onsdag 18. november 2009

Kleppa ble knocket

Dagens spontanspørretime i Stortinget ble en snodig seanse. Fra regjeringen møtte kunnskapsminister Kristin Halvorsen, samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og forsvarsminister Grete Faremo. Comeback-Faremo fikk ikke ett eneste spørsmål! Spørsmålene haglet i stedet til Kleppa. Særlig ble hun kjørt på regjeringens varslede økning i biodieselavgiften.

Dette er en sak hvor spriket internt i regjeringen er stort. Ap og Stoltenberg har presset dette igjennom, mens de andre er i mot. Men regjeringen må på et slags vis forsøke å stå samlet utad. Derfor kom Kleppa opp i en situasjon i dag som hun var tydelig fryktelig ukomfortabel med. Det er veldig sjelden å se en så erfaren statsråd være så ute og kjøre som Kleppa var i dag.

Hun innledet med å hevde at "regjeringen stod samlet bak" denne avgiften. Men så begynte roingen. For hun fortsatte med å peke på at landsstyret i Sp har sagt klart i fra at de ikke ønsker biodieselavgiften. (Så var ikke regjeringen så samlet likevel). Og på spørsmål fra Høyres fremadstormende Nikolai Astrup om hva Kleppa synes om at Stoltenberg presser igjennom bioavgift internt, men overlater til andre å forsvare den, så ble Kleppa bare stående og le! Og deretter se litt hjelpeløst rundt seg. Før hun lirte av seg:
- Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne....
Hvorpå stortingspresident Dag Terje Andersen noe tørt repliserte:
- Du kan jo begynne med å svare...

Kunnskapsminister Halvorsen glemte et lite øyeblikk at hun hadde byttet jobb og prøvde etterpå å ile støttende til, men det var for sent. Opposisjonen hadde allerede vunnet.

På knock out.

3 kommentarer:

  1. Ja, hvor lenge kan dette vare før regjeringen rakner? Jeg er i alle fall ikke sikker på at dette vil holde hele storingsperioden ut.

    SvarSlett
  2. Vel, mange hevdet jo allerede i tidlig å forrige periode at dette umulig kunne holde. Men det holdt hele perioden. Fordi man undervurderte SVs kamelslukingsevne. Kanskje fordi partiets ledende politikere har fått smaken på makt og posisjoner. Det er dog tydelig at også Sp har det vondt med seg selv -les f.eks boken til Haga....

    SvarSlett
  3. Ja, det er jeg helt enig i. Jeg skal for øvrig innrømme at jeg var en av dem som undervurderte SV sin appetitt for kameler :-)

    SvarSlett