tirsdag 28. april 2009

Ap tjener på svineinfluensaen?

En uhyggelig overskrift. Jeg vet. Men det er min jobb å forstå velgerbevegelser. Og for tiden er det interessant å spekulere litt i hvordan den massive og tunge medieoppmerksomheten rundt den mulige pandemien kan virke inn på den politiske opinionen.

Min første tanke er at dette vil være positivt for Ap. Partiet har allerede høstet velgergevinst av finanskrisen. Dette er en mulig ny form for krise som kommer og legger seg på toppen av den andre. Velgere har det gjerne med å flokke seg rundt sine styresmakter og sine ledere i slike tider.

Derfor skal en ikke se bort i fra at det kan gi Ap et lite løft på målingene i neste måned. Samtidig er opinionspåvirkningen selvsagt veldig avhengig av hvordan dette utvikler seg. Inntreffer helsedirektoratets skrekkscenarier om 1,2 millioner nordmenn smittet og 13 000 døde, så blir det selvsagt noe helt annet enn om dette bare blåser over til å bli en vanlig, men litt kraftig influensa.

På den annen side er det grunn til å tro at Ap allerede har hentet ut mye av sitt "krisepotensial". Mine analyser viser at partiet har trendet negativt helt siden februar, og partiet må i så fall snu en trend.

Det er muligens makabert å si, men: Dette blir interessant å se!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar