søndag 12. september 2021

Siste valgprognose: 99-70 rødgrønt

Ap+Sp+SV ligger ikke an til å få flertall.Alle målinger før valget er nå publisert. Og jeg har vurdert de siste tallene som kom i helgen, sett på historikken over hvilke partier som pleier være over- og undermålt, og gjort noen justeringer. Mine «prognose»-tall for morgendagens valg viser nå følgende:


 

R

SV

Ap

Sp

MDG

KrF

V

H

Frp

Andre

Prognose 2021

5,1

9,1

24,4

12,2

4,5

4,2

5,0

19,9

11,7

3,9

Valg 2017

2,4

6,0

27,4

10,3

3,2

4,2

4,4

25,0

15,2

1,8

Differanse

+2,7

+3,1

-3,0

+1,9

+1,3

 

+0,6

-5,1

-3,5

+2,1


Alle «sperregrensepartiene» er over fire prosent her, men det kan bli svært nervepirrende for KrF. Ei heller MDG bør føle seg trygge. Lysest ser det ut for V og R, det vil være overraskende om de ikke klarer det. Men umulig er det slett ikke.


Dette er mitt analysebrev nr 39 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. Du kan også gi et valgfritt beløp for å støtte mitt arbeid, men uten å abonnere. 


Det virker for langt fram for Ap å løfte seg opp i mot 2017-nivået sitt. Høyre ser ut til å få mer enn nok med å klare 20 prosent. Sp og Frp er i duell om å bli tredje størst, jeg holder en liten knapp på Sp, men det kan bli jevnt rundt 12. SV følger noe bak og når neppe tosifret, men 9-tallet er innen rekkevidde. Jeg tror «Andre» samlet havner rundt 4, med Demokratene som største parti av disse.

Basert på dette som et mulig valgresultat, har jeg nedenfor beregnet mandatfordelingen. Inklusive utjevningsmandater. Minner om særlig usikkerhet rundt beregning av utjevningsmandatene.  

 

R

SV

Ap

Sp

MDG

KrF

V

H

Frp

Prognose 2021

9
(5u)

15
(4u)

44

23

8
(4u)

7
(3u)

8
(3u)

35

20

Valg 2017

1

11

49

19

1

8

8

45

27

Differanse

+8

+4

-5

+4

+7

-1

 

-10

-7


H og Frp ser ut til å få den sterkeste mandattilbakegangen. Mens R og MDG kan få størst famgang, vel og merke hvis de klarer sperren.

99-70 rødgrønt. Ikke flertall for Ap+Sp+SV
Den borgerlige blokken av H, Frp, KrF og V har 70 mandater inne. Det betyr i så fall at de mangler 15 mandater på å holde sitt flertall. Den rødgrønne blokken av Ap, Sp, SV, MDG og R har 99 mandater og dermed solid flertall på min beregning. Hvis MDG og R tas ut, så har Ap+Sp+SV 82 mandater og mangler tre på flertall. Ergo vil en ny Støre-regjering være avhengig av MDG eller R. Alternativt søke støtte hos KrF eller V. Men her er marginene såpass små, at dette blir et meget spennende punkt å følge med på utover valgkvelden.    

Duellene
Basert på mine prognoser for oppslutningen i de 19 valgkretsene, har jeg laget en oversikt over hvordan de 169 mandatene kan bli fordelt. Dette er slett ingen fasit over hvordan det vil gå. Alle treff over 150 vil være meget bra. Også treff i sjiktet 140-150 er ok, mens jeg vil være misfornøyd med under 140.  
 

 Dette er mitt analysebrev nr 39 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. Du kan også gi et valgfritt beløp for å støtte mitt arbeid, men uten å abonnere. 


Jeg har nå borgerlig flertall i tre kretser: Aust- og Vest-Agder og Rogaland. Det er uavgjort i tre; Telemark, Hordaland og Møre og Romsdal. Og rødgrønt flertall i de resterende 13 kretsene. De rødgrønne ser ut til å bedre sin mandatstilling nesten overalt. 89 menn og 80 kvinner ser det ut til å kunne bli. Det betyr 47 prosent kvinner og klar nye rekord. 71 av de 169 representantene kan bli nye, det er en ny-andel på 42 prosent hvilket er høyt historisk. Snittalderen havner trolig i sjiktet 45-46 år.

Dueller å følge med på ut over valgkvelden kan være (favoritten nevnt først):
Østfold: Freddy Øvstegård (SV) vs Bjørnar Laabak (Frp)
Akershus: Marie Martinussen (R) vs Mani Hussani (Ap) el. Else Rødby (Sp)
Oslo: Mathilde Tybring-Gjedde (H) vs Frode Jacobsen (Ap)
Hedmark: Lise Selnes (Ap) vs Tor Andre Johnsen (Frp)
Oppland: Kari-Anne Jønnes (H) vs Carl I. Hagen (Frp)
Buskerud: Even Røed (Ap) vs Lavrans Kierulf (Frp)  
Vestfold: Kathrine Kleveland (Sp) vs Grete Wold (SV) el. Cathrine Andersen (Frp)
Telemark: Bård Hoksrud (Frp) vs Olav Urbø (Sp)
Aust-Agder: Marius Nilsen (Frp) vs Cecilie Kroglund (Ap)
Vest-Agder: Aase Marthe Horrigmo (H) vs. Gro Mykjåland (Sp)
Rogaland: Hadle Bjuland (KrF) vs. Aleksander Stokkebø (H)
Hordaland: Liv Eskeland (H) vs Sigbjørn Framnes (Frp)
Sogn og Fjordane: Aleksander Heen (Sp) vs Olve Grotle (H)
Møre og Romsdal: Geir Inge Lien (Sp) vs Vetle Soleim (H)
Sør-Trøndelag: Heidi Greni (Sp) vs Ask Lindal (MDG)
Nord-Trøndelag: Per Tyldum (Sp) vs Elin Agdestein (H)
Nordland: Marianne Kvensjø (H) vs Øystein Mathisen (Ap)
Troms: Torgeir Fylkesnes (SV) vs Nils-Ole Foshaug (Ap)
Finnmark: Bengt Strifeldt (Frp) vs Irene Ojala (Pasientfokus)

Det kan også blande seg inn andre enn disse nedenfra og inn på listen, og det kan falle ned noen som ser ganske sikre ut, alt ettersom partier overrasker positivt eller negativt etter hvert som stemmene telles opp og resultatene innkommer.

56 prosent forhåndsstemmer
Det går mot en andel på 56 prosent forhåndsstemmer. Det er solid rekord. I 2017 stemte 36 prosent på forhånd. Noe av oppgangen kan tilskrives en generell tendens til økende forhåndsstemmegivning. Andelen har økt ca. seks prosentpoeng ved de siste valgene. Men hoveddelen av oppgangen skyldes nok en «pandemi-effekt». 56 prosent forhåndsstemmer er høyt. Forhåndsstemmene er opptelt kl. 19.30. De tall og prognoser som ulike medier presenterer kl. 21 bør i år være sikrere enn vanlig. Likevel er en andel på 44 prosent valgdags-stemmer såpass betydelig, at det kan føre til justeringer på noen tideler opp eller ned ut over kvelden. Dette kan bli helt avgjørende for partiers skjebne, spesielt for de som ligger rett rundt sperregrensen. Noe helt spesielt må imidlertid ha inntruffet i helgen, skal 2021-valget bli jevnt. Eventuelt så må ha samtlige målinger bommet kraftig på et eller annet. Det skjer neppe.

Du bestemmer!
Men noe av det fine med et valg er at det hverken er målinger, kommentatorer eller såkalte valgeksperter som avgjør hvordan utfallet blir. Derimot er det du som stemmer som bestemmer! Hurra for det – og for demokratiet vårt. J  

Jeg ser fram til å gjøre noen vurderinger for den svenske avisen Expressen på formiddagen og tilbringe mandags ettermiddag og kveld i lokalene til Avisa Oslo der jeg skal ha et særlig blikk på resultatene i Oslo for deres lesere og seere.

Følg ellers gjerne med i abonnent-gruppen «Politisk analyse» på Facebook for løpende oppdatering og diskusjon ut over kvelden. Og så kommer jeg med en ekstrautgave av analysebrevet på tirsdag der jeg går igjennom hovedtrekkene ved valgresultatet.   


Godt valg!     
    


Dette er mitt analysebrev nr 39 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. Du kan også gi et valgfritt beløp for å støtte mitt arbeid, men uten å abonnere. 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar