fredag 19. juni 2009

Bakgrunnstall Akershus

Jeg har fått tilgang til bakgrunnsinfo fra gårsdagens Akerhus-måling utført av Respons. En titt på lojaliteten først (andel som sier de skal stemme det samme som i 2005):

Frp 86 prosent
Ap 82
Sp 71
H 65
V 61
KrF 55
SV 52

Vi bør ikke overtolke en enkeltmåling. Men den viser noe av det samme mønsteret som lojalitetstallene fra Buskerud. Frp og Ap har en imponerende høy lojalitet, mens SV sliter fryktelig med å holde på velgerne, selv om SV-tallene fra Akershus riktignok er noe høyere enn de stusselige Buskerud-tallene. Også Høyre og Venstre har grunn til å glede seg ørlite over noe høyere lojalitet i Akershus.

Hvordan vandrer velgerne mellom partiene? Overgangsmatrisen viser at SV, som ventet, lekker massivt til Ap. Bortimot en av tre SV-velgere fra 2005 går direkte til storebror i regjeringssamarbeidet. Mer interessant er det kanskje at Ap faktisk også plukker noen direkte fra Høyre (ni prosent) - det er den type overganger mellom blokkene som kan avgjøre valget. Ap er også gode på å dra velgere fra hjemmesittergruppen. Det samme gjelder Frp. I tillegg drar Frp velgere fra alle partier, med unntak av Sp og Venstre. Særlig er det Høyre og KrF som får svi mest.

Når det gjelder kjønn, så følger preferansene vante spor: Frp er forholdsvis klart mannsdominert (ca ti prosentpoengs overvekt), mens SV er kvinnedominert. Kanskje noe overraskende, men likevel gjenkjennelig fra 2005, så har også Venstre en klar overvekt av menn.

Frp er største parti blant de under 30. Mens sentrumspartiene knapt har oppslutning i denne ungdomsgruppen. Høyre og Venstre gjør det, realtivt sett, klart best blant de middelaldrende. Mens SV sliter veldig med å appellere til 60+.

Respons har også brutt ned tallene på de tre hovedregionene i Akershus; Romerike, Follo og Asker og Bærum. Ikke helt overraskende så er Høyre dobbelt så store i Asker og Bærum som på Romerike. Det er mao. Asker og Bærum som holder Høyres oppslutning i Akershus oppe og gjør fylket til landets beste for Høyre. I de andre delene av fylket ligger Høyre omtrent på sitt landssnitt. Særlig på Romerike blir Høyre most av Frp.

Også Venstre scorer, i tråd med forventningene, meget bra blant de rike og velutdannede i Asker og Bærum. Det kan indikere at en del av dem som antagelig stemte taktisk på Venstre sist, kan tenke seg å stemme på Venstre igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar