søndag 2. januar 2011

Tidenes blåeste valg?

Eller kan de rødgrønne komme seg i land med et anstendig resultat? Jeg analyserer og spekulerer i en kronikk i Dagsavisen. Hiv gjerne inn dine betrakninger.

6 kommentarer:

 1. Hei!

  Synes konklusjonen din om at en finanskrise må til for at Ap skal få fremgang er noe tynn. Fram mot valget vil de bli mindre fokus på negative liksom saker som har preget det politiske ordsskifte og mer fokus på politikk.
  For det kan vel konkluderes med at høyresidens fremgang det siste året ikke skyldes deres tradisjonelle politikk eller etablering av et styringsdyktig alternativ.

  SvarSlett
 2. Anonym sa: "For det kan vel konkluderes med at høyresidens fremgang det siste året ikke skyldes deres tradisjonelle politikk eller etablering av et styringsdyktig alternativ."
  Dette er vel bare ønsketenkning fra folk som sitter temmelig godt plantet på venstresida. (Strand kommenterer slik alltid - "Høyre går frem ved å sitte rolig i båten") Høyre, som står for det meste av blokkens fremgang, har skåret gode poeng på å påpeke unødvendigheten over at helsekøene må øke når private sykehus har ledig kapasitet, OPS-finansiering av veier, konkurranseutsetting for å bedre eldreomsorgen osv. Dette er i tråd med partiets ideologiske fundament.

  Det som derimot kan gi AP fremgang er partiets massive valgkampsapparat og pengestøtten fra LO (LO fikk 10 milliarder igjen for denne støtten i forrige periode! http://nrk.no/nyheter/innenriks/valg/valg_2009/1.6722899)

  SvarSlett
 3. Hehe.
  Tror Ap synes det er greit å få penger fra arbeidstagerorganisasjoner når høyresiden får millionoverføringer fra velstående personer som ønsker skattekutt opppå sine betydelige formuer.

  Litt spisset kan en si at det alltid vil være sykehuskø. Nå behandles flere enn før, men med utviklingen innenfor helsevesenet tilsier at det aller meste kan behandles og at svært få er regnet som friske. Blir kø av det, også med Høyre-regjering.
  OPS- er støtte til private utviklere. Dvs bruke skattepenger på utbytte. Prosjektfinanisering er klokt og vil komme mer og mer. Trenger ikke å hive penger etter private for å få til det.
  Eldreomsorgen er bedre enn i de aller fleste andre land, men kan helt sikker bli bedre. Høyresiden er vel her mer ivrig på å saldere utgiftskutt på denne sektoren med dårligere vilkår for de ansatte. Dem om det.

  Det ideologiske fundamentet til Høyre og høyresiden er jo å prioritere de få priviligerte framfor de mange vanlige borgerne. Det kan jo bli en interessant øvelse å se dem i aksjon igjen, men langvarig blir det nok ikke. Men først skal høyre vinne ordførerstoler rundt omkring og bruke pengene fra regjeringen. Velbekomme.

  SvarSlett
 4. Hele innlegget ditt ovenfor er jo basert på misforståelser av verden rundt oss.
  1)NHO har ikke støttet norske partier siden valget i 2003. Dette var en invitasjon til at LO skulle gjøre det samme slik at partifinasiering ikke lenger var knyttet opp til disse to organisasjonene. LO svarte derimot med en massiv støtte til AP i 2005. Mange av privatpersonene som senere har støttet Høyre har uttalt at de gjør dette for å sikre en viss demokratiske balanse. (jf. Rokkans teori: "Stemmer teller, ressurser avgjør")
  2)Er enig med deg om at vi trenger mer prosjektfinansiering!
  -Imidlertid melder mange ansatte i konkurranseutsatte bedrifter om bedre arbeidsforhold. De er nå i større posisjon til å stille krav til sin arbeidsgiver - siden de bare kan bytte arbeidsplass eller starte for seg selv.
  3)Bondevik 2-regjeringen gav en del skatteletter for å trygge bedriftene, dette berget oss ut fra økonomiske motgangstider. Renten sank til fordel for vanlige folk. Dagens regjering skjerper toppskatten - innslagspunkt er vel nå under 450 000 kr. En lektor er vel ikke rik? Den nye eiendomsskatten vil neppe prisjusteres. Dermed vil folk med vanlige hus snart få en ekstra skatt å belage seg på...

  SvarSlett
 5. PS! "Men først skal høyre vinne ordførerstoler rundt omkring og bruke pengene fra regjeringen."
  Høyre styrer i hovedsak større kommuner. Disse har falt utheldig ut gjennom regjeringens endrede tilskuddsmodeller. Oslo melder om at tapet av selskapsskatten ikke veies opp for av regjeringens kommune-milliarder.

  SvarSlett
 6. Mente ikke at NHO ga penger til partier, men at velstående innbyggere (tidvis profilerte) gir i første rekke Høyre og Frp. Her er det snakk om en god del millioner og de forventer også valuta for pengene.

  Toppskatten kan man mene mye om, men det hører til en del av bildet at det kun betales toppskatt av det man tjener mer enn innslagspunktet på 441.000. Minstefradraget er samtidig hevet.

  Det hører vel med til det politiske landskapet at Oslo uansett hvor mye overføringer de får alltid vil være misfornøyd. Fraværet av et ordfører-opprør mot dårlig kommuneøkonomi vi hadde i landet med Erna Solberg som kommunalminister sier vel sitt.

  Lav arbeidsledighet og orden i økonomien er viktig. Og det er bra at vi har nå:-)

  SvarSlett