mandag 8. juni 2009

Leverer SV varene?

For en uke siden skrev jeg en analyse av SVs fall i Drammens Tidende. Analysen har falt lederen av Drammen SV, Rune Kjeldsen, noe tungt for brystet. I et innlegg i går tok han derfor kraftig til motmæle:

SV svikter ikke - SV leverer

Det er de siste årene blitt bygget over 60.000 nye barnehageplasser, til glede for barn og foreldre over hele landet. Likevel skriver en særdeles dyster Svein Tore Marthinsen (DT 30.05) at velgerne forsvinner fordi SV må avlyse og kompromisse. Han levner i sin analyse ikke sosialismen mye til framtid.

Minerva
Innstillingen kan muligens skyldes at denne «ekspertkommentatoren» også jobber for den høyrepolitiske tenketanken Minerva. Det er litt som å spørre ballgutten fra bortelaget hva han synes om hjemmelaget. Vi veit hva svaret blir.

Det er ingen tvil om at det står store pilarer etter denne perioden, som er viktige for mange folk. Vi har stoppet privatiseringen av skolen, som er bra for elevene og fellesskolen i hele Buskerud. Vi har fått rederiene til å betale skatt for første gang på lenge, som betyr mer penger inn i felleskassa (ja, det tilsvarer noen tusen sykepleiere og lærere). Vi har innført gratis skolebøker og andre læremidler for alle elever på videregående skoler. Vi har sikret norsk vannkraft i offentlig eie. Vi har styrket jernbanen med milliarder, og blant annet fått flytoget til Drammen. Det har blitt fire tusen nye lærer i den norske skolen etter at vi tok over. Vi har kjempet fram et bedre arbeidsliv, og fått til allmenngjøring, innsynsrett og solidaransvar i arbeidslivet, og vi har reversert Bondeviks kutt i arbeidsmiljøloven, som er bra for folk flest. Kulturstøtta er økt. Vi har vernet store deler av Trillemarka, som er bra for miljøet.

Da Ap var alene
Spørsmålet som heller burde stilles, er følgende: Hvordan ville alt
det sett ut om SV ikke hadde vært i regjering. Husker Marthinsen da Arbeiderpartiet
styrte aleine, i 2001? Da solgte de ut Statoil og var nesten like blå som Høyre på en rekke områder. Nå kjøper vi oss opp. Hydro ønsker å eie vannkrafta privat, regjeringen sørger for at kraften er i offentlig eie. Tror Marthinsen at en finansminister fra Sp hadde stått opp mot rederne – det var jo dem som ga dem skattefri i utgangspunktet? Dette skjer ikke av seg selv, det kan jeg love.

Så vil jeg til slutt få gi Marthinsen litt rett. SV har ikke fått gjennomslag
for alt. Det skyldes at et parti med snaut ni prosent oppslutning ikke har flertall på Stortinget. Og da kan vi ikke evalueres som om vi skulle ha flertall aleine. Vi må
måles ut fra vår størrelse. Marthinsens feil er at hans analyse bygger på en forventning om at ett parti ved makten i Norge skal styre alt på godt og vondt. Men
hadde det faktisk vært slik; at ett parti hadde uinnskrenket all makt i
Norge, ja så hadde det vel vært feil, det også, kjenner jeg Marthinsen rett.

Det skakke væra lett.

Rune Kjeldsen,
leder Drammen SV


Har Kjeldsen rett - leverer SV varene i regjering?
Hvis ja, hva kan da være grunnen til at partiet sliter tungt på alle målingene? (med unntak av Synovate sin..)

PS: Selv vil jeg føye til at mistenkeliggjøring av motiver er det eldste debatteringsknepet i boka. Minerva, som jeg leverer bidrag til, er forvørig ikke noen tenketank, men et tidsskrift på nett og på papir. Ser at Kjeldsen behendig unngår å nevne at jeg også leverer faste bidrag til A-presseaviser som Romerikes Blad og Smaalenene, aviser som antagelig står Kjeldsen nærmere politisk. Jeg kan også opplyse om at i motsetning til en vesentlig mer brukt valganalytiker enn meg, Frank Aarebrot, så er jeg ei heller medlem av noe politisk parti.

3 kommentarer:

 1. Sv gjør det samme som den forrige regjernga også gjorde - bruker antall milliarder som bevis på suksess. Og det er selvsagt bare tull. Det hjelper ikke å si at det brukes mer penger på tog enn noen ganger før, når folk opplever at toget ikke går når det skal.

  Litt det samme med nye lærere, for hva hjelper det med mange nye lærere når resultatene i skolen ikke blir bedre? Når politikere bevist prøver å fremstille ting som bedre enn det folk opplever virkeligheten, så er det politikerne som taper på det.

  Jeg syns faktisk det er verre å bruke masse penger og få et dårlig resultat, enn å bruke lite penger på å få et dårlig resultat. Så hvorfor SV skal fokusere på tog og skole som en grunn til å beholde de i regjering er vanskelig å forstå. Da må de i det minste greie å overbevise om at de får til mer i neste periode enn i denne.

  Og jeg syns det er ganske spesielt å trekke frem hjemfallsretten, da regjeringa tapte i EFTA-domstolen og etter det har laget en provisorisk løsning. Det er også en sak som har hjemsøkt 3 forskjellige regjeringer, og vil gjøre det samme under den neste regjeringen.

  SvarSlett
 2. Han sier mye rart her denne Rune Kjeldsen om hvordan det ikke er så farlig at de ikke får gjennomslag. Men det aller rareste er det han sier om "å spørre ballgutten fra bortelaget...". Er det vanlig at bortelaget har med seg ballgutt? Det må da være mest praktisk at hjemmelaget stiller med det.

  SvarSlett
 3. Nei, at bortelaget drar med seg egne ballgutter var i grunn helt nytt for meg også...

  SvarSlett