fredag 3. juli 2009

Siste fra Østfold

Avisen Smaalenene publiserte min siste Østfold-prognose tidligere denne uken. De valgte en Venstre-vinkel med fokus på den lokale toppkandidaten Rita Sletner.

Her er mine siste Østfold-tall:
Rødt 0,8
SV 5,8
Ap 36,3
Sp 4,1
KrF 6,0
V 3,6
H 11,0
Frp 31,0
Andre 1,5

Skulle disse tallene bli valgresultatet, vil det bli denne mandatrekkefølgen fra Østfold:
1. Svein Roald Hansen, Ap, Fredrikstad
2. Ulf Leirstein, Frp, Moss
3. Irene Johansen, Ap, Moss
4. Jon Gåsvatn, Frp, Sarpsborg
5. Ingjerd Schou, H, Spydeberg
6. Thor Erik Forsberg, Ap, Sarpsborg
7. Vigdis Giltun, Frp, Fredrikstad
8. Wenche Olsen, Ap, Halden
9. May E Hansen, SV, Moss, utjevning

To nærmeste utfordrere:
Line Holten Hjemdal, KrF, Askim. Mangler 1,3 pp el. ca 1900 stemmer.
Erlend Wiborg, Frp, Moss. Mangler 5,3 pp el. ca 7900 stemmer.

Vurdering:
Østfold er en av få valgkretser hvor de rødgrønne har angrepsmuligheter. Valget i Østfold i 2005 ga fire mandater til de rødgrønne og fem til de borgerlige. Askims Line Henriette Holten Hjemdals utjevningsmandat gjorde at fylket vippet svakt i borgerlig retning.

Min prognose, som baserer seg på gjennomsnittet av de siste ti meningsmålingene og valgstatistikk fra fylket, indikerer at Hjemdal må mobilisere kraftig for å gjenta den bedriften. Foreløpig ligger hun ikke inne. Årsaken er at Ap, nærmere bestemt Haldens varaordfører Wenche Olsen, kan kapre det faste mandatet som SVs May Hansen tok sist. Men Hansen er derimot favoritt til å ta utjevningsmandatet. I så fall vippes Hjemdal ut av Tinget.

Situasjonen illustrerer et paradoks; SVs svake oppslutning gir Ap et ekstra mandat samtidig som det blokkerer utjevningsmuligheten for Hjemdal. Dermed kan Østfold bikke fra 5-4 i borgerlig favør til 5-4 i rødgrønn favør. Det kan bli meget viktig i de rødgrønnes kamp for å gjenskape det flertallet de vant i 2005.

Min vurdering er at Østfold bør farges rødt hvis det rødgrønne flertallet skal gjenskapes siden de ligger an til å miste mandater i fylker som Vestfold, Buskerud, Møre og Romsdal, Oppland og Aust-Agder. Dermed kan Hjemdal få en nøkkelrolle ved dette valget. Klarer hun å forsvare sitt mandat, så vil det være et dårlig tegn for de rødgrønne.

Prognosen er ellers en bekreftelse på Frps sterke stilling i fylket. Men 31 prosent er langt unna de 40 prosentene som Moss Avis og Fredrikstad Blad nylig meldte at Frp har inne i Østfold. Det spektakulære Frp-tallet var basert på en mer enn tvilsom ”måling” der svar på nett inngikk som en vesentlig ingrediens. Ap hadde der urealistisk lave 26 prosent. Det mer sannsynlige er nok det stikk motsatte - nemlig at Ap fortsatt er fylkets største parti. Dette betyr at Frp antagelig må nøye seg med tre mandater.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar