søndag 12. september 2010

Kan sossarna redde valget?

Tirsdag og onsdag laget jeg denne forhåndanalysen av det svenske valget. Et valg som finner sted om nøyaktig en uke. Siden da har bildet forverret seg ytterligere for den rødgrønne blokken. Tallene ser skremmende lave ut, særlig sett med Sosialdemokratiske øyne. Det viktigste spørsmålet i valgkampinnspurten i Sverige nå er derfor: Hvor mye klarer Sosialdemokratene å mobilisere i sluttfasen?

Det som kan tale for at de kan klare en sluttspurt som kan skape ny spenning for valgutfallet, er at partiet har det beste valgkampapparatet. Et apparat som kommer til sin rett akkurat nå. Nå ringes og bankes det på i hundretusener av svenske hjem. Hjem der sossarne vet det bor folk hvor mange potensielt kan tenke seg å stemme på dem, men som er i tvil. Ikke mist gjelder det folk med lav utdanning, lav inntekt og ikke-vestlige innvandrere.

Det er helt avgjørende at S lykkes med å få mobilisert så mange som av disse, hvis ikke kommer dette valget til å ende med fullstendig fiasko for partiet som gjennom sin historie stort sett har gått fra valgsuksess til suksess. Kommer det noen målinger tidlig den kommende uken som kan vise til en liten framgang for S, så kan mediebildet de siste dagene komme til å snu fra "taper" til "comeback" både hva partileder Mona Sahlin og hele hennes parti gjelder. I motsatt fall vil taperstempelet som nå er i ferd med å festne seg, ytterligere aksellerere inn mot valgdagen.

Mitt tips er at S vil klare å snu dette noe og at de drar seg over 30-streken på valgdagen - kanskje opp mot 32-33. Men trolig må de helt opp mot ca 35 (selvsagt avhengig av de andre partienes oppslutning) for å ha håp om flertall sammen med sine koalisjonspartnere (35 trenger ikke være nok). Det tror jeg blir for langt fram.

Fremdeles holder jeg som mest sannsynlig at Sverigedemokratene kommer inn i Riksdagen og at den borgerlige Alliansen blir størst, men at de ikke klarer flertallet. Men et flertall kan også være innen rekkevidde.

Sverige går sju meget interessante, politiske dager i møte.   

4 kommentarer:

 1. Jeg mistenker at SD kommer til å bli utsatt for det samme som Frp ofte blir, en viss flukt på selve valgdagen, så jeg er ikke like sikker på at de kommer inn. Ellers synes jeg det er et demokratisk problem at media dekker valg som en sportsbegivenhet heller enn å se på de politiske sakene. Alle vil jo heie på "vinneren", og gode meningsmålinger fungerer til en viss grad selvforsterkende. Det er et tegn på at politikken kommer i bakleksa iht prosentpoengene.

  SvarSlett
 2. Eg spår at sossarna får ei fattig trøyst. At Mona Sahlin i sin tapartale kjem til å snakke om at sossarna snudde det på slutten, men at valkampen dessverre ikkje var lang nok. Eg trur at Sahlin & co lykkast med å få nokre veljarar opp av sofaen, men at gevinsten ikkje vil gi dei noko som helst uttelling politisk.

  Det går mot eit knallhardt oppgjer og ei skikkeleg sjølvransaking hos sossarna, der Mona Sahlin må lide seg gjennom fire år som menig riksdagsrepresentant. Jakta på leiarskapet som skal utfordre Reinfeldt om fire år startar om ei veke. Enten sossarna får 27 eller 33 prosentpoengs oppslutning neste søndag.

  @DagIdarJ

  SvarSlett
 3. Ronny K: Enig i at kåringen av vinnere og tapere ofte drukner selve politikken. Det kan tolkes som at media mangler ressurser/kompetanse til å gå inn i saksmateriene. Men det kan også ses som et uttrykk for at skillelinjene mellom partiene og regjeringsalternativene ikke er all verdens store.

  Dag Idar: Da er vi stort sett enige.

  SvarSlett
 4. Til Ronny K: Synest du har eit par gode poeng.

  Eg trur også at SD vil få seg ein nedtur i forhold til meiningsmålingane.

  Meiningsmålingar er gøy for nerdar, men øydeleggande for den politiske debatten i ein valkamp. I staden for å måtte svare for politiske saker må politikarane stadig svare for trendar på meiningsmålingane og dei må forhalde seg til kommentatorar.

  @DagIdarJ

  SvarSlett