tirsdag 14. juli 2009

KrF kan miste grepet om bibelbeltet

Det var overskriften Vårt Land (desken?) valgte på sin papiravisartikkel etter en lengre telefonsamtale som jeg hadde med journalist Kjetil Gillesvik i går. Mens i nettutgaven heter det at "Vestlandet kan glippe".

KrF ligger akkurat nå an til fire direkte mandater, tre av dem fra Vestlandet (Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal). I så måte er vinklingen noe skjev, og en smule tabloid, for Vestlandet (og Sørlandet) er forsatt helt klart KrFs kjerneområder. Men muligheten for tap av (utjevnings)mandat både i Rogaland og Hordaland er avgjort til stede - i så måte er ikke overskriftene helt borte.

Papiravisen gir, basert på mine analyser, en bra oversikt over KrF-kandidatenes muligheter. Jeg har Inger Lise Hansen såvidt inne på utjevning i Vestfold og Knut Arild Hareide inne i Akershus (dette er pluss fra 2005) akkurat nå, mens Line Henriette Holten Hjemdal i Østfold, Filip Rygg i Hordaland og Kjell Arvid Svendsen i Rogaland alle tre ikke ligger an til å greie å forsvare utjevningsmandatene som partet vant i 2005.

Men marginene er små og en god valgkamp kan bidra til å snu bildet for KrF.

Oppdatert: NRK P1 hang seg på oppslaget og gjorde et intervju med meg til en sak for "Her og nå" (søk i radioarkivet). Innslaget, som fokuserer på KrFs lekkasjer til Frp, kan høres fra 45 min og utvoer i sendingen.

Oppdatert 2: Ser nå at mine KrF-beregninger ble til "Sjoktall for KrF" i VG. Det er nok å dra på en smule...

Hva tror du er årsaken til at KrF har lekket kraftig til Frp?

5 kommentarer:

 1. Jeg er ganske sikker på at Filip kommer inn. Hvis det stemmer at vi har manglet omtrent 3500 stemmer i Hordaland, tror jeg vi skal klare det.

  SvarSlett
 2. Har du en lignende vurdering for Fremskrittspartiet på vestlandet?

  SvarSlett
 3. Det har vel lenge versert rykter om at Krf er nede på grunnfjellet, altså bibelbeltet rundt kysten fra Ålesund til Grimstad. Spørsmålet er om Frp har lykkes med å ta over deler av Krfs grunnfjell, Hagen og Jensen (og nå senest Listhaug) har jo åpenlyst fridd til bibelfolket med sin støtte til Israel og generelle moralkonservative linje (herunder skepsis til homofili og muslimer). Samtidig har KRf under Haugland og Høybråten blitt en blek skygge av det gamle hardcore kristelighetspartiet. Det er nok mange som stoler mer på Frp enn på Krf i moralsaker, og dessuten appellerer Frps-næringsvennlighet til både sunnmøringer og jærbuer.

  Bjørklund hadde en interessant analyse av Frps fremvekst i Vestfold og på Sunnmøre (Nytt Norsk Tidsskrift 2003 tror jeg).

  SvarSlett
 4. For å svare på spørsmålet ditt: Israel. KrF har vært for kompromissløs i sin fordømmelse av resten av verden i forhold til FrP ang deres forhold til Israel.

  SvarSlett
 5. Anonym: Det tror jeg er et godt poeng! I tillegg tror jeg mange tidligere KrF har gått til Frp pga muslimskepsis...

  SvarSlett