Innvandring faller mye. Utjevning og økonomi seiler opp.
I fjor høst ba jeg Sentio stille et representativt utvalg av velgerne følgende
spørsmål: «Hvilken sak er viktigst for ditt partivalg»? Undersøkelsen ble gjort
på telefon i perioden 8.–14. september. Respondentene fikk mulighet til å oppgi
inntil to saker. Det ble innhentet 1 000 svar. 805 valgte å oppgi en sak og 195
oppga to saker. Nylig ba jeg Sentio gjennomføre samme undersøkelse på nytt. For
å se om det er noen bevegelse i velgermassen mht. hvilke saker man mener er
viktigst. Disse nye svarene ble innhentet 13. – 19. april. 722 respondenter oppga
denne gang en sak og 181 oppga to saker.
Dette betyr at vi nå har en liten, sammenlignbar tidsserie. Nedenfor finner du
de 15 øverste sakene velgerne mener er viktigst for deres partivalg nå,
sammenlignet med situasjonen i høst. De som svarte «vet ikke» og «annet» er tatt
bort (utgjør en drøy tredel i begge undersøkelser).
Dette er et lite utdrag fra Plussanalysebrev nr 3 i 2021. Mine plussbrev kommer ut en gang pr mnd. Du kan abonnere på Pluss ved å Vippse 200 kr (halvt år) eller 300 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. Da får du tilsendt undersøkelsen i sin helhet, inklusive masse interessante bakgrunnstall og flere vurderinger.
Endring og kontinuitet
Miljø holder stand som den klart viktigste saken. Men vi ser at sosiale
utjevning har slått seg markant opp og er nå kommet opp på annenplass. Skole
faller noe og detter ned til tredjeplass. Distrikt ligger stabilt på fjerde,
helse har falt fra tredje til femteplass. Økonomi har vokst klart og er nå på
sjette. Sysselsetting er stabilt på sjuende. Innvandring, som var viktigste sak
ved 2017-valget, har falt markant og er nå helt nede på 12. plass.
Miljø-sakens fortsatt sterke posisjon bør være gode nyheter for MDG. Men også SV og V kan imøtese disse preferansene med tilfredshet. Miljø er fortsatt i en klasse for seg hva gjelder viktighet blant MDG-velgerne, men særstillingen er noe redusert. Saken synes å ha fått økt betydning hos V-velgerne.
En titt på bakgrunnstallene indikerer noen interessante miljøulikheter mellom de to undersøkelsene. Sist var det ingen forskjell å spore mellom kjønnene i betoning av viktighet. I den siste undersøkelsen legger derimot kvinnene i utvalget klart mer vekt på miljø enn menn. Kjønnsforskjellen virker å være en kombinasjon av at sakens betydning har økt blant kvinner, men falt hos menn. Miljøsaken virker også å ha økt sin dominans blant Oslo-velgerne.
«Venstreside-saken» utjevning vokser
Utjevning er den saken som har vokst mest i velgernes øyne i løpet av dette tidsrommet. Veksten kommer på bred front, blant begge kjønn, i alle alders- og utdanningsgrupper og i alle landsdeler. Men jeg merker meg at saken har et meget sterkt høyre-venstre-skille: Det er først og fremst Ap-, SV- og R-velgere som mener saken er viktig. Både Ap- og R-velgerne har nå sågar saken som den desidert viktigste, i SVs rekker følger den like bak miljø.
Blant de borgerlige partienes velgere er det få som mener utjevning er av stor betydning for eget partivalg, med et visst unntak for V-velgerne der en del nevner saken. Min tolkning av tallene er at venstreside-partiene dermed først og fremst kan bruke saken til å mobilisere i egne rekker, men i liten grad vinne velgere over blokken på basis av saken alene.
Utjevning eller sosiale forskjeller?
Aftenposten publiserte tidligere denne måneden en undersøkelse utført av Norstat der hele 29 prosent svarte at sosiale forskjeller var viktigste sak. Ergo tilsynelatende langt flere enn i Sentio-undersøkelsen jeg presenterer i dag. Hvordan kan dette ha seg? Mye av svaret ligger nok i måten de to undersøkelsene er gjort på. Norstat valgte å spørre konkret om hvilke to saker velgerne mener er viktigst. Sentio lot det være opptil hver enkelt å svare en eller to saker. Dette gir høyere prosentandeler hos Norstat. I deres undersøkelse ble også velgerne presentert for 12 fastsatte kategorier av svar der «sosiale forskjeller» skiller seg ut som mer verdiladet enn de øvrige 11 mer nøytrale kategoriene. Hos Sentio var spørsmålet åpent og svarene ble først kategorisert etter at de ble avgitt.
Jeg synes Sentios metode her er å foretrekke, men det er uansett viktig at vi er klar over at slike metodeforskjeller kan påvirke svarene. Vi kan dermed heller ikke sammenligne svarene som er oppgitt til de to byråene direkte, men begge undersøkelser kan likevel tilføre oss verdifull velgerkunnskap når vi kjenner premissene.
Dette er et lite utdrag fra Plussanalysebrev nr 3 i 2021. Mine plussbrev kommer ut en gang pr mnd. Du kan abonnere på Pluss ved å Vippse 200 kr (halvt år) eller 300 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. Da får du tilsendt undersøkelsen i sin helhet, inklusive masse interessante bakgrunnstall og flere vurderinger.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar