torsdag 5. februar 2009

Ulovlig å gjøre lekser

Utdanningsdirektøren i Hordaland, Kjellbjørg Lunde, oppfordrer skolebarna til ikke å gjøre leksene sine. Det blir som en radiosjef som oppfordrer lytterne til ikke å høre på radio. Slike folk bør vel trekke seg eller sparkes?

I et intervju med Bergens Tidende hevder utdanningsdirektøren og SV-veteranen Lunde at ”skolene overlater for stor del av læringsarbeidet til elevene og foreldre”. Lunde ønsker m.a.o. å pulverisere elevenes ansvar for sin egen læring og foreldrenes ansvar for oppfølging av sine barn. Det er fryktelig skremmende at Hordalands utdanningsdirektør ikke har forstått at læring er noe som foregår kontinuerlig. Og det er ille at Hordaland har en utdanningsdirektør som indirekte oppfordrer skolebarn til å la vær og gjøre leksene.

Lunde forfekter den sosialistiske drømmen. Drømmen om at alle barn (og voksne) skal være så like som mulig. I en slik drøm er det staten som skal ta vare på deg og passe på deg fra du fødes til du går i graven. Du skal fødes på et statlig sykehus. Du skal helst gå i en statlig barnehage, så mange timer som mulig hver dag. Du skal gå på en heldags statlig skole. Du skal helst utøve yrket ditt i staten. Du skal tilbringe dine siste leveår på en statlig pleieinstitusjon. Og du skal begraves i en statlig kirke.

For de av oss som har andre drømmer enn dette, og som mener at dette er mer å betrakte som et mareritt, så blir man redd av de tankene som Lunde forfekter. Fordi de viser en så åpenbar mistillit og mangel på tiltro til det enkelte barn og det enkelte menneske.

Derfor bør Hordalands innbyggere, og alle vi andre, stå kraftfullt opp i mot dette. Vi bør ikke finne oss i å ha en utdanningsdirektør som nekter foreldre å følge opp det skolearbeidet som barna deres gjør. Vi bør ikke finne oss i å ha en utdanningsdirektør som oppfordrer elever til ikke å gjøre lekser.

Kjellbjørg Lunde bør trekke seg. Eller få sparken.

3 kommentarer:

 1. Syns du virkelig barna skal gjer lekser???? Det er respektløst at barn skal gjer heimelekser. Kva er det godt for????? Det hjalp ikkje meg ihvertfall.Hadde komt meg betre igjennom skulegangen utan.Ikkje alle foreldre kan stille opp og hjelpe barn. Eg sleit med dette som barn. Syns heller dei kan ha en time lenger på skolen. Lekser gjør bare at barna blir skuleleide. Kvifor skal ikkje barna vere feridg med skuledagen når klokka ringer ut??? Hadde vi godtatt å ta med jobb heim kvar dag samme kva yrke vi hadde??? NEI!!
  Eg stemmer imot heimelekser!!
  Ha ei god helg!

  SvarSlett
 2. Ja, jeg synes at barn skal gjøre lekser. Skoledagen er mer enn lang nok som den er - barndommen bør ikke instiutsjonaliseres mer nå!

  Foreldre har et ansvar for å følge opp barna sine. Dette foreldreansvaret må ikke pulveriseres. At noen foreldre ikke kan/vil følge opp, bør ikke forhindre at andre foreldre følger opp.

  Læringsprosess er noe som foregår kontinuerlig. De som tror at læring bare foregår på skolen, har etter mitt skjønn misforstått noe grunnleggende.

  God helg til deg og!

  SvarSlett
 3. Klart at vi foreldre har ansvar i å følgje opp barna vår. Og dei fleste foreldre gjer det. Men det handla om at barna skal få vere barn opp i alt. At for mykje plikt ting og for lite fritid er ikkje bra for barna. Barn lærer av å få vere saman med familien også. Barn lærer av å få friheit til å leike og utforske. Istaden for må dei bruke den korte stunda dei har om ettermiddagen til å gjer heimelekse. Det er respektløst syns eg. Mot barna. Mange barn har foreldre som jobbar ofte til 17/18 om kvelden og også lenger. Dei barna må kansje gjer lekser i den tida. Det er for seint syns eg for barna. Då er dei trøtte og slitne. Ikkje alle barn har forelre som jobbar frå 9-16. Det er ikkje snakk om å ikkje ville ta ansvar. Det er for naivt å tenke. Det handla om å klare. Dei barna som har foreldre som må jobbe seint blir taparar her.Og kva blir igjen av fritid saman med familien då?
  Ha ei fin veke.
  Vi skal nyte vinterferien iallefall :)

  SvarSlett