fredag 4. mars 2011

Riis-Johansen neppe fylkesordfører

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen er i dag  ferdig som statsråd. Han har vært et svakt kort for regjeringen lenge, og nå fant man ut at timingen var den rette. I begrunnelsen for avgangen heter det at han ønsker å bli fylkesordfører i Telemark i stedet og måtte derfor svare ja til nominasjonskomiteen nå.

Hvor stor er sjansen for at Riis-Johansen får oppfylt sitt store (?) ønske om å bli fylkesordfører? For et par uker siden gjorde jeg en vurdering av stillingen i alle landets fylker. I Telemark sitter Høyre i dag med fylkesordføreren. Det aller meste tyder på at Høyre vil komme klart styrket ut av høstens valg, også i Telemark. Det mest trolige er derfor at Høyre beholder den posisjonen. Sp har fylkesordføreren i kun ett fylke (med formannskapsmodell); Sogn og Fjordane. Og der er partiets oppslutning på et helt annet nivå enn Telemark.

Muligheten for Riis-Johansen ligger i at Sp kommer på vippen mellom blokkene og kan forsøke seg på å "ta en Bondevik" ved at man får gjennomslag for kravet om å få lederen i ettervalgsforhandlingene. Dette scenarioet kan ikke utelukkes, men jeg tror det avhenger av at det er Ap som i så fall gir denne betydelige konsesjonen - for å få til et maktskifte.

At et parti, som trolig kun vil få 6-7 prosents oppslutning i fylket skal få den gjeveste posten, er i utgangspunktet uansett ikke særlig sannsynlig. Skulle det likevel skje, blir det utad fort til at man sutrer seg til makt. Det var ikke særlig heldig for Bondevik. Og det vil ikke være særlig heldig for Riis-Johansen.

Dette tipper jeg at han innser selv.

2 kommentarer:

 1. Anser Jens Stoltenberg oss - det norske folk - som dumme?

  Ta en titt på denne fantastiske fremstillingen på Youtube hvor Stoltenberg står foran Riis-Johansen og villeder oss..... Kanskje han skulle gå av med Terje?

  Må sees - over 7.000 har sett den!

  http://www.youtube.com/watch?v=LZWhDfTTE6o

  SvarSlett
 2. Det er bare politisk teater, det er jo lettere å gå av om man har noe fornuftig å drive med. Han vet at han ikke blir fylkesordfører, og får vel en jobb i det private næringsliv som mange andre halshugde politikere.

  SvarSlett