torsdag 10. desember 2009

Fredsprisvinneren forsvarte sine kriger

Fredsprisvinner Barack Obama leverte et varmt forsvar for sine kriger under sin Nobel-tale i dag. Budskapet var, kort oppsummert: Vi kjører på med krig og håper på fred.

Dermed ble det paradoksale og egentlig helt vanvittige ved denne fredspristildelingen understreket så mye som det er mulig å understreke noe. Obama får gjerne skryt for sin retorikk - i norske medier er hyllesten som alltid panegyrisk og klam. Men en politiker skal måles på det han eller hun gjør - ikke det som blir sagt. Og det var på mange måter idealisten Obama som ble tildelt denne fredsprisen på budskapet om forandring, tro og håp. Men det var en annen Obama som kom til Oslo og som talte. Fortsatt var det noen doser med tro og håp i talen (glemte han kjærlighet..?), men det var mest krig. Og et forsvar for krig.

At en fredspris blir brukt til å støtte opp om krig, er for meg det stikk motsatte av hva en slik pris er ment for. Derfor har fredsprisen mistet mye av sin verdi gjennom denne helt uforståelige tildelingen. Obamas tale tydeliggjorde dette gigantiske feilgrepet.

Dessverre.

10 kommentarer:

  1. Helt enig med deg, jeg syns det er ganske kleint at han i det hele tatt tar i mot prisen, han virker både i oppførsel og tale nesten litt pinlig berørt av hele greia. Det virker helt tydelig som han skjønner, og er enig i, kritikken som kommer mot tildelingen. Det at han gjør besøket så kort som han overhodet greier, tyder også på at dette ikke har helt den effekten man hadde ønsket seg av en fredsprisvinner.

    Han er ydmyk, og takknemlig ja. Men en verdig vinner er han ikke, det er for tidlig. Han skulle fått tid til å sette handling bak ordene sine.

    SvarSlett
  2. Mariann: Jøss, jeg trodde at jeg var den eneste som synes dette er pinlige greier. Så er vi altså i det minste to...:-)

    Off topic, men jeg har visst en hel del å lære av deg ift. hvordan man skaffer seg blogglesere...

    SvarSlett
  3. Jeg er hekt uenig med deg. Les Nobels testament og sett deg mer inn i hva Obama faktisk har utrettet og iverksatt.....og, når du gjør det sistnevnte, så glem ikke at han er president i USA og ikke i lille Norge...og, at han har mer utfordringer både nasjonalt og internasjonalt enn mange andre tidl presidenter. Noen ganger må krig til for å skape balanse og fred på sikt. Sjekk historien......
    Og, som han selv sa....vi kommer neppe til å oppleve fred i vår levetid. Han har skapt håp i verden, bidratt til et nytt klima for USA sin rolle i forhold til andre land, Russland ikke minst. Kan virke som små skritt...men, slik skiller internasjonal politikk seg klart fra norsk....ting tar tid!

    SvarSlett
  4. Obamas resultater er meget små i forhold til de forventningene han fyrte opp før valget. Han skulle bl.a. ordne opp i Midt-Østen. Hva har skjedd der...?
    Og han sitter dønn fast i Afganistan-gjørma.
    Ved å skape håp som aldri blir innfridd, tror jeg det kun fører til irritasjon og frustrasjon. Det kan gjøre alt bare enda verre.

    Oppslutingen om Obama faller allerede som en stein i USA, i alle grupper. De har vel forstått at Obama ikke var noe mer enn en ordinær politiker, han heller..

    SvarSlett
  5. Anne-Karin Kolstad10. desember 2009 kl. 21:18

    Hvor stor andel av amerikanerne mener du er opptatt av utenrikspolitikk og som faktisk følger med på annet enn det som skjer i eget land? Sitter han fast i Afghanistan-gjørma...jeg er uenig...ting tar bare litt mer tid. Amerikanske og britiske styrker kjemper også en kamp mot opiumproduksjonen som er tung.....det har resultert i at opiumproduksjonen i Afghanistan har sunket med 30% de siste 2 årene....det er viktig, særlig fordi dette er finansieringsgrunnlaget for terrornettverkene. Ut av Irak mener jeg han skal. Han får rydde opp etter Bush her. Ellers har han utrettet en god del hjemme....

    SvarSlett
  6. Det her har vært en stor dag for George Bush, hvem hadde trodd at nobelkomiteen og sosialdemokratiske politikere, fredsbevegelse og media skulle hylle hans utenrikspolitiske tankegang.

    Det er spennende at Obama sier at USA skal fortsette med den tradisjon de har de siste seks tiår. Det vil si at USA kan gå til krig når deres interesser eller sikkerhet tilsier det. Det var det Bush var så tydelig på etter 9/11 og det er interessant at Obama legger seg så tett opptil den holdningen.

    Han går også lengere enn Bush i forhold til å åpne for makt for å fjerne brutale diktatorer som begår overgrep mot egen befolkning. Det er ikke like overraskende siden demokratene ofte har inntatt denne holdningen historisk. Det står dog litt i kontrast til det han sa når han holdt sin Afghanistan-tale, om at USA ikke skulle drive med nasjonsbygning i Afghanistan. Men det er nok mer nasjonalt press som står for den holdningen ikke gjelder i Afghanistan.

    At Nobelkomiteen ikke forstår hva Obama står for, og hvordan USA ser på verden er overraskende. Og at media gjennom sine enorme mengder artikler og timer med overføring ikke har gått inn i substansen i talen er kanskje ikke like overraskende - men uansett skuffende.

    SvarSlett
  7. Det er vel begrenset hva en president skal kunne klare å gjennomføre på under et år? I alle fall når det er nesten et økonomisk sammenbrudd osv. Bygge stein for stein osv.

    Ikke at jeg er uenig i at prisen bærer mer preg over at Jagland hadde lyst å hilse på Obama enn at den er delt ut til riktig person.

    Men la oss håpe at han gjør seg fortjent i løpet av de neste åtte år.

    SvarSlett
  8. Anne-Karin: Ingen lands velgere er særlig opptatt av utenrikspolitikk. Hvor viktig var f.eks utenrikspolitikken i den norske valgkampen..?

    Bigboyen: Nei, jeg er rett og slett pinlig berørt og flau over den norske Obama-mediedekningen. Det virker som alle journalister har plutselig har glemt sitt viktigste samfunnsoppdrag, nemlig å være kritiske til makt og maktpersoner. I stedet hengir man seg pubertal hvining - som om presidenten var en slags popstjerne.

    Anonym: Ja, la oss håpe at det ikke blir med håpet...

    SvarSlett
  9. I rettferdighetens navn skal det sies at Obama har tatt en del bra initiativ. Bl.a. legge "våpenskjoldet" på is, atomnedrustning etc.

    Ellers er jeg for en gangs skyld helt enig med deg.

    SvarSlett
  10. Jeg mener Obama har rett i at væpnet intervensjon kan være nødvendig for å oppnå fred på sikt. Som han påpekte i talen; Det måtte våpen til for å stoppe Hitler.

    Problemet for Nobelkomitéen er imidlertid at prisen skal gis i henhold til giverens ånd og formuleringene i testamentet. Der står det bla at den skal gis til den som har virket mest for menneskeheten I DET FORLØPNE ÅR. Fristen for begrunnede forslag var 1. februar 2009. Da hadde Obama vært president i 11 dager.

    SvarSlett