torsdag 11. juni 2009

Nye partiledere - noen spekulasjoner

I forkant av stortingsvalget kan en drodle litt over hvilke partiledere som kommer til å trekke seg i neste periode. Dette er mine vurderinger:

Ap: Jens Stoltenberg har sittet en god stund nå, og jeg tipper at han vil gå av i løpet av perioden. Tidlig (2010) hvis Ap gjør det svakt, sent i perioden (2012) hvis Ap gjør det godt. Da er det antagelig duket for Jonas Gahr Støre, med Trond Giske som en mulig utfordrer. Egentlig burde det stå en kvinne for tur, men Helga Pedersen har antagelig surret vekk muligheten allerede.

SV: Et resultatat på 6-7 prosent, slik det ligger an nå, vil få det til å murre i partirekkene. Halvorsens posisjon er dog sterk, så hun velger nok helt selv tidspunktet for sin egen avgang. Men en rekke SV-ere er bitre på hennes lederstil, Helen Bjørnøy og Øystein Djupedal er et par av dem som har fått erfare at hun ikke er fullt så trivelig intern som hun framstår på TV. Hun vil nok selv ha Solhjell, evt. Holmås som sin etterfølger, men Audun Lysbakken vil seile opp hvis SV trenger venstredreining.

SP: Liv Signe Navarsete fortsetter ut denne perioden, med mindre helsa skulle svikte mer enn den allerede gjør.

KrF: Dagfinn Høybråten tåler nok et svakt resultat til, før han må ha framgang. Dvs. at lokalvalget i 2011 må gi et annet KrF-nivå enn det svake sekstallet man ligger på nå. Jeg ser kun en mulig arvtaker - og det er Knut Arild Hariede. Hverken Dagrun Eriksen eller Inger Lise Hansen tror jeg har det formatet som skal til.

Venstre: Lars Sponheim har bidratt til å stabilisere Venstre over sperregrensen. Han sitter så lenge han vil, men tviler på om han vil noe særlig mer enn et par år til. Da er det nok antagelig duket for Trine Skei Grande, men Ola Elvestuen kan kanskje komme opp som en utfordrer.

Høyre: Tror løpet er kjørt for Erna Solberg med et resultat på 15 eller under. I så fall ligger nok Børge Brende nærmest. Kan ikke helt utelukke Kristin Clemet eller Per Kristian Foss heller. Det er nok for tidlig for Torbjørn Røe Isaksen og Ine Marie Eriksen Søreide - de må nok gjøre opp om dette om ca ti år.

Frp: Siv Jensen sitter fjellstøtt.

Hva tror du ? Hvem er sikre og hvem ryker?

4 kommentarer:

 1. I Høyre kommer det et skifte om partiet ikke kommer i regjering. Og da er nok Brende uaktuell siden han ikke sitter på Stortinget. Men jeg vil tro de tenker en overgangsløsning, og da går mitt tips på Per-Kristian Foss. Høyresiden i Høyre kan selvsagt prøve på et opprør, men de har ingen sterke lederkandidater, spesielt siden partilederen må sitte på Stortinget.

  Jeg tror ikke Kristin Halvorsen gir seg i kommende periode, uavhengig av om det blir rødgrønt flertall eller ikke. Og jeg tror hun også vet at det blir et helvete når hun trekker seg, Solhjell mot Lysbakken er en kamp om partiets sjel og fremtid. Solhjell holdt tross alt på å tape kampen som nestleder mot en helt uprofilert kandidat. Og om regjeringsmakten ryker, og Solhjell ikke blir valgt inn så vil hun neppe gi seg og overgi makten til Lysbakken.

  I Sp kan det bli en lederstrid, men neppe før etter et eventuelt dårlig lokalvalg. Jeg mener at ledelsen er for langt til venstre i forhold til velgermassen og det er fullt mulig at det vil bli et ønske om å trekke partiet mot sentrum igjen.

  Høybråten sitter til Hareide føler seg klar, et valg nedpå 5-tallet vil gjøre at byttet kan komme fort. Men det spørs jo også på om Hareide kommer seg inn på Stortinget.

  Sponheim har knust alle sine kronprinser, og jeg er fortsatt ikke sikker på at han kommer til å gi seg kommende periode. Han ser nok gjerne seg selv som finansminister eller til og med statsminister. Så det kan godt hende han har tålmodighet til å gå for valget i 2013. Trine Schei Grande kan bli en overgangsleder, men jeg har vanskelig for at hun har evnene i vår tabloide verden til å ta over. Elvestuen og Raja ønsker nok begge at Sponheim skal sitte ut perioden slik at de får bygget seg opp med en periode på Stortinget (om noen av de kommer inn vel å merke). Dagens stortingsgruppe er jo blottet for aktuelle kandidater og det er jo rene pensjonisttreffet. Og Venstre satser jo ikke akkurat ungt ved dette valget heller.

  Mest sannsynlig fortsetter Stoltenberg som statsminister og det kan jo hende han tar en Gro og går av som partileder. Men hvem skal ta over? Det er unaturlig å la en utenriksminister ta over som partileder, og jeg tviler sterkt på at Stoltenberg ønsker å dele makten med Giske. Jeg vil mest tro at han fortsetter hele perioden, eventuelt at Støre vil få et annet departement i den neste Stoltenberg regjeringa og tar over som partileder i løpet av perioden.

  Frp blir det ingen lederkamp i, selvom de skulle falle under valgresultatet fra 4 år siden.

  SvarSlett
 2. Jens er jo bare 50 år, men....

  Støre er nok en god kandidat, men han er kanskje ikke Ap nok? Ja, hva står han egentlig for, bortsatt fra stil og en fast klype som leder?

  Solber er nok ferdig uten et knallresultat.

  Sponheim kan holde det gående. Skei Grand er grei, men litt grå, kanskje.

  SvarSlett
 3. Verdikonservativ12. juni 2009 kl. 08:35

  Jeg ser i dagens måling i Aftenposten at Sp nå ligger på 4,7. Hvis de faller under sperregrensen og ender opp med 2-3 mandater vil Navarsete uansett måtte gå. Borten Moe er vel den eneste ralistiske arvetakeren. En politiker som jeg tror er noe mer borgerlig orientert, og som på noe sikt kan bidra til å løse opp bindingene mot Ap.

  Med tanke på den uavbrudte og kontinuerlige befolkningsstrømmen fra distriktene, og det faktum at dette partiet aldri har klart å få noe fotfeste i byene, vil Sp uansett til slutt bevege seg over sperregrensen. Det er bare spørsmål om når. Hvis det ikke skjer i år, vil det skje i 2013.

  SvarSlett
 4. Erna Solberg burde (med tanke på høstens valg) blitt erstattet på siste landsmøte. Partiet har folk med større velgerapell i sine rekker. Totalt blottet for karisma og (gjesp) kjedelig og lite engasjerende å høre på. Foss hadde vært en bedre løsning og det hadde nok gjenspeilet seg på meningsmålingene. Synd ikke landsmøtet tok konsekvensene av å ha en leder uten velgerapell. At vi dessverre må leve med de rød-grønne i 4 nye år har de seg selv å takke. Heldigvis har partiet flere unge, kommende stjerner med utstråling.
  Siv Jensen sitter trygt og en 50 årig Jens, vel, alderen er i hvertfall ingen hindring

  SvarSlett