fredag 17. april 2009

Ap ligger an til 60 mandater

Fylkeslederne i Ap spekulerer nå friskt over hva som bør skje hvis flertallet ryker den 14. september. Ap bikker under 30 på to målinger i dag, Røkke-saken påvirker opinionen i negativ retning. Snittet av de siste ti målingene gir partiet nå 31,9 prosent. Det er 0,8 prosentpoeng under valgresultatet fra 2005.

I anledning helgens landsmøte, har jeg tatt en titt på Ap-stillingen i våre 19 valgkretser. Situasjonen for Ap, slik jeg vurderer den, er akkurat nå følgende:

Oslo: 30,6 prosent. 6 mandater. Hadia Tajiks sistemandat er inne med uhyggelig tynn margin.

Akershus: 29,5 prosent. 5 mandater. Gorm Kjernlis femtemandat er ikke noe sikkert stikk, men ligger inne med OK margin for øyeblikket.

Østfold: 35,4 prosent. 4 mandater. Wenche Olsens sistemandat henger i en tynn tråd.

Hedmark: 44,9 prosent. 4 mandater inne med trygg margin.

Oppland: 43,4 prosent. 3 mandater sikkert inne. Min tidligere seminar-elev, Stine Renate Håheim, er oppe og lukter på det fjerde.

Buskerud: 35,2 prosent. 4 mandater. Uhyggelig spennende om Laila Gustavsens sistemandat. Høyres Anders Werp ligger side om side med henne.

Vestfold: 29,6 prosent. 2 mandater. Steinar Gullvåg har en god sjanse på å ta det tredje, men foreløpig blokkerer Frps sterke oppslutning dette.

Telemark: 37,4 prosent. 3 mandater. Men Sigvald O Hansens sistemandat er utsatt.

Aust-Agder: 27,4 prosent. 1 mandat. Line Vennesland kjemper om å ta et mandat til for Ap, men Frp ligger foreløpig inne med sistemandatet.

Vest-Agder: 22,9 prosent. 1 mandat. Odd Omland har visse sjanser til å ta sistemandat, men har dog et stykke opp.

Rogaland: 24,4 prosent. 3 mandater greit inne.

Hordaland: 26,9 prosent. 4 mandater. God margin. Magne Rommetveit har muligheter på et femte, men er avhengig av at Ap vokser en del.

Sogn og Fjordane: 28,9 prosent. 2 mandater. Tor Bremer sitter på sistemandatet, men har grei margin ned.

Møre og Romsdal: 26,4 prosent. 3 mandater. Parteits tredje mandat (Tove-Lise Torve) er meget utrygt.

Sør-Trøndelag: 37,9 prosent. 4 mandater. Eva Kristin Hansen ikke sikker, men foreløpig har hun noe margin.

Nord-Trøndelag: 38,9 prosent. 3 mandater. Susanne Bratli ligger utsatt til.

Nordland: 35,4 prosent. 3 mandater. Lillian Hansen kjemper om å ta et fjerde.

Troms: 32,4 prosent. 3 mandater. Ser greit ut, Ap og Frp deler Troms mellom seg.

Finnmark: 38,9 prosent. 2 mandater. Aps nr 3, Ingalill Olsen, fighter intenst med Frp, SV og Høyre om sistemandatet i fylket.


Konklusjon:
Ap holder i dag en rekke utsatte mandater, og det skal små velgerforskyninger i negativ retning til før flere av disse mandatene ryker. På den annen side har partiet også gode angrepsmulihgeter i flere fylker. Så greier partiet å snu den noe negative trenden man for øyeblikket er inne i, så er det gode muligheter for noen nye mandater. Dette betyr at forskjellen mellom et valgresulat på 30 og et resultat på 34, vil bli meget stor i antall mandater.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar