torsdag 22. oktober 2009

Syke Dagbladet

Med forsiden "Se hvor syk han er" og fire bilder av en syk Tjostolv Moland, har Dagbladet i dag sunket ned på et lavmål som jeg virkelig ikke trodde var mulig. Men det er altså mulig.

Jeg er en av de mange som har sluttet å kjøpe Dagbladet. Før kjøpte jeg avisen nesten hver dag. Så kjøpte jeg den bare på lørdager. Til slutt sluttet jeg helt. Først og fremst fordi avisen har blitt dårligere og dårligere, mens nettavisene har blitt bedre og bedre.

Dagbladet er i dag ikke best på noe som helst. Dagbladet blir parkert av VG og Dagens Næringsliv på nyhetsjournalistikk, lederartiklene er forutsigbare, sporten er svak og den såkalte kulturjournalistikken er fullstendig schizofren. Avisen er minst dårlig på kommentar- og debattstoff, og har her gjort noen interessante grep. Men blir også her slått av en annen riksavis; Aftenposten.

Siden toppåret i 1994 har Dagbladet opplevd en sammenhengende tilbakegang. Dagens oppslag er et nytt tegn på at man begynner å bli desperate. Forsiden er et symptom på hvor syk Dagbladet er.

Oppdatert: Dagbladet beklager nå forsiden sin. Men ikke saken...

4 kommentarer:

 1. Du tar opp et spennende tema - som vanlig! Situasjonen er dramatisk. Tok en kjapp sammenlikning av de største avisers opplag 1990-2008 og fikk følgende tall:

  Dagens Næringsliv: +83 %
  Stavanger Aftenblad: - 2 %
  Aftenposten: -7 %
  Bergens Tidende: -12 %
  Adresseavisen: - 13 %
  VG: -23 %
  Dagbladet: -44 %

  Lokalavisene ligger jevnt over på 5-15 % tilbakegang.
  Vi kan også sammenlikne Dagbladet med mindre riksaviser:

  Morgenbladet: +346 % (mot 1986-tall, foreligger ikke tall fra 1990)
  Klassekampen: + 47 %
  Vårt Land: -2 %
  Nationen: - 30 %
  Dagsavisen: - 44 %
  Dagbladet: -44 %


  Det som skiller Dagbladet fra mange andre aviser er at avisen gikk kraftig tilbake gjennom 1990-tallet, mens de fleste andre først begynte å gå tilbake når bredbåndsutbyggingen var ferdig. Altså er det noe mer enn teknologiske årsaker til Dagbladets tilbakegang...

  Det interessante er jo at Dagbladet har i hovedsak samme profil som for 20 år siden. Hvor langt ned må opplaget falle før man tar enda mer drastiske grep, som å bli halvparten så tynn, komme ut færre dager, kutte ut sport, bli enda mer TheSun/SøndagSøndag, bli en ren kommentar- og analyseavis eller liknende? Antakelig må opplaget ned i 50.000 før dette blir aktuelt.

  SvarSlett
 2. Ja, Dagbladets problemer virker helt fundamentale. Man prøvde seg jo her en dag å dele ut avisen gratis også...
  Dreiningen mot kommentar, debatt og analyse er jo klar. Men, som du er inne på, opplagstallene må nok enda mer ned før de tar den helt ut.

  SvarSlett
 3. Trenger vi overhode vite mer om Tjostolv?

  SvarSlett
 4. Dette var akkurat som jeg skulle skrevet det selv! At redaksjonen har så dårlig dømmekraft er rett og slett skremmende, og den unnskyldningen som har kommet finner jeg bare patetisk. Det er lenge siden sist jeg kjøpte Dagbladet, og jeg ser ingen grunn til å kaste bort penger det igjen.

  SvarSlett