torsdag 11. juni 2009

Topartisystem i Troms

I likhet med mange andre valgkretser, så lukter det nå tilnærmet topartisystem i Troms. Ap og Frp rasker med seg det meste av mandater, det blir bare smuler igjen til de andre. Jeg har laget en fersk Troms-prognose som Harstad Tidende publiserte i går. Her er tallene:
Rødt 1,5
SV 8,5
Ap 33,5
Sp 6,5
KrF 4,3
V 2,8
H 8,5
Frp 28,3
Kp 4,0
Andre 2,1

Det gir denne mandatrekkefølgen:
1. Benndiks Harald Arnesen Ap
2. Øyvind Korsberg Frp
3. Anne Marit Bjørnflaten Ap
4. Per Willy Amundsen Frp
5. Tove Karoline Knutsen Ap
6. Elisabeth Aspaker H
7. Lena Jensen Sv, utjevning

Aspaker har hårfint tak i det siste faste Tromsmandatet, men kjemper en hard kamp mot SVs Lena Jensen og Frps Hanne Iversen. Dette blir forvørig siste gang det velges inn sju fra Troms, i 2013 skal fylkesfordelingen endres og da vil Troms høyst sannsynlig miste ett som et produkt av befolkningsendringene.

2 kommentarer:

 1. Fortsatt katastrofetall for Høyre i Troms. Mye har vært sagt om at Høyre har tap distriktsstemmene, men Troms er jo blitt ganske urbant hvor Tromsø nesten er halvparten av befolkningen. Mener du det er noe spesielt som gjør at Høyre gjør det så dårlig i Troms? Og når begynte den utviklingen for partiet, gjorde de også i 2001 det dårligere enn nasjonalt?

  Mye av det samme om Venstre, Troms er vel kanskje det dårligste fylket for partiet?

  SvarSlett
 2. Høyre har nok, relativt sett, blødd noe mer til Kystpartiet enn andre partier i Troms. Allerede i 2001 gjorde H det ekstra svakt her.

  Hvis Kp er på vei ned, hvilket jeg tror, så blir det derfor høytinteressant å se hvor disse velgerne havner. Mitt tips er at Frp, og ikke H, vil nyte mest godt av en Kp-nedgang i Troms. Egentlig burde også Sp hente ut en viss Kp-gevinst, men ser ikke ut som de klarer å løse ut dette potensialet.

  Troms er et av Venstres dårligste fylker ja. Kanskje bare "slått" av Finnmark. Relativt lavt inntekts- og utdanningsnivå i fylket er ikke bra for partiet.

  SvarSlett