søndag 15. august 2010

Prognose kommunevalget

Det er til nå i august blitt publisert fire nasjonale meningsmålinger. Når jeg legger gjennomsnittet av dem til grunn, og regner dem om til lokalvalgstall, kommer jeg ut med følgende prognose (avrundet til nærmeste prosent):
Rødt 2
SV 5
Ap 26
Sp 6
KrF 5
V 5
H 28
Frp 19
Andre 4

Som vi ser, ligger faktisk Høyre an til å bli Norges største kommuneparti. Blir dette noe i nærheten av valgresultatet om ett år, så vil det være en fullstendig fiasko for regjeringspartiene. Jeg har ikke brutt ned tallene på enkeltkommuner. Men ut i fra den nasjonale trenden, så er min vurdering nå at de rødgrønne nesten kan glemme Bergen, Stavanger, Kristiansand, Sandnes og Drammen. Også Oslo ser fryktelig tung ut å snu for dem.

Derimot burde de greie å forsvare Tromsø og Sarpsborg. Fredrikstad er også en rødgrønn mulighet, men jeg holder foreløpig en knapp på de borgerlige her. I Trondheim har de rødgrønne fremdeles et favorittstempel. Men slår den nasjonale trenden inn her, parallelt med at velgerne straffer Ottervik og co for styringen lokalt, så kan man faktisk ikke se bort i fra et maktskifte i Norges gamle hovedstad.

Oppsmmuert innebærer dette at regjeringen nå har en kjempeutfordring hva gjelder å forsøke og redde valget. Riktignok legger om lag halvparten av velgerne mest vekt på lokale forhold når de stemmer. Like fullt er det da også om lag halvparten som i størst grad legger de nasjonale forholdene til grunn. I så måte risikerer mange lokale, rødgrønne politikere å bli feid ut av kommunestyrer og fylkesting p.g.a. misnøye med den rødgrønne regjeringen.

Skal vi gjette at det nå, på kort sikt, ligger noen budsjettlekkasjer av "godsaker" rett rundt hjørnet?  

  

4 kommentarer:

  1. Vet vi noe om det er partiforskjeller i om de stemmer utfra lokale forhold eller nasjonale forhold? F.eks så tror jeg Senterpartiet kan gjøre det omtrent som vanlig (8%) selvom de nasjonalt er i krise, mens Sv virker å være helt avhengig av nasjonal medvind for å gjøre det bra ved lokalvalg. Så jeg syns ikke det er utenkelig at Sp kommer opp mot 8, mens Sv faller videre og kanskje til og med under 5%.

    SvarSlett
  2. Interessant spørsmål. Jeg har ikke sett slike partivise tall. Men generelt legger velgere i små kommuner mer vekt på lokale forhold enn velgere i store.
    Åpenbart sliter særlig Frp og Ap med mobilisering av sine velgere ved lokalvalg. Men også KrF og SV gjør normalt svakere lokalvalg. Sp, som du er inne på, og Høyre, i tillegg til Rødt, har derimot velgere som lettere lar seg mobilisere til begge valg.

    Jeg tror at misnøye med regjeringen denne gang også vil ramme Sp ved dette kommunevalget,og tipper pt. at de havner rundt 7, men blir ei heller overrasket om de havner nede på 6-tallet (som denne prognosen indikerer).

    SvarSlett
  3. Jeg tillater meg å minne om at en uke er en lang tid i politikken (Harold Wilson), og et år er en evighet. Å tale om en prognose for et valg som ligger over et år fram i tid kan kanskje synes noe i overkant ambisiøst? Eller?

    En projeksjon av veide tall basert på meningsmålinger, derimot, er vel hva det er?

    SvarSlett
  4. Ja, ett år er lang tid i politikk. Og mye både kan og vil skje. Det kan godt være at "projeksjon av veide tall basert på meningsmålinger" er noe mer presist (men noe overskriftsuvennlig..) Jeg mener dog at prognose, i en bred definisjon av begrepet, lar seg forsvare. Et synomym er f.eks. "utsikt".

    SvarSlett