mandag 20. september 2010

Interessant läge i Sverige

På min Aftenposten-blogg har jeg nå lagt ut noen tanker om gårsdagens svenske valg. Sverigedemokratenes frammarsj vekker avsky hos mange. Jeg tror den type reaksjoner bare styrker dem.

I all beskjedenhet synes jeg at jeg traff brukbart på mine valgtips på fredag. Selv om jeg bommet på Allianse-flertall. I tillegg er det selvsagt en ekstra bonus å slå Jan Arild Snoen...

Oppdatert: P4-nyhetene gjorde et intervju med meg om høyrepartiers frammarsj i lys av Sverige-valget.

4 kommentarer:

 1. Jeg er enig i de fleste synspunktene du kommer med her, men jeg tror Mona Sahlin leder S også ved neste valg. Den vanskelige parlamentariske situasjonen Alliansen må hanskes med, kombinert med en mer generell regjeringsslitasje kan gjøre at S nokså passive kan "vente seg i form". Å beholde lederen kan være klokt med en slik strategi. Høyres framgang i Norge, med Erna Solberg fortsatt ved roret, er en åpenbar parallell.

  SvarSlett
 2. Nok selvskryt - det er jeg som er mester i det :-) Jeg må visst minne deg om at jeg knuste deg - og samtlige meningsmålere - i det norske valget i 2009.
  http://www.minerva.as/2009/09/18/selvskryt-kap-13/

  SvarSlett
 3. MG: S bør ha gode sjanser til å vinne valget i 2014. Men jeg tror det blir uten Sahlin ved roret. Hun har gjort sitt.

  Snoen: Det gjelder å leve i nuet. Og ikke tenke på all denne snøen som falt i fjor..

  SvarSlett
 4. Jeg vet ikke om du som er så interessert i valgordninger har sett på dette:

  Matematikprofessorn Svante Linusson säger att alliansen mycket väl kan få flest röster i landet men inte egen majoritet.
  - Det svenska valsystemet är inte proportionerligt. Problemet är att partier kan ha fått för många mandat redan bland de fasta mandaten. De delas ut så proportionerligt som möjligt enligt det lokala valresultatet, men det blir rätt grova avrundningsfel på flera håll. När man gjorde systemet hade det alltid varit fem partier, nu har vi åtta. Därför måste vi ändra vallagen, säger han.

  http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2144502/professorn-vi-maste-andra-i-vallagen

  SvarSlett