fredag 24. desember 2021

Sterk venstreopposisjon


Rødt og SV ligger nå historisk høyt på målingene.


Med ordene «Nå er det alvor», innledet statsminister Jonas Gahr Støre en uke preget av forsterkede Korona-tiltak. Uken ble avrundet med tiltak for å møte en annen krise; strøm. En fellesnevner på deler av kritikken som har kommet for denne krisehåndteringen kan oppsummeres med Støres egne opposisjonsord rettet mot Solberg-regjeringen i sin tid: «For lite, for sent».

På den annen side er det også en del som mener tiltakene mot Korona går for langt. Så det er ikke på noen som helst måte enkelt å gjøre alle til lags, ja, bent fram er det vel dønn umulig. Men fester det seg et generelt inntrykk av at regjeringen er bakpå på begge fronter, så er det ikke bra med tanke på velgertillit.

Dette er mitt analysebrev nr 54 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. Du kan også gi et valgfritt beløp for å støtte mitt arbeid, men uten å abonnere


 Høyre er landets største
Målingene har fortsatt å gå i feil retning for regjeringen denne uken. Ap og Sp har samlet sett nå har under 35 prosents oppslutning i snitt på desember-målingene, en tilbakegang på over fem prosentpoeng siden valget. H er tilbake som landets største parti. Vi må tilbake til mars i år for å finne siste tidspunkt H hadde den tittelen. Frp og Sp kjemper om å være tredje størst, i øyeblikket ligger de side om side på rundt 11 prosent. V og «Andre» ligger stabilt rundt sitt valgresultat, mens MDG og KrF sliter og virker å ha nok med å holde seg over tre prosent. 

 

R

SV

Ap

Sp

MDG

KrF

V

H

Frp

Andre

Des 21

5,6

9,6

23,6

11,2

3,2

3,3

4,7

24,0

11,2

3,4

Valg 21

4,7

7,6

26,3

13,5

3,9

3,8

4,6

20,4

11,6

3,6

Differanse

+0,9

+2,0

-2,7

-2,3

-0,7

-0,5

+0,1

+3,6

-0,4

-0,2SV og Rødt flyr høyt
Noe av det mest interessante nå, er at opposisjonen til venstre for regjeringen rører på seg. SV ser nesten tosifret. Jeg måtte bla helt tilbake til desember 2005 i målearkivet for å finne en måned som var sterkere enn nivået de akkurat nå har inne. Rødt er på sin side i ferd med å få los på 6-tallet, aldri har vi hatt et sterkere parti til venstre for SV her til lands.

Både R og SV har kruttsterke lojalitetstall. Begge har lojalitet tett opp mot 80 prosent. Til SV å være er dette helt eksepsjonelt. Rødt er mer vant til høy lojalitet, men også for dem er dette glitrende. For øvrig drives SVs vekst særlig av overganger fra Ap. Det er nærmest en «velgerlov» som sier at når AP faller så stiger SV og vice versa. Rødts vekst ser ut til å være mer sammensatt. De plukker litt fra mange andre partier: Sp, Ap, H og MDG. I så måte virker SVs framgang, ut i fra bakgrunnstallene å bedømme, skjørere. SV er mer avhengig av at Ap fortsetter å slite. SVs framgang er først og fremst drevet fram av by-velgerne, mens Rødt går jevnere fram i hele landet.  

Faktorer som forklarer venstresideframgangen
Disse historisk sterke venstreside-tallene er vel verdt noen refleksjoner rundt mulige årsaker. Her må vi nok lete etter faktorer både av grunnleggende og temporær karakter. Underliggende tror jeg begge nyter godt av:
1.  Blå regjering i åtte år har skapt rom for en tydelig venstreopposisjon.
2. Sosial utjevning har seilt opp som viktig sak for velgerne. Det gagner begge partier.  
3. Aps problemer de senere årene har skapt vekstmuligheter til venstre.
4. Begge partier har jobbet godt med organisasjon, politikk og profilbygging de siste årene.
5. Strategiene deres fungerer.

Utfyller hverandre  
Er det virkelig plass til to partier på Tinget til venstre for Ap på sikt? Ta en titt på grafene under. De viser opinionsutviklingen de siste 16 årene. Framgangen for begge partier særlig de siste fem årene har kommet samtidig. Både SV og R har gått klart fram. Det kan tyde på at svaret er ja. Velgerne sendte begge inn med grupper av bra størrelse på Tinget i høst.   

 


SV og R utfyller hverandre. Faktisk ikke helt ulikt H og Frp på motsatt opposisjonsside. SV er på mange måter venstreopposisjonens ansvarlige storebror. Som har sittet med regjeringsmakt med Ap i åtte år, som var i nærheten av å ende opp i regjering igjen, men som nå i stedet er budsjettpartneren som Støre-regjeringen tyr til. Røde velgere som står mellom Ap og SV, som synes R blir for drøyt, men som synes Ap kan være for grått og kjedelig, har SV som et naturlig alternativ. Grønne velgere, ikke minst i storbyene, med venstresidepreferanser som anser V som for borgerlige og MDG som for ensaksorienterte og radikale, kan også finne SV som naturlige.

Vaktbikkja      
Rødt er SVs rampete lillebror. Og Stortingets vaktbikkje. Som taler makten i mot, driver systemkritikk, klinker til i duellene, drar på med de spenstige budsjettforslagene og den sterkeste retorikken. Enten det nå er snakk om billigere strøm til folket, fjerne frynsegoder til politikere eller hvordan rikingene bør tas hardere. Aller best personifisert av Mìmìr Kristjànsson som er høyt og lavt på de fleste debatt-fronter for tiden. Og i tillegg deltar i Farmen og gjør suksess som forfatter med ferske bøker av både egen mor og Jon Michelet.


 


Samtidig har Rødt opparbeidet seg en profil som peker ut over det opprørske. Der partileder Bjørnar Moxnes har gått foran og fått med seg dyktige folk inn på Tinget som Marie Sneve Martinussen, Seher Aydar, Tobias Lund og Sofie Marhaug. De skaper i sum en seriøs bredde som er et tegn på at R-oppturen de siste årene er noe langt mer enn et blaff. Også SV har en potent stortingsgruppe som setter sitt preg på samfunnsdebatten. Bak Audun Lysbakken finner vi sterke «kort» som Torgeir Fylkesnes, Kari Kaski, Kiristi Bergstø og Ingrid Fiskaa.  

Plass til begge
Solberg-regjeringen hadde i det meste av sin åtte-årsperiode lite opposisjon til høyre for seg. Støre-regjeringen har to partier i opposisjon til venstre for seg. Det er nok ett for mye, er det lett å tenke. Men slik tenker ikke velgerne nå. Tvert i mot.

Hvilket betyr at det kan være bra med plass til dem begge.   

  

 
Dette er mitt analysebrev nr 54 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. Du kan også gi et valgfritt beløp for å støtte mitt arbeid, men uten å abonnere


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar