onsdag 15. september 2010

Kommunevalget

For en måned siden laget jeg en landsprognose for kommunevalget, basert på augustmålingene og omregnet til kommunetall. Nå har Landslaget for lokalaviser publisert en kommunemåling, utført av Norfakta. Jeg måtte nesten gni meg i øynene da jeg så tallene. For de er så godt som prikk like mine tall. Det betyr ikke at disse nivåene er "fasiten" på hvor lokalvelgerpreferansene ligger hen pt. Men det betyr at vi nok er inne på noe.

La oss tenke oss at dette ble valgresultatet om ett år. Hvordan ville det bli tolket?

Rødt: Et resultat i sjiktet 1,5-2 kan ikke det tidligere RV si seg fornøyd med. Målet må være å bikke 2-tallet slik at det kan vises til framgang fra 07-valget (1,9).

SV: Med resultat langt nede på 5-tallet, vil kritikerne av SVs regjeringsdeltakelse få mer vann på mølla. Det kan være nok til at partiet finner det for godt å trekke seg ut av regjeringen, slikke sår og bygge seg opp mot 2013 i opposisjon. Samtidig virker Kristin Halvorsen og co så maktsugne at det ikke kan utelukkes at de vil sitte bundet til regjeringsmasten uansett lokalvalgsresultat. Men et mulig nært forestående lederskifte fra Halvorsen til Lysbakken vil gjøre en regjeringsretrett lettere.

Ap: Oppnår det dominerende regjeringspartiet et lokalvalg i sjiktet 26-28, så vil det være tilbakegang fra 07 (29,6). Men vær oppmerksom på at vi må helt tilbake til 1995 for å finne et lokalvalg der Ap var over 30. I det perspektivet kan partiets politikere trøste seg med at "vi ligger ganske stabilt". Men uansett: Godt under 30 er svakt til Ap å være.  

Sp: 6 prosent vil være en veritabel skuffelse for "ordførerpartiet". Det kan også skape mer intern misnøye med det regjeringsprosjektet man deltar i. Det vil likevel overraske meg om Sp er det første partiet som bryter ut.

KrF: Oppnår KrF et valg rundt 5+, så tror jeg faktisk at en hel del i partiet vil være brukbart fornøyd. Enda så rart det kan høres ut. Fordi det vil være et tegn på at man har stabilisert oppslutningen fra bunnvalget i 2009. Men 5 vil være partiets svakeste lokalvalg noensinne. 

Venstre: Jeg tror partiet kommer til å være meget fornnøyd med 5-5,5. Selv om det vil være en liten  tilbakegang fra 07 (5,6). Et slikt resultat vil være en inspirasjon i arbeidet med å komme seg over sperregrensen i 2013.

Høyre: Får Norges nest eldste parti et resulatet på 27-28 prosent, så vil jubelen stå i taket i Høyres hus. Selv ikke i glansdagene på 80-tallet, oppnådde partiet mer enn 25,9 på det beste ved lokalvalg (1983). (Derimot fikk partiet hele 29,2 i 1979). Partiet er nok nå noe i nærheten av fullt mobilisert, så det neste året vil bli et forsøk på å forsvare de velgerskansene man tilsynelatende har erobret.

Frp: 18-19 prosent vil være partiets beste lokalvalg noensinne. Slik sett vil nok en del i Frp si seg ok fornøyd. Men samtidig risikerer man med et slikt valg å bli stilt enda mer i skyggen av Høyre, noe som kan gjøre det vanskelig å bli jevnbyrdige inn mot 2013. Og noenlunde jevnbyrdighet kan nok bli en viktig forustetning for en blå regjering. Skulle H bli markant større, så kan regjeringsutfallet i 2013 fort bli en ren H-regjering.  

    

         

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar