fredag 31. juli 2009

Analyse Østfold

Mine siste tall for Østfold ble gjort kjent i Indre Østfold-avisen Smaalenene i går. Jeg skal her fylle på med litt mer bakgrunnsinfo.

Tallene denne gang baserer seg på de sju siste målingene nasjonalt (alle i juli) samt mine egne avviksestimat for fylket. Aviksestimatene (hvor mye partiene vil avvike fra sitt nasjonale nivå i Østfold) mine ser nå slik ut:

Rødt -0,7
SV -1,5
Ap +3,5
Sp -1,5
KrF +0,1
V -1,5
H -2,5
Frp +4,5
Andre -0,1

Som vi ser er de to store, Ap og Frp, ekstra store i Østfold. KrF ligger rundt snittnivået sitt, mens de øvrige ligger godt under. Fylkets bosettingsmønster, verken for tettbygd eller grisgrendt og mange mindre byer, har vist seg å passe Frp godt – det ser vi også i andre fylker, som f.eks Vestfold. Fylkets mange velgere med lav utdanning, er også en sosial bakgrunnsvariabel om passer både Ap og Frp meget bra. Aps høye oppslutning i Østfold har lange, historiske tradisjoner og kan relateres til den høye industrialiseringsgraden i fylket. Fortsatt er dette et element som spiller en rolle. Disse bakgrunnsvariablene bidrar til å trekke ned SV, Venstre og Høyre sin oppsltning.

Så til dagens oppslutning. Den ser nå slik, i følge mine beregninger:
Rødt 0,8
SV 5,7. 1 utjevningsmandat
Ap 36,9. 4 mandater (+1).
Sp 3,6
KrF 6,1. 0 mandater (-1).
V 3,0
H 10,9. 1 mandat.
Frp 31,9 3 mandater.
Andre 1,1

Det gir denne mandatrekkefølgen i Østfold:
1. Ap. Svein Roald Hansen, 59 år, Fredrikstad.
2. Frp. Ulf Leirstein, 35 år, Moss.
3. Ap. Irene Johansen, 48 år, Moss.
4. Frp. Jon Gåsvatn, 54 år, Sarpsborg.
5. H. Ingjerd Schou, 54 år, Spydeberg.
6. Ap. Thor Erik Forsberg, 29 år, Sarpsborg.
7. Frp. Vigdis Giltun, 57 år, Fredrikstad.
8. Ap. Wenche Olsen, 53, Halden.
9u. SV. May E Hansen, 56 år, Moss.

De sju øverste ser sikre ut. Olsen har også et OK grep om det siste, faste 8. mandatet, men hun bør nok se litt opp for følgende folk:
1. Line Holten Hjemdal, KrF. 37 år, Askim. Mangler 1,3 pp el. ca 1900 stemmer
2. Erlend Wiborg, Frp, 34 år, Moss. Mangler 5,0 pp eller 7400 stemmer.
3. May E Hansen, SV. Mangler 1,7 pp eller 2500 stemmer.

Legg merke til Mossedominansen i Østfold. Hele tre av de ni som ligger an til å komme inne på Østfold-benken vil være fra byen med lukta (eller er den borte..?). Og skulle Wiborg (el Høyres Tage Pettersen) danke ut Olsen, så vil det kunne bli fire Mossefolk. Det er selvsagt en fin fjær i hatten for det politiske miljøet i og rundt Moss, men noe mer betenkelig for de av oss som er opptatt av noenlunde jevn geografisk representasjon. Hva kommer dette av? De av dere som er Østfoldpolitikk-insidere og som frekventerer denne bloggen (vet det er noen..) må gjerne komme med innspill!

Konklusjon: Totalbildet i Østfold ligger fast. Dette er fortsatt et av få fylker hvor de rødgrønne ligger an til å få flere mandater enn sist. Kretsen heller fremdeles fra 5-4 i borgerlig retning i 2005 til 5-4 i rødgrønn retning nå.

2 kommentarer:

 1. Mossedominansen tror jeg er ganske tilfeldig. Men samtidig er det jo morsomt å se litt nærmere på det.

  FrP:
  Erlend Wiborg(Moss) er jo Ulf Leirstein (også Moss) sin lille protegé, og de to forsøker nok å dytte hverandre opp sammen. Det skal vel mye gjøres hvis Wiborg kommer inn på tinget i år, men hvis det blir tilfellet- vil Leirstein og Wiborg ligge langt foran planene for sine politiske karrierer. Leirstein er dyktig, og en selvfølgelig 1. kandidat hos ØFRP.

  Når det gjelder Høyre så kunne det veldig fort blitt Martin Engeset(Sarpsborg) som hadde stått som nr 1 på listen, og ikke Ingjerd Schou (Spydeberg). Og da hadde det plutselig vært Sarpsborg som hadde 3 personer inne på tinget. Tage Pettersens (Moss) 2. plass på listen, kom også overraskende for mange.

  SV: May Hansen (Moss) er udugelig. Men hun er den fra Østfold SV som er minst udugelig. Derfor.

  Ap: Så feige som de var i nominasjonsprosessen, til tross for mye diskusjon rundt flyplass-avstemmingen, ble Irene Johansen (Moss) og Svein Roald Hansen (Fredrikstad) gjenvalgt. De ble kanskje skremt av Høyres nominasjonsprosess. Men Johansen er dyktig, og i så måte egentlig en selvskreven renominasjon.

  SvarSlett
 2. Anomyn:
  Interessante innspill. Leirsten er vel en klar nr 1 for Frp. Er Gåsvatn en like klar nr 2? Og va med Giltun - er hun åpenbart bedre enn Wiborg?

  Når det gjelder Østfold Ap så har det vel, slik jeg har forstått det, vært vanlig der å ta strenge geografiske hensyn ved å nominere en fra hver av de fem områdene i Østfold (Fredrikstad, Moss, Sarp, Halden og Indre).

  Hadde Engset blitt nominert, så ville Indre Østfold fort endt opp uten en kjeft på Tinget (hvis Hjemdal ryker).

  SvarSlett