mandag 22. juni 2009

Stillingen i de seks borgerlige nøkkelfylkene

Jeg har tidligere blinket ut Møre og Romsdal, Vestfold, Buskerud, Oppland, Aust-Agder og Rogaland som borgerlige nøkkelfylker. Dvs. valgrekretser som ut i fra valgresultatet sist, har de beste forutsetningene for å gi mandatforskyvninger i borgerlig retning ved høstens valg. Sagt på en annen måte: Klarer de rødgrønne å forsvare seg her, så vil de antagelig også forsvare det rødgrønne mandatflertallet.

Under tre måneder før valget, er stillingen i disse seks fylkene slik:

Buskerud: Jeg følger denne høyinteressante valgkretsen ekstra nøye for Drammens Tidende. 50-50 i stemmefordeling sist, men de rødgrønne hadde maks mandatberegningstur og greide å røske med seg de tre siste faste + utjevningsmandatet - noe som innebar at de rødgrønne tok seks av i alt ni Buskerud-mandater. Dette gjør kresten meget vrien å forsvare for de rødgrønne, og de borgerlige har faktisk mulighet til å dra med seg to flere mandater enn sist. I øyeblikket ser de ut til å kunne redusere til 5-4 i rødgrønn favør. Ap forsvarer sine fire, Frp plukker hjem tre mandater, mens Høyre og SV (utjevning) tar ett hver. Høyre (Anders Werp) er imidlertid meget tett på Aps fjerde mandat (Laila Gustavsen). Per Olaf Lundteigen er på vei ut, han vippes bort fra utjevningsmandatet av SVs Magnar Bergo.
Konklusjon pt.: Fra 6-3 til 5-4 i rødgrønn favør.

Møre og Romsdal: 5-4 i borgerlig favør sist. Sp tok nest siste faste, og SV tok utjevningsmandatet i 2005. Dette gjør også denne kretsen meget farlig for de rødgrønne. Min vurdering akkurat nå er at Sp (v/Jenny Klinge) ikke ligger an til å greie å forsvare sitt faste, mens SVs utjevningsmandat (Bjørn Jakobsen) ei heller ligger inne. Dette betyr at kretsen, i verste fall sett med rødgrønne øyne, kan bikke helt over til 2-7 i deres disfavør. Ap (Tove Lise Torve) ser dog ut til å være i stand til å kompensere Sps tap, slik at i øyeblikket er kretsen borgerlig 6-3.
Konklusjon: Fra 5-4 til 6-3 i borgerlig favør.

Vestfold: Tross tung borgerlig stemmeovervekt, ble det 4-3 i rødgrønn retning i Vestfold sist. Ap tok tre, mens SV plukket utjevningen. Ap har en mulighet til å forsvare sine tre, men for øyeblikket ligger Frp an til å bli størst i fylket og dermed snappe Aps tredje mandat (Steinar Gullvåg). Jeg synes også at det spøker for utjevningsmandatet til Inga Marte Thorkildsen. Hun slåss særlig mot KrFs Inger Lise Hansen og Venstre Kåre Pettersen. Akkurat nå har jeg Hansen meget hårfint inne. Konklusjon: Fra 4-3 i rødgrønn favør til 5-2 i borgerlig.

Oppland: 5-2 i rødgrønn favør sist. Ap tok fire i sitt nest beste fylke, mens Sp dro hjem ett. Frps frammarsj skaper litt røre også i Oppland og fylkespartiets nr 2, Hanne Blåfjelldal, ligger pt. greit inne, selv om ikke marginen er veldig tung. Dermed dyttes Aps fjerde mandat i fylket ut (i så fall litt kjipt for min tidligere seminarelev Stine Renate Håheim). Høyres Olemic Thommessen har fortsatt et visst grep om utjevningsmandatet i fylket.
Konklusjon: Fra 5-2 til 4-3 i rødgrønn favør.

Aust-Agder: Klarer Ap å fosrvare de to mandatene som de tok her sist? Da må de i så fall bevare sin posisjon som fylkets største parti. I øyeblikket ligger Frp hakket foran, slik at Aps nr 2 (Line Vennesland) ryker. KrFs Kjell Ingolf Ropstad har bra tak på utjevningsmandatet.
Konklusjon: Fra 2-2 til 3-1 i borgerlig favør.

Rogaland: Både Sp og SV tok hvert sitt faste mandat her. Men marginene var ikke allverdens. Derfor er denne kretsen også tung å forsvare for de rødgrønne. Akkurat nå ligger begge regjeringens juniorpartnernes faste mandater i Rogaland an til å ryke, men Ap klarer å kompensere ett av tapene ved at de ligger inne med fire mandater (mot tre sist). Her ligger det imidlertid an til et rotterace om det siste mandatet. Sps Meltveit Kleppa kompenserer sitt tap av faste mandat ved å vippe KrFs Kjell Arvid Svendsen av utjevningspinnen. Dermed blir det status quo mellom blokkene.
Konklusjon: Fortsatt 8-6 i borgerlig favør.


Slår dette til, så vil det i disse seks nøkkelfylkene bli seks mandatforksyvninger i borgerlig favør. De rødgrønne klarer kun å forsvare Rogaland av nøkkelfylkene. Skulle det skje, så tror jeg at også det rødgrønne stortingsflertallet vil ryke. Det ble 87-82 sist, noe som betyr at de rødgrønne kun har råd til å tape et par mandater. Seks minus blir nok for mye å hente opp i andre kretser, selv om de rødgrønne også har åpenbare angrepsmuligheter noen steder - i første rekke gjelder det Østfold, Vest-Agder, Nord-Trøndelag og Finnmark. Jeg skal komme tilbake til disse.

Hovedutfordringen/bekymringen for de rødgrønn er SVs og Sps sviktende oppslutning. Skal flertallet beholdes, så må ett av to inntreffe:
1) SV og Sp må begge løfte seg markant inn mot valget.
2) Ap må, slik jeg skisserte i VG for et par uker siden, løfte seg ytterligere et par-tre prosentpoeng slik at de greier å kompensere alle/de fleste SV- og Sp-tap.

7 kommentarer:

 1. Veldig bra og nøkterne innlegg. Setter pris på sakligheten!

  SvarSlett
 2. Takk - har tenkt å stå på videre!

  SvarSlett
 3. Enig med Dan-Egil. Dette er blitt en av de mest interessante bloggene i Norge.

  SvarSlett
 4. skuffet over at fotball ligger dårlig an i rekken av beste oppfinnelser. At folk ikke har peiling forandrer ikke det faktum at fotballen fortjener å stå øverst på lista.

  SvarSlett
 5. Men kvinner og alfabetet er da ikke helt ueffne saker det heller, Sondre...?

  SvarSlett
 6. På den siste lokale meiningsmåling for Aust-Agder, gjort for Fædrelandsvennen, fekk Arbeidarpartiet to representantar og Frp éin. Kan dessverre ikkje finne link til målinga, trur ikkje dei kan ha lagt denne saka ut på fvn.no.

  SvarSlett
 7. Så den. Ap lå med 30,7 og Frp med 29,1. Jeg har som sagt motsatt - med Frp hakket foran. Men det står og vipper nå i Aust-Agder.

  SvarSlett