søndag 14. september 2014

Valgtips Sverige

Nå er det kun få timer til valglokalene stenger i Sverige. Basert på gjennomsnittet av målingene, tendensen den siste uka og en liten dose magefølelse, tror jeg valgresultatet blir omtrent slik:

Moderaterna 22,4  (-7,7)
Folkpartiet      6,7  (-0,4)
Centerpartiet   6,4  (-0,2)
Kristdemokraterna 5,3 (-0,3)

Socialdemokraterna 30,8 (+0,1)
Vänsterpartiet    6,3   (+0,7)
Miljøpartiet        8,3    (+1,0)

Sverigedemokraterna 10,0 (+4,3)

Feministisk Initiativ  3,0 (+2,6)

Andre  0,9


Slår dette til, får de rødgrønne drøyt 45 prosent av stemmene, mens den borgerlige regjeringsblokken Alliansen får i underkant av 41.


Et viktig element å følge med på i kveld, er om Feministisk Initiativ skulle bryte sperregrensen på 4 prosent. Jeg tror ikke det går, men skulle de klare det - så ligger det en mulighet for at de rødgrønne kan sikre seg et flertall av mandatene, hvis FIs eventuelle mandater regnes inn på rødgrønn side.

Det mest sannsynlige scenariet er imidlertid at ingen av blokkene får flertall, men at de rødgrønne blir størst, og at statsminister Reinfeldt og hans Allinse-regjering står ved sitt ord og går av, og blir erstattet av en rødgrønn regjering, ledet av Stefan Löfven.

Mitt tips er en trepartiregjering av S+V+Mp. Men her er flere konstellasjoner tenkbare.

   


2 kommentarer:

  1. Hva Sosial.Dem + folkpartiet, centern og miljøpartiet ? Realistisk som regjering eller parlamentarisk konstellasjon på et vis?

    SvarSlett
  2. Tror det blir vrient for Folkepartiet og Centern å gå rett fra en borgerlig til en rødgrønn regjering. Men et sted på borgerlig side må Løfven hente parlamentarisk støtte for sin regj hvis rødgrønne ikke får flertall. Og der ligger nok C og F nærmest.

    SvarSlett