regjering. De som stemmer på den regjeringa som Marthisen hevder at har flere nordmenn bak seg, pluss stemmene til DLF; Kristent Samlingsparti og Demokratene, får til sammen 1 337 368. 2 609 flere av velgerne har stemt på partier som sa de ville støtte den nåværende gjenvalgte regjeringa, Marthinsen! Det som gjenstår, peker Jupskås på, er Kystpartiets 5 343 stemmer. Ville Kystpartiet ha stemt på en regjering leda av Solberg, Jensen eller Stoltenberg? Det vil Kystpartiet ikke svare på. Det er uansett helt feil som Marthinsen påstår, at 50 000 flere velgere vil ha en «borgerlig regjering».

For å få påstanden sin til å stemme må Marthinsen se bort fra alle de stemmene som ikke står bak de representantene som ble valgt inn. Altså i demokratiets navn å nulle ut stemmene fra disse velgerne. En politisk holdning som er akseptabel i Marthisens høyreorienterte Minerva-kretser?

Marthinsen viser at han under merkelappen «statsviter» og «valganalytiker» lar seg styre av sine egne politiske sympatier — helt i strid med fakta.

Ove Bengt Berg

3 kommentarer:

  1. Og hva er motargumentet ditt?

    Som kommentaren sier: Det var praktisk talt dødt løp mellom de generelt venstre- og høyreorienterte stemmene. Jeg mistenker nok at Kystpartiet ville gått for en borgerlig regjering dersom de hadde hatt noe de skulle sagt, men det er fortsatt bare små marginer vi snakker om her.

    Dette gnålet om at valgsystemet har "frarøvet" de borgerlige en valgseier er fortsatt bare tåpelig.

    SvarSlett
  2. De gode motargumentene mine kommer, men drøyer til DT har publisert før jeg legger ut tilsvaret mitt her.

    Jeg skal gjøre mitt for å holde debatten om valgsystemet varmt til vi har en ordning som vi kan være bekjent av på plass.

    SvarSlett
  3. Det må være pinlig for Bernt Aardal at han har uttalt seg slik at han kan oppfattes på denne måten. Naturligvis finnes det valgsystemer som ville gitt flertall til de partiene som fikk flest stemmer, og naturligvis vet Aardal det.

    Å trekke inn partier som MDG blir useriøst, for det forutsetter nærmest at ethvert annet valgsystem enn det vi har i dag måtte gi representasjon til ethvert parti. Det mest reelle vil være å se på alternativer til dagens system som gir mer "rettferdig" fordeling - men som likevel holder seg i nærheten av 169 representanter.

    SvarSlett