fredag 14. august 2020

KrF over sperregrensen

KrF kryper over sperren. Det kan gi dem fire utjevningsmandater, deriblant i Aust-Agder for femte gang på rad. Men det rødgrønne forspranget er likevel stabilt.   


Etter en sommerstille juli, har den politiske agendaen dreid i retning nye påminnelser om at vi fortsatt befinner oss i en pandemi. Økende smitte fører til at «grønne» land blir gule og røde, regjeringen har besluttet nasjonal stenging av alkoholservering kl. 24, det gis råd om bruk av munnbind i kollektivtrafikken, åpningen av store kulturarrangementer og breddeidrett for voksne settes på vent, og det skjer lokal nedstenging av barnehager i Indre Østfold.

Både statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie har denne uken pekt på at Norge ved inngangen til høsten står ved et vippepunkt der flere tiltak kan bli nødvendige hvis utviklingen fortsetter i gal retning. Verdien av folks frihet må veies opp mot trygghet for helse. Gårsdagens partilederdebatt viste at det fortsatt er vanskelig å angripe krisehåndteringen på en kraftfull måte fordi det fort framstår som vel mye etterpåklokskap. Debatten avdekket ellers klare skillelinjer mellom særlig MDG og Sp, men også mellom Frp og regjeringspartiene. Særlig Vedum, men også Støre, gikk langt i å avvise regjeringssamarbeid med MDG og Rødt. Audun Lysbakken (SV) framstod, oppsiktsvekkende nok, som de rødgrønnes eneste brobygger ala Erna Solberg.                

Små august-bevegelser
August er alltid ekstra spennende for de av oss som liker å følge med på opinionsbevegelsene. Ofte skjer det ting rett etter sommerferien som påvirker velgerpreferansene. De seks første målingene i august tyder imidlertid ikke på at det foregår noen store velgerbevegelser denne gang. Opinionsmessig er det bra for Høyre at fokuset igjen er mer kriseorientert, med alle muligheter til synlighet som det gir de styrende. Forutsatt at velgerne verdsetter styringen.

Høyre holder seg rundt 25 prosent og er med det fremdeles landets største parti. Ap har krøpet helt opp i ryggen på Høyre, mens Sp ligger rundt 14. Målingene spriker en del for Frp, men snittet viser nesten 11. SV holder seg rundt 7, og MDG ser fremdeles 5-tallet. Rødt fortsetter å holde seg over sperren, men tendensen er nedadgående og marginen ned liten. Venstre ligger rundt 3.

 

Måned

R

SV

Ap

Sp

MDG

KrF

V

H

Frp

Aug

4,4

7,1

24,7

14,3

5,2

4,1

3,0

24,8

10,7

Juli

5,0

7,5

24,2

13,2

5,1

3,9

3,2

25,8

10,6

Juni

4,6

7,2

24,1

14,1

5,2

3,6

3,0

25,0

11,6

Restriktiv alkoholpolitikk

Det nye i august-materialet er at KrF har krøpet over sperregrensen for første gang siden oktober  2018. Det har vært mye oppmerksomhet rundt de negative smittekonsekvensene av festing, og vi har fått nasjonal skjenestopp ved midnatt. Kanskje har oppmerksomheten og tilslutning til en strengere alkohollinje vært opinionsgunstig for vårt mest restriktive parti.   

 99-70 rødgrønt
August-snittet gir en mandatfordeling der Frp, V og Ap vil gå markert i minus sammenlignet med 2017. Mens MDG, Sp og Rødt ligger an til å plusse markant. SV, KrF og H ligger omtrent på status quo.  Blokkmessig er det fortsatt et solid rødgrønt overtak på 99-70. Ap, Sp og SV har 82 mandater inne og dermed ikke flertall. De vil derfor være avhengig av enten R eller MDG for å bygge flertall.


Dette er et utdrag fra mitt analysebrev nr 20/2020. Mine brev kommer hver fredag. Du kan abonnere ved å Vippse 300 kr (halvt år) eller 500 kr (helt år) til 92237487 og oppgi e-post. Ukens brev inneholder også en vurdering av hvor KrF, MDG, Rødt og V kan kapre utjevningsmandater. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar