Den borgerlige Alliansen i Sverige har redusert de rødgrønnes forsprang, men lite tyder på at Reinfeldt og co kan beholde makten.
Søndag avholder vårt broderfolk i øst Riksdagsvalg. Den borgerlige regjeringen mistet sitt overtak på den rødgrønne opposisjonen på målingene i 2012, og har siden befunnet seg bak, til dels også langt bak. Hovedårsaken er at en del Allianse-velgere er lei av regjeringen, som nå har styrt Sverige i åtte år.
Men velgerne flokker seg ikke om det største opposisjonspartiet, Socialdemokraterna, slik man kanskje skulle tro. For partiet ligger nå relativt stabilt på rundt 30 prosent, et nivå man også fikk ved valget i 2010, et valgresultat som den gang ble sett på som en katastrofe, og vi skal ikke gå lenger tilbake enn 2002 for å finne et valg der partiet fikk over 40 prosent.
Tre partier ser pr i dag ut til å bli vinnere: Miljøpartiet, Sverigedemokraterna og Feministisk Initativ. Resten står enten på stedet hvil eller går tilbake. Statsminster Fredrik Reinfeldts parti, Moderaterna, ser ut til å få den største tilbakegangen.
Moderaterna og alliansepartnere Centerpartiet, Kristeligdemokraterna og Folkpartiet, har hentet ned noen av sine gjerdesittere den siste uka slik at de har krympet det rødgrønne forspranget noe. Men dette er ikke nok. De "lette" velgerne er nå stort sett hentet ned, de må nå også begynne å hente velgere fra rødgrønn side for at valget skal bli jevnt. Det er en langt mer krevende oppgave. Eventuelt kan de håpe på at en del av velgerne som i dag sier de skal stemme rødgrønt, blir demobilisert gjennom helgen og inn mot valgdagen.
Selv om det rødgrønne forspranget har krympet fra 8-9 prosentpoeng til 5-6 prosentpoeng, og en del journalister forsøker å snakke om "thriller", så er min vurdering at de rødgrønne fortsatt er soleklare favoritter til å overta regjeringmakten, gitt at Reinfeldt står ved sitt ord om å gå av hvis den rødgrønne siden blir større enn Alliansen.
Men de rødgrønne ser ikke ut til å få flertall, med mindre FI skulle bryte sperregrensen, noe de ikke ser ut til å klare. I så fall vil det bli en uoversiktelig parlamentarisk situasjon, med Sverigdemokraterna i en form for vippeposisjon, men der alle de andre partiene forsøker isolere dem for å ikke gi dem makt.
Det vil overraske meg stort om ikke Löfven får i oppdrag å danne ny regjering. Hans parti ligger an til å gjøre det dårlig valg, men vinne makten, fordi hovedmotstanderen taper enda mer.
Et slikt resultat vil i så fall innebære at et dårlig utgangspunkt med tanke på å etablere en sterk og styringsdyktig regjering, og gjøre sjansen for et mulig gjenvalg i 2018, små.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar