Stavanger Aftenblad-journalisten Hanne Tenfjord Skodje ringte meg i går. Hun hadde bl.a. lest min augustanalyse og ønsket mine synspunkter på om det vi nå ser er en høyrebølge eller en boble. Saken står på trykk i avisen i dag. Min tidligere foreleser, Hanne Marthe Narud, er også intervjuet. Nedenfor kan du lese hva jeg er sitert på.
Hva tror du - er det snakk om en bølge eller en boble? Skriv gjerne din mening i kommentarfeltet.
Statsviter og valganalytiker, Svein Tore Marthinsen, mener resultatet av kommunevalget neste år kan bli
blåere enn på lenge.
– Oppgangen må vare lenger enn ett år for å kunne kalles en bølge, men tegnene er absolutt til
stede. Høyre og Frp har aldri vært større sammen enn de er i dag.
– Hvis vi legger nasjonale tall til grunn, og ser mot kommunevalget, ligger det an til å bli et katastrofevalg for de rød-grønne og et brakvalg for Høyre. Høyre har historisk sett gjort det bedre i kommunevalg enn i stortingsvalg. Dermed ser det enda lysere ut, sier Marthinsen.
BEDRE I DISTRIKTENE: Svein Tore Marthinsen har sett på partienes distriktsoppslutning ved valget i
2009, og fant at Høyre økte mest i sine tradisjonelt svakeste områder – distriktene.
– Høyre gikk relativt sett mest fram i fylker der partiet historisk sett har vært dårligst, som i Oppland,
Telemark, Nordland og Troms. Det kan tolkes som et tegn på at framgangen er bred, og dermed mer en bølge enn en boble.
Ifølge Marthinsens analyser, som bygger på meningsmålinger og valghistorikk, kan åtte av de ti største byene bli blå etter kommunevalget.
- Sandnes, Stavanger, Drammen, Kristiansand og Bergen er rimelig sikre, mener han. Også i Oslo og Fredrikstad har de borgerlige et godt tak. Tromsø og Sarpsborg ser røde ut, mens Trondheim akkurat nå er på vippen.
– Det kan bli en utfordring for Høyre i Stavanger å erstatte Leif Johan Sevland. Men uansett hvem som blir ordførerkandidat, tror jeg Stavanger forblir blå.
Først og fremst må det presiseres at vi har hatt en høyrebølge helt siden 1981. De to blå partiene har nemlig vokst samlet ved de fleste valg siden da. I 2009 passerte H+Frp for første gang 40%.
SvarSlettJeg deler dine tanker om at vi nå snakker om en Høyrebølge. (Stor H for partiet Høyre.) Det kommer av en kombinasjon mellom at partiet er størst i sine bastioner (Oslo+Akershus og Vestlandet), samt at det Høyre styrkes i distrikter og ensidige industribygder. (Se f.ex. Odda http://www.hardanger-folkeblad.no/hfnyhende/odda/article5293747.ece )
Takk for presisering.
SvarSlettMen du tar feil vedrørende kontinuerlig vekst siden 1981. For både ved valget i 1993 og 1997 hadde de to blå partiene en samlet oppslutning på under 30 prosent.
Det interessante er at ser man på sosial posisjon, så vokser Høyre bare når det når ut over den mannlige middelklassen i privat sektor i eller nær de større byene. Enten partiet gjør det godt eller dårlig totalt sett, så er tilslutningen fra nevnte grupper omtrent konstant.
SvarSlettNår Høyre gjør det bra er det kvinner, folk av begge kjønn i distriktene, og personer ansatt i offentlig sektor som utgjør "de nye".
Sett fra en sosiologisk synsvinkel er dette "det nye Høyre" i Norge - skjønt "ny": det var større tilslutning fra disse som utgjorde Høyrebølgen også for tretti år siden.