torsdag 26. november 2009

Ap i fritt fall?

VG/Infact presenterer en meningsmåling i dag som indikerer at Ap faller dramatisk. Nå er jeg ikke så veldig glad i kommentere enkeltmålinger - jeg holder meg normalt til gjennomsnittet. Men det er en del som tyder på at Infact, som første byrå denne måneden, har fanget opp en opinonsbevegelse i sterk negativ Ap-retning. Selv om fallet på sju prosentpoeng nok er noe mer dramatisk enn det er dekning for all den tid Ap sannsynligvis lå litt for høyt på den forrige Infact-målingen. Og muligens ligger Ap litt for lavt her, all den tid tallene på over sju for både Sp og KrF er urealistisk høye.

Biografier, biodiesel og sykefravær. Det er ikke så vanskelig å peke på mulige årsaker til at Ap faller nå (men vi må vente på noen flere målinger for å si noe om hvor dypt Ap-fallet egentlig er). Det overrasker meg dog at Ap og Stoltenberg setter så mye kraft inn på å repetere sine sykefraværfadeser fra 2001 og 2006, parallelt med at han/partiet gjør det han/det kan for å sementere inntrykket av Ap som en miljøversting ved å avgiftsbelegge miljøvennlig drivstoff. I sum virker de to sakene fort som velgerdynamitt - i negativ Ap-forstand. Er det beskyldningene fra både Valla, Haga og Bekkemellem om en beslutningsvegrende, konfliktsky og lite handlekraftig statsminister som har fått Stoltenberg til å kline til akkurat nå?

Det heter seg at man bør velge sine kamper her i livet. Stoltenberg har her valgt helt feil kamper å utkjempe.

5 kommentarer:

  1. Hallo Svein Tore!
    Kan det være noe i at det er lenge til neste valg og at man kan kjøre igjennom upopulære saker i starten av en periode? Om 4-5uker (om ikke dager) så er biodiesel-saken etter all sannsynlighet ute av mediebildet og saken glemt.

    Det kan også tenkes at Ap ikke så den massive kritikken falle på dem selv. Tidligere har vi jo sett at kritikken fort lander på Sv og Sp for å svelge kameler (eller mangle forhandlingsevne), og at Ap slipper unna.

    SvarSlett
  2. Det kan godt være at du er inne på noe der, Tor. Samtidig tror jeg neppe noen forutså kraften i opposisjon på biodiesel - jeg synes dette lukter av dårlig politisk håndtverk. Kostnadene blir langt større enn hva denne, egentlig lille fillesaken, er verdt.

    Derimot må man vite at sykelønnsinnstramninger er meget farlig farvann for Ap å begi seg innpå - ikke minst med den skrale historikken Stoltenberg har på det feltet. Så kan man velge om man synes dette er modig eller dumt...

    SvarSlett
  3. Trodde det var enighet om at meningsmålinger er en ting og valg noe ganske så annet.

    Ap fikk mandat og makt av velgerne - og nå bruker de det.

    Svingende meningsmålinger sier ikke stort om hva folk faktisk stemmer på valgdagen. Verken forrige målings resultat eller denne målingens resultat hadde blitt valgresultatet om de samme som hadde blitt spurt om sitt partivalg faktisk hadde stått med stemmesedler i hånd klare til å putte dem i urnene.

    Det virker som at "bråk og uro" - - videreformidlet av mediekommentariatet - påvirker meningsmålinger vesentlig mer enn valg. Hvem tenkte på Røkke, hijabs, stabbur, hyttebrygger og Gerd Liv Valla da de stemte i september? Jeg tipper svært få.

    Har Marthinsen forresten noe syn på hvorfor Sp, Høyre og Krf som hopper opp - og ikke Frp, V og SV?

    Imponerende dårlig av Siv Jensen å rase bortimot to p.p nedover i en måned der Ap faller med syv?

    SvarSlett
  4. Valg er ikke det samme som måling. Men et snitt av målingene gir ofte et bra bilde av velgerpreferansene.

    Når det gjelder hvorfor Sp, KrF og Høyre går opp - så trekker jeg altså i tvil at KrF og Sp går fram. Ingen andre målinger indikerer det foreløpig. Høyres framgang er derimot det mest interessante i det politiske landskpaet for øyeblikket. Jeg hadde en relativt grundig gjennomgang av mulige årsaksforklaringer her i min oktober-analyse på Minerva:
    http://www.minerva.as/?p=7774

    SvarSlett
  5. Bare det ikke er fordi de vil (i realiteten MÅ) stramme inn på budsjettene i årene fremover. Hvis AP taper fem prosentpoeng (hvis vi måler fra valgresultatet, og til denne alene meningsmålingen) fra å være raus til å bli ansvarlig så har AP et stort problem. Da vil de aldri kunne vinne valg på å være ansvarlig, og vil opptre deretter. Og da har også landet et stort problem.

    Jeg står på den andre siden politisk, og har ingen problemer med at AP har tilbakeslag. Men hvis de taper dem på å være ansvarlige, mens sentrumspartiene og FrP overbyr dem på ting Norge rett og slett ikke har råd til, så vil jeg heller ha AP i regjering.

    Hvis disse fem prosentpoengene er reelle, og regjeringens strategiske rådgivere er klar over den, så har regjeringen i praksis kjøpt seg valgseier. De visste at det de la frem måtte kuttes vesentlig i perioden som kom, men nektet å si det / stille inn kursen på det. Hvordan de hele valgkampen kritiserer FrP for å bruke for mye penger, før de noen dager etter valget innrømmer at det gjør de jammen selv også. Forskjellen var at FrP spilte på pengebruk som noe positivt, og legger frem nå mindre av det i praksis i sine alternative budsjetter, mens AP har fremstilt seg som ansvarlige, men har sølt ut mer penger til sine prosjekter enn noen kan ha vært klar over.

    Blir spennende å se om regjeringen holder når det blir kutt i årene som kommer. da blir kompromisser og løsninger vanskeligere, og SV og SP svar på alt i økonomiske spørsmål er at "pengene finnes".

    SvarSlett