mandag 13. juli 2009

Ny Troms-prognose

Harstad Tidende publiserer i dag min siste prognose for Troms. Prognosen er, som vanlig, basert på gjennomsnittet av de siste ti nasjonale meningsmålingene, valgstatistikk og lokale målinger fra fylket. Her er mine Troms-tall akkurat nå:

Rødt 1,5
SV 8,3
Ap 33,3
Sp 7,1
KrF 4,8
V 2,9
H 7,9
Frp 28,5
Kp 3,5
Andre 2,1

Skulle det bli valgresultatet, så blir mandatrekkefølgen i Troms slik:
1. Bendiks Harald Arnesen, Ap, 58 år, Kvæfjord
2. Øyvind Korsberg, Frp, 49 år, Tromsø
3. Anne Marit Bjørnflaten, Ap, 40 år, Tromsø
4. Per Willy Amundsen, Frp, 38 år, Harstad
5. Tove Karoline Knutsen, Ap, 58 år, Tromsø
6. Lena Jensen, SV, 36 år, Tromsø
7. Elisabeth Aspaker, H, utjevning, 47 år, Harstad

Nærmeste utfodrere til siste direktemandat:
1. Hanne Iversen, Frp, 32 år, Harstad. Mangler 1,3 pp el. ca 1000 stemmer
2. Elisabeth Aspaker. Mangler 0,4 pp el. ca 300 stemmer
3. Irene Lange Nordahl, Sp, 40 år, Sørreisa. Mangler 1,2 pp el. ca 900 stemmer.

Analyse:
Høyres fall fører til at det siste faste mandatet som Aspaker så vidt lå inne med sist, nå ryker. Lena Jensen overtar dette – ikke pga styrking av SV, men pga Høyres problemer. Aspaker har imidlertid utjevningsmandatet inne, og tror at H bør kunne ta utjevningen i Troms så lenge de holder seg over 12 prosent nasjonalt. Faller de under, så spøker det også for dette. Da holder jeg Venstres Sollied som den heteste kandidaten.

De fem første mandatene ser greie ut i Troms (3 til Ap og 2 til Frp). Hovedspenningen knytter seg til siste direkte mandat og utjevningsmandatet. Jeg tror at Aspaker og Jensen vil dele disse mellom seg. Men Frps Hanne Iversen har åpenbart en bra mulighet, gitt at Frp holder koken og endog øker litt inn mot valget. Ei heller Sps Nordahl skal avskrives. Spesielt hvis Sp kan hente en del av de stemmene som jeg har estimert at Kystpartiet vil miste ved dette valget. Jeg har imidlertid tro på at hos disse velgerne er protestdimensjonenen meget framtredende, noe som vil kunne gavne Frp.

5 kommentarer:

 1. Veldig nær valget i 2005. Bortsett fra at Frp ser ut til å hanke inn Kystpartiets frafall (og Høyres? og får en fremgang på 5,6 ppoeng.

  SvarSlett
 2. Ja, situasjonen over hele fjøla nå er stort sett den at Frp ligger an til klar framgang, mens de andre er på stedet hvil eller tilbake sammenlignet med 05. Men Kp er et stort usikkerhetsmoment i både Troms og Nordland.

  SvarSlett
 3. Regner med at det er en typo at Aspaker blir nevnt to ganger.

  Rødt fikk 7,9% oppslutning ved lokalvalget i Tromsø sist, og bør det ikke være en mulighet for at de greier å holde på endel av de stemmene? Nå har Rødt ikke sjanse til å komme på tinget fra Troms, men de kan kanskje ødelegge for Sv slik det gjorde i lokalvalget?

  SvarSlett
 4. Sammenligning direkte med lokalvalg er lite fruktbart, det er for mange ulikheter. Jreg tror at Rødt vil få et resultat på linje med sitt nasjonale nivå i Troms. Ded kan sikkert "stjele" noen fra SV, noe som kan føre til at Lena Jensens faste mandat ryker. Men jeg tror at SV-Jensen uansett vil berge plassen på utjevning hvis det faste ryker.

  SvarSlett
 5. Jeg er dessverre enig i din analyse av Kystpartiet, men vil fremholde at Kp generelt skulle kunne rekruttere velgere fra mange forskjellige partier i Norge, gitt partiprogrammet (se hyperlenke i mitt kallenavn), som dessverre altfor få leser (det gjelder for så vidt alle partier, men spesielt dem som ikke er representert på Stortinget).

  Imidlertid fikk Kystpartiet massiv respons (relativt sett) på innlegget "Salg av Norge bit for bit" på partiets offisielle blogg: http://kystpartiet.vgb.no/2009/06/29/salg-av-norge-bit-for-bit/#comments

  Om partiets holdning i sakene som her belyses, ble mer kjent i offentligheten, tror jeg at partiets utsikter til å kapre distriktsmandater i mange fylker ville forbedres kraftig. Med andre ord vil jeg klandre mediene, og kanskje særlig NRK (partilederdebatt etc., jf. f.eks. seneste maktutredning og avgjørelse i EMD), for ikke å ha sluppet partiet til i debatter på tv-skjermen og i leserbrevspaltene. (Et meget relevant innlegg om Stortingets nylige enstemmige vedtak om mineralloven ble kun trykt av Nationen.)

  PS: Jeg får ikke til å klippe og lime i kommentarfeltet, og måtte således f.eks. skrive inn lenken til kystpartibloggen manuelt.

  SvarSlett