fredag 14. mai 2021

Hva er Høyres prosjekt?

Høyre kan bli landets største parti for første gang på nesten 100 år. Men det redder neppe Erna Solbergs regjering.

 
22,7 viser Høyres snittall i mai. Blir dette valgresultatet, så vil det være en tilbakegang på drøyt to prosentpoeng målt mot 2017-valget. Et godt resultat, med tanke på at H har sittet med makten i åtte år. Men ikke godt nok til å beholde den.

Dette er et utdrag av mitt analysebrev nr 20 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. 


Høyre svinger i takt med pandemien
Høyre viste svært spreke tendenser etter valgseieren i 2017 og lå meget høyt i 2018, før det bar utforbakke i 2019. Lokalvalget var en stor skuffelse for partiet der man mistet makt en rekke steder. Deriblant Stavanger og Drammen som man hadde styrt lenge. Og H klarte ikke ta tilbake makten i Oslo og Bergen. Partiet var helt nede i 19 i februar i fjor, før det snudde i kjølvannet av Korona-utbruddet og H føk til værs helt opp mot 2018-nivået. Deretter pekte pilene nedover igjen fram mot nyttår, hvor nye mutasjoner, smitteutbrudd og nytt alvor i pandemien bidro til å sende partiet oppover.

De siste månedene har det atter buttet i mot. En skulle kanskje tro at hvis vaksineringen går så bra som mange håper i sommer, og gjenåpningen går etter planen, vil mange velgere bli fornøyd noe som vil virke gunstig inn på oppslutningen ved valget i september. Men empirien det siste året tyder på det motsatte; når det ser bedre ut med en viss «normalisering», så faller H. Når alvoret øker, så øker også H. 

Søreide overtar?

H har et bra nivå inne, men pilen peker i øyeblikket noe ned og det er lite som tyder på at det kan bli fortsatt borgerlig flertall. Selv om det er et lyspunkt for H at regjeringspartnerne KrF og V har hevet seg de siste ukene og nærmer seg sperren.

Erna Solbergs regjeringsprosjekt kan være ved veis ende. I så fall tror jeg det også blir et spørsmål om Solberg vil tre til side som partileder og la en annen bygge seg opp som partiets nye leder og statsministerkandidat inn mot valgene i 2023 og 2025. Ine Marie Eriksen Søreide er mitt tips. Men Tina Bru er også en bra kandidat. Henrik Asheim er et tredje mulig navn. Jan Tore Sanner nevnes også, jeg har liten tro på at det vil skje.

Skal Høyre gjøre det ovennevnte scenario til skamme, så må landsmøtet meisle ut en politikk og strategi som peker framover. Fram mot det partiet og en eventuell borgerlig regjering skal få til i tiden som kommer. Det holder ikke å gå til valg på skatter man har lettet på, veier man bygger, kommuner man har slått sammen og en ganske populær statsminister. Her melder nøkkelspørsmålet seg: Hva skal være Høyres prosjekt nå? Ut over trygg styring. Svaret framstår uklart. Det er mulig det blir noe klarere etter helgen.    

Blir spørsmålet stående ubesvart, så blir det fire år i opposisjon for H. 


Dette er et utdrag av mitt analysebrev nr 20 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar