torsdag 26. august 2021

Ryker Ap+Sp+SV-flertallet?

Økende miljøoppmerksomhet gir MDG framgang. Mens Sp faller. Det øker sjansen for at Ap+Sp+SV ikke får rent flertall.  


Klima og miljø har preget valgkampen til nå. Rapporten fra FNs klimapanel som ble lagt fram 9. august, og som ytterligere dokumenterte økende temperatur, høy forekomst av CO2 i atmosfæren og menneskeskapt påvirkning, har satt full fyr på miljø-debatten. Mange velgere hadde i utgangspunktet miljø som sin viktigste sak, i følge saksundersøkelsen Sentio gjorde for meg tidligere i år. Den økende oppmerksomheten de siste dagene kan bidra til at enda flere vil vektlegge dette temaet når de skal stemme.   

Dette er mitt analysebrev nr 34 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post.

MDG får mye av miljø-gevinsten
«Miljø-partiene» MDG, SV og V har på mange måter fått debatten på sin banehalvdel. Men kan de klare å utnytte dette momentet i form av økende oppslutning? Nedenfor har jeg sammenlignet oppslutningen om partiene på de nasjonale målingene som ble tatt opp før og etter 9. august. Jeg har utelatt målinger der opptaksperioden har vært både før og etter.    

 

R

SV

Ap

Sp

MDG

KrF

V

H

Frp

Andre

e. 9. aug.

4,3

8,8

23,3

14,0

6,3

4,1

4,2

21,1

9,3

5,7

f. 9. aug.

5,4

8,2

23,8

16,9

4,2

3,4

3,7

20,3

10,1

3,9


MDG løfter seg fra drøyt 4 til 6 prosent. Gir dette et godt bilde av opinionen, så kan løftet tolkes som et direkte resultat av klima-agendaen. MDG har den beste miljøpolitikken i mange velgeres øyne, har agendaen med seg og makter å formidle sitt budskap på en god måte. Et slikt valgresultat vil gi en stortingsgruppe på 11-12 representanter noe som vil være et meget kraftig gjennombrudd i norsk politikk.

Valgkretsmålingene etter 9. august viser imidlertid et noe mindre løft for MDG enn riksmålingene. Den sammenlagte landstendensen på disse målingene ser ut til å ligge rundt fem prosent for partiet. Det er neppe tvil om at MDG er i framgang, men spriket mellom riks og valgkrets sår tvil om hvor sterk framgangen er – vi trenger enda flere data. 

  




Drypper på SV og V
SV og V øker også noe. Klima-fokuset ser ut til å støtte opp under en fra før oppadgående tendens for dem begge. Det kan løfte V over sperregrensen og SV i nærheten av tosifret. Også KrF, H og «Andre» har bedre tall etter enn før 9. august, men dette kan neppe relateres til klima.   

Både R, Sp, Ap og Frp ser ut til å gjøre det svakere på riksmålingene etter 9. august. Men jeg legger merke til at særlig Ap og R har en sprekere tendens på valgkretsmålingene så også her spriker bildet. Miljø er uansett ikke noen god velgersak for Ap. Både MDG og SV har fortsatt en del tidligere Ap-velgere å hente når dette er valgkampens hovedsak.

Dette er mitt analysebrev nr 34 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post.


Hva skjer med Sp?
Bildet spriker nå også kraftig for Sp. Partiet har hatt alt fra 19 prosent på Opinion-målingen i forrige uke til 11 på Respons-målingen for VG/BT i går. Min tolkning av summen av alle målingene er at partiet er på nedtur, men det er et åpent spørsmål hvor sterk nedturen er. Jeg sverger ofte til gjennomsnitt, og både de siste riksmålingene og valgkretsmålingene antyder nå et nivå på rundt 14 prosent for partiet.

Skulle «sannheten» i stedet ligge en del lavere, så er det fare for en kollaps for Sp på oppløpssiden, noe som vil skape ny dynamikk inn i valgkampens sluttfase der partier som har tapt mye til Sp, som H, Frp og Ap, kan få muligheter til å hente en del av dem tilbake på tampen. Husk også at Sp som regel gjør det svakt blant forhåndsstemmerne og sterkt blant valgdagsstemmerne, så denne kampen kan da stå hele veien inn. Også de gamle «sentrumskameratene» KrF og V kan realisere en viss oppside hvis et worst case-scenario for Sp slår til. Jeg vil dog advare mot at vi trekker for raske konklusjoner på vegne av en enkeltmåling i går.           

Rødgrønt maktskifte avhengig av MDG eller R?
Hvis de nasjonale før 9. august-målingene legges til grunn, så har Ap+Sp+SV 92 mandater inne. Det er sju mer enn de 85 de trenger for å ha flertall. De tre partiene har stort sett hatt et stabilt flertall inne over lang tid. Men når etter 9. august-målingene legges inn som en forutsetning for mandatberegningen, så faller antallet deres til 83. Det betyr i så fall at flertallet borte.    

 

R

SV

Ap

Sp

MDG

KrF

V

H

Frp

e. 9. aug.

7

15

   43

25

11

7

7

   38

16

f. 9. aug.

10

14

44

34

8

3

2

38

18

   
Har de siste riksmålingene fanget en tendens som videreføres inn mot valgdagen, så kan et rødgrønt maktskifte komme til å bli helt avhengig av MDG eller Rødt. Det er et poeng som kan være en fordel for Høyre og de styrende i innspurten fordi det gjør de rødgrønne spenningene innad større og regjeringsalternativet deres enda mer uklart.  I øyeblikket er spørsmålet om Ap+Sp+SV får rent flertall kanskje det største spenningsmomentet ved valget.

Økt klima-oppmerksomhet kan gjøre regjeringsveien mer svingete for Støre og co.
     


Dette er mitt analysebrev nr 34 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar