fredag 21. mai 2021

Venstresiden eier utjevning

Eierskapet i de fire viktigste sakene miljø, utjevning, skole og distrikt er i hovedsak på rødgrønne hender.        


I november i fjor presenterte jeg en Sentio-undersøkelse der velgerne sa sin mening om hvilke partier som har den beste politikken i ulike saker. Svarene indikerte at MDG dominerer miljøsaken. Det gjør partiet fortsatt, i følge ferske tall som samme byrå har innhentet for meg i perioden 11. – 16. mai. Utvalget består av 1 000 personer som er vektet for å gjenspeile befolkningen både mht. kjønn, alder og geografi      

Miljø-saken ble rangert som viktigst av flest velgere i en undersøkelse i april. 29 prosent svarer nå at MDG har landets beste miljøpolitikk. Det er en liten nedgang fra november, men likevel et stabilt, høyt nivå. Og godt over 2017-nivået da valgundersøkelsen viste at 20 prosent mente MDG var best på miljø.

Dette er et utdrag av mitt analysebrev nr 21 i 2021. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post


Stabilt miljø-mønster

Det er ellers stabilitet som preger sakseierskapsmønsteret på miljøfeltet. Endringene er marginale og godt innenfor feilmarginene på 2-3 prosentpoeng. Sp, SV, Ap, V og H ligger alle omtrent likt i sjiktet 8-9 prosent og dermed et godt stykke bak sakseier MDG. Dette er nok skuffende tall for «de to store» Ap og H. Kun en av tre av begge partienes egne velgere sier at deres parti har best miljøpolitikk, så her er det åpenbart en jobb å gjøre for begge for å øke troverdigheten i egne rekker.

År

R

SV

Ap

Sp

MDG

KrF

V

H

Frp

Vet ikke

2021

2

8

8

9

29

1

8

8

4

21

2020

2

8

7

10

31

1

9

7

4

19

2017

 

10

9

7

20

1

13

13

4

22

 

Bakgrunnstallene viser at MDG høster anerkjennelse for sin miljøpolitikk av alle andre partiers velgere, med et visst unntak for Frp-velgerne. MDG scorer høyt på miljø i alle alder-, utdanning- og inntektsgrupper, samt i alle landsdeler. Men særlig Oslo-folk og unge velgere stikker seg fram som segmenter der MDG gjør det ekstra bra. 

 


Ap, SV og Rødt tapetserer utjevningspallen
Sosial utjevning har seilt opp som den nest viktigste saken i velgernes øyne. Tallene viser at Ap har høyest velgertillit i denne saken, med SV som en god nr 2. Rødt følger på en solid tredjeplass. Så dette er åpenbart en sak som er gunstig for venstresidepartiene. Blir valgkampen preget av historier og debatt om «forskjells-Norge», så lover det ikke godt for de som håper på borgerlig valgseier. Samtidig bør man huske at det først og fremst er røde velgere som mener saken er viktig, så mobiliseringspotensialet ut over egne rekker er ikke nødvendigvis veldig stort.   

År

R

SV

Ap

Sp

MDG

KrF

V

H

Frp

Vet ikke

2021

9

14

25

6

1

4

3

8

3

26

 2020*

7

9

22

16

 

3

5

16

14

4

*Web-undersøkelse

Dessverre har jeg ikke gode, sammenlignbare tidsserietall på denne saken da valgundersøkelsen fra 2017 ikke hadde utjevning inne på topp 10. Og den utjevningsundersøkelsen som Sentio gjorde for meg i november, var web-basert med en langt lavere «vet ikke»-andel enn i dagens telefon-undersøkelse, noe som for øvrig representerer en interessant metodeforskjell. For det er åpenbart flere respondenter som generelt svarer «vet ikke» på telefon enn når de har mulighet for å reflektere litt mer over spørsmålet på web.

Tallene antyder ellers et markant fall for Sp, H og Frp på feltet – men som nevnt, jeg er forsiktig med tolkninger av denne sammenligningen.      


H-velgerne liker Aps utjevningspolitikk
I bakgrunnsmaterialet merker jeg meg at Aps utjevningspolitikk synes å appellere sterkt til Høyres velgere. Det er nesten like mange H-velgere som svarer Ap som H på spørsmålet om hvem som har best politikk på feltet. Dette kan være egnet til bekymring i H-apparatet. Trøsten deres er at få H-velgere sier at utjevning er deres viktigste sak.   

 

 


 

Dette er et utdrag av mitt analysebrev nr 21 i 2021. I dagens brev finner du også tall, analyse og bakgrunnstall fra de to viktige områdene skole og distrikt. Mine brev kommer ut hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar