torsdag 15. oktober 2009

Er velferdsstaten for feit?

Legebrodern til han programlederen du vet, har skrevet en kronikk i Aftenposten i dag. Essensen er noe sånt som at de gode velferdsordningene våre gjør oss "sykere" enn det som er reelt. Men heller ikke Jørgen Skavlan gjør noe særlig med dette - annet enn å skrive mot det(i likhet med opptil flere av oss andre). For han sitter dønn låst i systemet. Debatten han reiser er likevel interessant. Har vi en velferdsstat som er i ferd med å ese fullstendig ut over breddene?

Sykefraværet er på full fart opp. Noen hevder at det er tegn på at avtalen om inkluderende arbeidsliv ikke fungerer. En alternativ tolkning kan jo være at økende fravær viser at den fungerer. For hvis flere mennesker med "restarbeidsevne" (uæh - liker ikke ordet!) skal utgjøre en del av det betalte arbeidslivet, så vil vel en naturlig konsekvens være at det totale fraværet øker. Eller...?

Hva synes du om den norske velferdssaten? For feit, passe, eller bør ordningene generelt forbedres ytterligere?

3 kommentarer:

 1. Det er mulig at velferdsstaten er for feit, men jeg savner at folk ser helhetlig på velferdstilbudene. Til noen klarer å presentere forskning som viser at produktiviteten til arbeidere synker som en direkte følge av gode velferdsordninger, velger jeg imidlertid å være for dagens ordninger. Selvfølgelig er det mulig å omstrukturere velferdsordningene slik at det kan virke enda bedre, og se på alternative tiltak for sykdomsforebygging og andre ting som påvirker folks arbeidskapasitet.

  SvarSlett
 2. Ett ord: Borgerlønn.

  SvarSlett
 3. Christensen: Hvordan har det seg at vi er mye sykere enn sammenlignbare land. Er det fordi vi faktisk er sykere? Eller fordi vi er "sykere"?

  Anonym: Enig! Dessverre er det foreløpig kun Venstre og De Grønne av partiene som har turd å tenke noen progressive tanker på dette området.

  SvarSlett