fredag 28. januar 2011

Valget i Trondheim

Det blir en del foredragsvirksomhet på meg for tiden. Mandag skal jeg opp til Trondheim og Frp der for å snakke om mulighetene for et maktskifte i "det rødgrønne utstillingsvinduet". I den forbindelse går jeg i helgen  igjennom en del materiale for å komme i mål med en brukbar analyse.

Den røgrønne valgseieren i Trondheim i 2007 var enorm. Stortingvalget i 2009 bar ingen bud om et stemningsskifte, men her må man ha i mente at velgere i liten grad legger lokale forhold til grunn når de stemmer ved riksvalg. Adresseavisen har publisert to målinger som derimot indikerer at høstens valg i Trondheim kan bli jevnt.

Trondheim blir helt avgjørende for de rødgrønne. Noe innhyringen av selveste Trond Giske som valgkampsjef også er et uttrykk for. Et tap her vil være ødeleggende. Jeg har analysert Trondheim noen ganger tidligere, bl.a. her. Ta også en titt på Kjetil Utnes analyse.

Hvilke faktorer tror du kan komme til å bli særlig viktig i Trondheim? Tips gjerne, så kanskje analysen og foredraget mitt kan bli enda bedre.

4 kommentarer:

 1. Strømpriser blir selvsagt et stort tema, og at Harald Nissen fra MDG flytter og blir erstattet av Hilde Opoku kan ha en viss effekt.

  SvarSlett
 2. Tror ikke strømpris blir like vesentlig i september som nå. Hvilke saker som dominerer er vanskelig å si allerede nå. Det handler både om nasjonal dagsorden og lokale konfliktsaker. Det har imidlertid dannet seg et inntrykk blant mange i Trondheim om at Høyre må nøye seg med andrevalget sitt som ordførerkandidat etter at Marvin Wiseth takket nei til et come-back i høst. Hvis personvalg blir av betydning kan det slå negativt ut for Høyre.

  SvarSlett
 3. Slutter meg til anonym 2 - det er ikke gitt at strøm kommer så høyt opp på agendaen nå vi kommer til sept.

  En "Opoku-effekt" for MDG i positiv eller negativ forstand?

  SvarSlett
 4. Tror Høyre har gjort en generaltabbe med å fiske etter Marvin Wiseth i forkant av nominasjonen.

  Som andre har sagt, har det etablert seg et inntrykk at Høyre stiller med en ordførerkandidat som de egentlig ikke ønsker.

  Mange har oppfatningen at Frp har en sterkere førstekandidat og sterkere mannskap for øvrig. Kan fort vinne dagsorden i valgkampen.

  SvarSlett